Liket lever, Forshaga forsar och Dalen dalar

Idag summerar jag gårdagens matcher i allettorna.

Allettan norra

Forshaga imponerar! Igår besegrade man, rättvist måste sägas, topplaget Östersund med 2-1 på bortaplan. Laget spelar en frejdig ishockey där man hela tiden sätter press mot kassen. Man har fyra kedjor som alla verkligen VILL in där med pucken hela tiden, och man ser också till att det är trafik där. Nu har man tagit 17 poäng och är med i racet om en direktplats till playoff, riktigt starkt för ett lag som aldrig spelat alletta tidigare. Det mest fascinerande är dock att alla 17 poäng tagits på bortaplan! Hade man haft samma poängsnitt hemma så hade man legat på andraplats…

Det märktes kanske samtidigt att Östersund kom från ett 2½ veckas långt Coronauppehåll. Speciellt i den första perioden fick man inte mycket att stämma, och man hade stora problem att freda sig, trots sin starka backbesättning. Men man kommer säkert att steppa upp redan på onsdag när man fått en match i benen.

****

Borlänge har verkligen tappat allt. De senaste fem perioderna har man förlorat med 12-0! Först tappade man en 3-0-ledning mot Piteå efter första perioden till en 7-3-förlust och igår åkte man på en ny kölhalning då Teg vann med 5-0. Det såg håglöst verkligen ut, de verkade knappt ens vilja vinna. Är det en reaktion på att ”Pajen” lämnade?

Teg å sin sida förstärkte sina aktier rejält. Nu ligger man trea bara en poäng efter Hudiksvall på andraplatsen, och då har man ändå en match färre spelad. Det är dags att hissa varningsflaggan för Teg på riktigt!

****

Bodens segertåg rullar på. Just nu står man på 20 vinster i rad, varav 13 i allettan, sedan man vänt matchen i sista perioden mot ett vilt kämpande Hanviken. Det stryker bara under det jag skrivit tidigare: Boden är favoriter att sno den allsvenska platsen i vår.

***

Kalix har en stigande formkurva, igår besegrade man Enköping med 3-1. Nu är i praktiken minst en playin-plats säkrad, och det kan bli ännu bättre.

Södra allettan

Liket lever! Ja det uttrycket passar väldigt väl in på Skövde. Efter blott 3 segrar på 13 matcher såg läget hopplöst ut för ”di röe”, men nu har man i och med två raka segrar mot bottenkollegorna Mörrum och Karlskrona helt plötsligt tagit sig upp på en playin-plats. Igår stressade man Karlskrona till misstag som man sedan effektivt tog tillvara på, tre av målen kom till direkt efter att man erövrat pucken av stressade KHK-spelare. Det fjärde kom i powerplay, det enda laget haft de senaste två matcherna faktiskt. Där är man riktigt giftiga just nu, så kan man få med sig lite fler utvisningar så kan det säkert komma fler segrar. Det vore väldigt bra om en av dom kom redan på onsdag, då man tar emot Mörrum i en ny 6-poängsmatch. Lyckas man vinna också den så ligger man hastigt och väldigt lustigt, för Skövdesupportrarnas del, bra till för att få spela playin.

Det börjar istället lukta kris i Karlskrona. I gårdagens match gjorde man en mycket blek historia där man först i den tredje perioden kom på att det kunde vara bra att befinna sig framför motståndarkassen ibland också. Innan dess spelade man runt-runt, långsamt och utan att ta skott, vilket gjorde att Skövde inte hade några svårigheter att försvara sig. Det var också påfallande många soloräder mot samlat Skövdeförsvar som givetvis snabbt strandade. Backarna hade stora problem med uppspelen och blev fastcheckade gång på gång. Nu ligger man sist med fem poäng upp till playin-plats. Visserligen har man fem matcher färre spelade, men då man snittar under en poäng per match så måste det till ett ordentligt spel- och poängmässigt lyft för att kunna gå om. Speciellt då som de båda konkurrenterna i botten har rätt god form.

***

För Mörrum visade verkligen upp goda takter när man vände ett 1-3-underläge inför den tredje perioden till en 4-3-seger efter sudden mot serietrean Dalen. De två poängen som därmed bärgades kan bli guld värda i streckkampen framöver. Men laget bör vinna onsdagsmötet mot Skövde för att inte hamna under akut poängnöd de sista matcherna.

Dalen dalar. Ja det måste man konstatera när laget alltså åkte på sin fjärde raka förlust. Innan dess hade man endast en på de första nio. Det verkar som att bubblan spruckit: Att man tidigare gick på rus och kände sig oslagbara, men att nu har verkligheten kommit ifatt laget. Nu är det ingen kris ändå, de har skaffat sig en så bra marginal neråt att de kommer att nå playoffspel ändå. Men nog får man hoppas för Dalens skull att detta bara är en tillfällig formsvacka, annars kan det bli en snabb sorti i playoffspelet.

***

Troja vann faktiskt tämligen komfortabelt mot Visby, i alla fall utifrån det jag såg av matchen. Antagligen jinxade jag Visby i en tidigare krönika där jag utsåg dom till outsiders på grund av bra försvarsspel och få misstag, men det var precis tvärtom igår. Man drällde med puckar i egen zon, man slog passar utan adress och såg allmänt oorganiserade ut. Och inte blev det bättre av att man (läs Carl Ericsson) drog på sig en hög med totalt onödiga utvisningar dessutom. Glädjeämnet var andrafemman där framför allt Heikkinen, Tamminen och backen Niko Mikkola ändå såg till att det hände saker framåt.

Troja spelade kontrollerat och bra, med bra organisation och presspel så stängde man effektivt ner Visbys uppspel. Man kanske inte skapade så mycket i spel 5 mot 5, men powerplayspelet imponerade och man hade bud på fler mål än det enda man gjorde i spelformen. Och så hade man omgångens delikatess: Jesper Ylivainios tunnel på Visbybacken och backhand upp i taket var värd entrépengen bara den!

Lämna ett svar