Trenderna i allettan södra

Det svänger om hockeyettan! Det kan man tydligt se om man kikar på hur resultaten fallit de senaste omgångarna. Några lag krisar, medan andra lag går riktigt starkt. Det intressanta är att lagen som krisar i flera fall är lag man räknat med ska gå bra och vice versa. I detta inlägg tänkte jag lägga fokus på trenderna i den södra allettan.

I den södra allettan så har två lag gått riktigt starkt hela tiden. Dels är det Dalen, som många experter och södrafans inte alls trodde på, men som vi från västra ettan som sett deras framfart i grundserien ändå höjde en varningsflagga för. Men inte ens vi kunde ana att de skulle vara en hängmatch från serieledning efter mer än halva allettan var spelad! Martin Thörnberg är en gigant och gör lite som han vill på isen känns det som, men en spelare gör inget lag. Det finns både bredd och spets i laget som framför allt spelar just som ett LAG. De hänger ihop över hela isen och man är framför allt svårforcerade bakåt, men också effektiva i omställningsspelet. Laget har gått urstarkt och lär bli att räkna med långt fram på säsongen, för varför ska de sluta prestera nu när de gått så bra hela tiden?

Det andra laget som gått ruggigt starkt är Nybro. Defensiven har man haft hela säsongen, men med en kvartett finnar så har laget också fått fart på offensiven. Man har trots en tuffare serie ökat målsnittet från 3 till 4,4, det är rent ut sagt remarkabelt! Laget har också radat upp en imponerande svit på nio raka segrar, bland annat avfärdade man Dalen komfortabelt med 5-2. Laget har fyra enheter som alla är duktiga och även om motståndarna kan stå emot en period eller två så orkar man inte stå emot till slut. Men igår så fick man sin första förlust då Mariestad kunde vinna med 3-1. Klart rättvist dessutom kan tilläggas.

Därmed så kommer vi in på ett tredje lag med en positiv trend. Mariestad åkte för fyra omgångar sedan på en rejäl överhalning av Visby med 6-0 sedan man totalkollapsat i den tredje perioden. Men det verkar ha tjänat som en väckarklocka, för sedan dess har man vunnit derbyt mot Skövde klart, man bröt sedan Huddinges fyra matcher långa vinstsvit, och igår så bröt man alltså Nybros nio matcher långa vinstsvit. Laget spelar just nu en fartfylld och effektiv ishockey där man hela tiden ger motståndarna väldigt lite tid med pucken och man gör på så sätt motståndarna dåliga. Samtidigt får man själva väldigt långa anfall där man maler ner motståndet till slut. Appelgren har åter en gång fått till en effektiv lagmaskin.

Vimmerby är det fjärde laget med en positiv trend. Under inledningen av allettan var det lite upp och ner. Defensivt har det funkat bra hela tiden, men offensivt så hade man svårt för att få det att lossna. Det tog sju matcher för laget att göra fler än två mål i en och samma match. Med tanke på det så har de tre senaste matchernas målskörd: 4, 4 och 3, varit rena rama målorgierna. Det har också givit utdelning i form utav segrar. Nu står man på fyra raka trepoängare och kan man fortsätta spela tight bakåt och leverera framåt så kommer man definitivt bli att räkna med.

Nu har vi pratat positiva trender, det är dags att titta lite på lagen i den södra allettan med mindre smickrande trender. Ett sådant lag är Huddinge som lekte hem den östra grundserien och sedan också inledde allettan bra med poäng i de fem första matcherna, varav fyra segrar. Men efter förlusten mot Mariestad så har det varit som förgjort. Fyra raka förluster och sedan man tappade sina två toppbackar Alexander Svensson och Fredrik Falk för tre matcher sedan så har man inte ens varit nära att vinna. Det är en remarkabel förändring och framför allt är det defensiven som läcker men också offensivt går man klart svagare än i grundserien. I första serien snittade man 5,2 mål framåt och hade 2,3 insläppta (+2,9), i allettan har man 3,1 mål framåt och 3,7 (-0,6) insläppta i snitt. Nu har tränaren Peter Nylander en grannlaga uppgift att få det att vända, annars kommer favoriterna vara en bra bit från toppen innan serien är färdigspelad.

Karlskrona var inte nöjda med spelet innan jul, trots en tredjeplats och god marginal neråt. Unge tränaren Eric Karlsson tog över och skulle reformera lagets spel till ett mer offensivt och rörligt lag. Med facit i hand så har det väl gått sådär. Just nu parkerar exallsvenskarna (ja innan dess tom SHL) på en åttondeplats med precis över en poäng per match inplockad i snitt. Man har nu tre raka förluster på kontot och det är inte ok med tanke på förväntningarna som finns på laget. Man är nu bara tre poäng ifrån en missad playin-plats och man har lika många poäng upp till en playoffplats. Visst finns det en enorm potential i laget, det är bara att titta på spelarna man har, men det gäller att få laget att prestera som ett lag också. Det kommer säkert lastas in ett gäng nyförvärv i ett försök att få laget att lyfta, men det är inte säkert det är nyckeln. Det tar tid att bygga ett lag och ett spel som alla är bekväma i och med de eviga spelarskiftena så blir det svårt då det hela tiden måste börjas om från början när någon ny ska introduceras. Som jag ser det finns materialet redan, nu gäller det att få dom att fungera tillsammans också.

Mörrum hade en kanonavslutning på sin grundserie och var rätt optimistiska inför sin första alletta på många år. Man inledde också med en stark seger mot Huddinge, men sedan har det blivit sju raka förluster innan man nu åter en gång lyckades besegra Huddinge. Framför allt läcker man för mycket bakåt, släpper man in fyra mål per match ska det mycket till för att man ska vinna matcherna. Tränare Engman gjorde det väldigt bra med laget i grundserien, men med tuffare motstånd så har han inte lyckats få laget att minimera misstagen och vinna insidan. Det är alldeles för lätt att ta sig in på mål mot Mörrum, där behöver man bli mycket tuffare, men man måste också bli noggrannare i hemgångarna och räkna in motståndarna, annars så blir det tufft att nå en playin-plats. Men får man ordning på detta så är det inte helt kört, man har bara tre poäng upp och det finns kapacitet i laget.

Till sista Troja. Laget med de största förväntningarna på sig, inte bara för att man vann den södra grundserien, utan också för sättet man gjorde det på. Med en imponerande offensiv och en tight defensiv så ägde man den södra ettan. Men efter en inledande seger mot Karlskrona så hade man sju raka matcher utan trepoängare. Fem av dessa matcher förlorade man. Från att ha gjort flest mål av söderlagen i snitt (4,3), så gör man nu minst mål i snitt av alla i allettan (2,4). Defensivt har man inte tappat lika mycket, men som jag tidigare varit inne på så är det svårt att vinna matcher om man bara gör två mål framåt. Nu så har det ändå sett lite bättre ut spelmässigt på slutet, värvningen av Oscar Öhman har tillfört kreativitet och farten i laget har blivit bättre igen. Igår kom också äntligen en trepoängare igen då man besegrade Karlskrona.  Om det innebär att laget är på väg att bryta den negativa trenden återstår dock att se, en fågel gör ingen sommar.

Lämna ett svar