Det lär bli en tät allettan södra

Redan efter två omgångar kan vi konstatera: Det finns bara en enda fullpoängare i allettan södra, och detta lag heter Dalen. Vi kan därmed konstatera att vinnaren av västra ettan går från klarhet till klarhet, men också att den södra allettan lär bli en riktigt jämn serie.

Dalen imponerar storligen så här långt. I första omgången pulveriserade man Visby, och igår så spelade man ett tight försvarsspel och ett effektivt anfallsspel när man besegrade Troja. Faktum är att Dalen är enda laget med full pott, man har dessutom vunnit matcherna med de två största segermarginalerna. Laget är fruktansvärt effektivt, nuvarande 14,10% i skotteffektivitet lär dock bli svårt att hålla, så det är lite tidigt att ta ut några seriesegrar än. Men numer gör de inte bara mål i spel 5 mot 5, deras 44,44% i powerplay är också bäst i ligan (tillsammans med Huddinge), och 100% i boxplay är oslagbart. Det ska bli väldigt spännande att se om de kan behålla sin effektivitet i sin nästa match, då de möter försvarsstarka Nybro på söndag. Nybro som är det enda laget utöver Dalen med två segrar de första två matcherna, även om segern mot Mariestad kom först efter straffar.

Efter Dalen och Nybro är det Mariestad som jagar närmast. Igår genomförde de en så gott som prickfri insats och vann klart mot ett Mörrum som i sin tur imponerade i första omgången mot Huddinge. Mariestad spann vidare på sin fina matchavslutning mot Nybro och steppade upp ytterligare ett snäpp.  Med ett högt tempo förlade man stora delar av matchen i Mörrumszonen och segern var odiskutabel. Mariestad verkar helt klart vara på väg uppåt både vad gäller form och spel. Boistränare Andreas Appelgren har ett väldigt ungt (11 spelare födda på 00-talet) men också utvecklingsbart lag. Kapaciteten hos laget har nästan utvecklats exponentiellt sedan grundseriestarten, och får han ett par månader till på sig att bygga laget så kan det bli minst lika vasst som förra säsongen.

Huddinge åkte som sagt var på pumpen mot Mörrum i premiären och man hamnade också i ett tidigt underläge mot försvarsstarka Vimmerby. Tack vare att starkt powerplay så lyckades man dock vända matchen till en 2-1-seger, men det satt hårt åt. Huddinge har haft betydligt svårare att dyrka upp motståndarförsvaren i allettan. Vimmerby är också erkänt svårforcerade och kommer säkert bjuda alla lag på hårt motstånd, imorgon är det Mariestad som får den tuffa uppgiften.

Troja vann sin premiär mot Karlskrona, men igår blev det förlust mot Dalen. Ingen katastrof givetvis, Dalen är ett bra motstånd och alla lag har sämre dagar. Men jag saknar den tidigare så sprudlande offensiven. Fyra mål på två matcher är inte likt Ljungbylaget, men det är för tidigt att kalla det en trend. Men tappet av Hampus Gustafsson kanske var mer kännbart än man vill tro?

Mörrums insats mot Mariestad var inte deras bästa insats för säsongen, men segern mot Huddinge imponerade och borde dessutom ha kommit under ordinarie matchtid. Är det trenden av att vara ett starkare hemmalag än bortalag vi såg en fortsättning på?

Skövde har bara en match spelad. Där förlorade de mot Vimmerby med 2-1, och detta efter att man lämnat ett för stort handikapp i den första perioden där man spelade uselt och låg under med 2-0. Men det kan bero på ett långt uppehåll, för de spelade sedan bättre och bättre. Nu blir det en viktig match imorgon för både Skövde och Visbys del. Visby blev ju överkörda av Dalen i sin första match, och därför kan det säkert sitta skönt med att ta in ett nytt spetsförvärv i Mestis poängstarkaste center, Ville Heikkinen. Han debuterar redan imorgon. Vinnaren tar ett stort kliv uppåt, medan förloraren tappar viktig mark i jakten på slutspelsplats.

Till sist Karlskrona som är enda lag med två förluster så här långt. Här är det framför allt offensiven som klickar. Att släppa in fem mål på två matcher mot tufft motstånd är godkänt, men att bara göra två är det inte. Det finns vassa målskyttar i laget i till exempel Roslund och Blomberg, nu behöver de få torrt krut i bössan så kommer laget säkert att lyfta.

Lämna ett svar