Så slutar den västra fortsättningsserien

Grundserien i den västra ettan är färdigspelad och det är nu bara en dryg vecka kvar till fortsättningsserierna drar igång. Det börjar alltså bli dags att sia om hur serien kommer att sluta. Vilka lag går till play in och vilka lag får försöka kvala sig kvar i ettan? Här är mitt facit!

Till play in:

Lindlöven

Jag och många med mig var förvånad över att Lindlöven missade en alletta. De har ett riktigt bra lag med 4-5 backar av hög hockeyettanklass och västra ettans kanske bästa centeruppställning. Lägg därtill rätt bra yttrar och målvakter så måste dom vara klara favoriter i fortsättningsserien.

Målvakter 3*

Backar 4*

Centrar 4*

Yttrar 3*

Tränare 3*

Totalt 17*

Fortsatt spel i hockeyettan säsongen 21/22

2. Grums

Grums underpresterade i grundserien, men kom igång lite bättre på slutet. Nu har de dessutom fått tillbaka viktiga backen Jesper Appel som de verkligen saknat mycket undergrundseren. Också duktige centern Stefan Kask plockas in för att förstärka laget. Får de dessutom behålla Johan Mörnsjö och Pelle Hedlund så ska det nog kunna räcka till en andraplats.

Målvakter 3*

Backar 3*

Centrar 2*

Yttrar 2*

Tränare 3*

Totalt 13*

3. Linden

Linden är den stora floppen i den västra ettan under grundserien. Man har ett på papperet rätt bra lag men man har inte alls sett speciellt intresserade ut under hösten. Nu har klubben agerat och släppt ett par namn och plockat in andra istället, bland annat duktige backen Ludvig Karlsson. Det tror jag gör att laget ändå lyfter tillräckligt för att slippa kvala sig kvar.

Målvakter: 2*

Backar: 2*

Centrar: 3*

Yttrar: 3*

Tränare: 2*

Totalt 12*

Till kvalserie för fortsatt spela i ettan säsongen 21/22

4. Kumla

Kumla lever högt på ettans mest producerande lina med Viktor Wänghult, Oliver Arle Östergren och Daniel Lindberg, men de är också så pass bra att de kan vinna matcher åt laget på mer eller mindre egen hand. Frågan är dock om det räcker för att säkra en allettanplats utan kvalspel.  

Målvakter 2*

Backar 2*

Centrar 2*

Yttrar 2*

Tränare 2*

Totalt: 10*

5. Köping

Köping hade ett ungt lag som inledde säsongen starkt och framför allt imponerade Jonas Eneroth i kassen. Men harmonin i truppen verkade inte vara den bästa, för spelare efter spelare lämnade och efter grundserien så gick en del kontrakt ut och än fler spelare lämnade, bland annat Sarhus och Kivilahti. Man bestämde sig också för att sparka tränare Sahlin för att sätta in egna före detta spelare på bänken. Nu står man med en ny tränartrio utan ledarerfarenhet och en ihålig trupp som man hoppas att lånet Pistek delvis ska kunna fylla. Nej det luktar kvalserie för Köping.

Målvakt: 4*

Backar: 2*

Centrar: 2*

Forwards: 1*

Tränare: 1*

Totalt: 10*

6. Malung

Efter en oväntat pigg inledning så dog kraften ut och man avslutade serien med endast två poäng de sista sex matcherna, sämst av alla i västra ettan. Nu får man chans att hämta ny kraft, men det ska mycket till för att undvika kval neråt för Malung.

Målvakt: 1*

Backar: 2*

Centrar: 2*

Yttrar: 1*

Tränare: 2*

Totalt: 8*

7. Surahammar

Surahammar tog ett spelmässigt stort kliv till i år, men han det gav dålig utdelning i poängprotokollet och laget kom sista (som vanligt). Det gjorde att tränare Patrik Juhlin fick gå och Sebastian Varjomaa fick kliva in istället. Han var med och förde laget till sin hittills enda trepoängare i sista matchen och hoppas säkert på fler nu när det är nytt år och ny serie. Men jag ser inte att materialet finns där för att lyfta laget, trots att Charlie Hellström anslutit.

Målvakt: 1*

Backar: 2*

Centrar: 1*

Yttrar: 1*

Tränare: 1*

Totalt: 6*

Intervju med seriefavoriterna Lindlövens tränare Jonas Dufåker.

Det blev en missad alletta för er del, berätta om grundserien!

Jag tycker vi egentligen spelat rätt stabilt, framför allt andra halvan, stabilare än förra året. Vi hade bara en förlust på raken någon gång. Men när vi vände serien så kände jag att vi gjorde för lite mål,vi har spelat så pass bra att vi borde göra fler mål. Vi har sju oavgjorda, och det är inte så att vi kommit från underläge så det känns som räddade poäng, utan många av dom borde vi haft en seger i. Men den missade allettan beror på för lite mål.

Det måste väl ändå ses som en missräkning?

Ja vi hade räknat med att vara med och slåss om det. Jag trodde på en jämn serie med en sju lag inblandade, i slutändan var det sex och surt att det var vi som blev sexa. Men vi hade inte räknat in oss i en alletta.

Vad var ändå positivt?

Just nu är det svårt att hitta något positivt…  Men jag tycker ändå att vi haft en stabilitet i spelet och ett lugn i laget. Vi har ledat med 2-1 inför sista och visat en stabilitet och ett lugn att inte spela på resultatet bara utan fortsätta spela vårt spel. Inte spela på resultatet, utan att vi bara maler på. Vi har inte släppt till speciellt mycket.

Vad är då negativt och som gör att ni missar?

Att vi gjort för lite mål framåt. Och jag räknar gärna bort första halvan av serien då vi hade Coronauppehåll i två veckor där och det var allmänt struligt så första 11 matcherna blev lite speciella. Men andra 11 så tycker jag vi bjudit på för mycket mål, genom turnovers i alla zoner. En turnover i anfallszon ska inte betyda för mycket, men då har det varit för blött i hemgångarna. Sista fem matcherna har vi bjudit på väldigt mycket mål och det är jag inte alls nöjd med. Möter man en motståndare som gör det bra kan man acceptera det, men jag tycker vi har gjort det för enkelt för motståndarna att göra mål på oss.

Innebär en missad alletta kanske en fördel rent av ekonomiskt då ni slipper långa resor?

Ingen aning! Det får du ta med Henry, han har hand om det mesta i föreningen. Där ska jag ge en eloge till Lindlöven: Förra året innan jag skulle börja träna laget, frågade de vad de kan göra för att hjälpa mig och då sa jag ville koncentrera mig på ishockeyn och allting vad gäller ekonomi, buss, material och så vidare vill jag inte höra om. Och det har jag inte heller behövt höra heller. Det ansvarar andra för och gör det på att bra sätt.

Hur ser upplägget ut för vårserien nu då?

Vi startar om imorgon. Det är första träningen efter nyår, och jag tror att det kommer bli en annorlunda vårserie. Det blir en helt annan karaktär på matcherna. Under hösten finns det bara ett streck, det gäller att komma topp 5 för att komma uppåt. Nu är det annat. Visst finns det en förstaplats som ger kvalchans uppåt, men det finns också ett streck neråt, det är det inte på hösten. Så man kan inte bara rulla på och tro att det ska lösa sig, det blir lite mer på liv och död.

Blir det också mer press?

Det vet jag inte, det är mer att förstå att det blir en annan karaktär på serien. Nu är det två streck att slåss om. Men vi går in i vårserien på ett annat sätt än på hösten. Sedan har vi våra grunder och sätt att spela som vi inte ändrar på, men vi måste vara medvetna om hur serien ser ut, plus att det blir tätare med matcher. Ofta blir det onsdag-fredag-söndag. Det är 18 matcher och sista matchen ska spelas den 7/3. I grundserien har man över tre månader att spela 22 matcher. Så det blir tätare matchande helt klart och det ger en annan dimension.

Det brukar alltid plockas spelare från fortsättningslagen till allettanlagen. Får ni behålla all spelare?

Ja jag har inte hört något annat, så det förutsätter jag. Men det är jag som äger den frågan. Men jag spelar alltid med bästa laget för dagen, det påverkar inte mig.

Ni kanske till och med breddar laget lite med det tätare matchandet?

Ja det är klart vi tittar på hur truppen ser ut så det kan tillkomma några.

Hur är skadeläget?

Vi har tappat några under säsongen, men då har vi fyllt på så vi har full trupp när vi tränar imorgon.

Vad är målsättningen?

Vi siktar på playoffplatsen, det gör vi.

Vimmerby gick bakvägen och nådde playoff 3 förra säsongen, något ni siktar på?

Vi siktar på playoffplatsen, vi har inte tänkt längre än så. Försöker du lura ur mig några hemligheter här, hehe?

Nej mest nyfiken på era ambitioner!

Från start var det att nå en alletta, nu är det playoff och i ett playoff kan allt hända. I slutet på säsongen är det mycket var man står som grupp och vilket flow man är inne i som avgör. Men vi spelar alltid för att vinna oavsett var vi är.

Vilka blir era främsta utmanare?

Oj! Grums har ett bra lag. Jag tror att Linden som gjorde en bra fjolårssäsong men inte fått det att klicka i höst kommer att komma ihop sig lite grann. Kumla spelade bra andra halvan de har ju en kedja de lever påmed framför allt Wänghult och Arle Östergren. Sedan är det ett nedre streck också, så alla kommer kämpa med näbbar och klor. Det är det jag menar att det blir en annan karaktär, det kommer inte bli några enkla matcher, speciellt om du tror att det ska bli enkelt och tar segrar för givet. Man måste ta allt motstånd på allvar, speciellt i en vårserie.

Lämna ett svar