Östra ettans dream team

Jag ska villigt erkänna att den östra ettan är den hockeyettanserie jag har sämst koll på. Visst har jag kollat några matcher men inte nog för att säga att jag har stenkoll. Som tur var så har Mats Tjernström bättre koll, och som vanligt har vi slagit våra kloka huvuden ihop för att utse östra ettans dream team för grundserien 20/21.

Målvaktspar

Anton Malmborg – Visby Roma

Förra säsongen gick Anton Malmborg ett makalöst genombrott när han var den otroligt starka sista utposten som banade väg för Halmstads framgångståg. Många trodde att han skulle söka sig till en allsvensk klubb, eller i alla fall en toppklubb i ettan, men istället valde han Visby i den östra ettan. Och där har framgångarna fortsatt. Laget har gått sisådär, men Anton har sett till att laget har haft chans att vinna alla matcher genom att hålla ruggigt starka 94 i räddningsprocent, och han har också hållit nollan tre gånger. Östra ettans bästa målvakt.

Daniel Fahlström – Nyköping

Daniel har i många år fått agera som en av två målvakter i sina klubbar, men till denna säsong är han uttalad etta. Och det har gjort att han kanske fått sitt genombrott, för han var den stora anledningen till att Nyköping hängde med riktigt bra inledningsvis. Laget framför honom har sviktat på slutet, men Daniel har fortsatt stå på huvudet och har 92,7 i räddningsprocent i ett lag med stora försvarsproblem, det är starka siffror.

1:a femman

Simon Wassberg – Huddinge

Simon gör sin första seniorsäsong och vilken säsong han gör! Den puckskicklige backen snittar över en poäng per match och ligger på i stort sett plus 1 i snitt per match. +21 är bäst i serien i plus/minus-statistiken och det bevisar vilken fin grundserie den unge backen gjort.

Kim Lennhammer, Huddinge

Kim Lennhammer – Huddinge

Den rutinerade rightbacken Kim Lennhammer har alltid gjort mycket poäng, men aldrig så mycket som denna grundserie. Med 28 poäng på 22 matcher leder han östra ettans poängliga bland backar och han har också finfina +16 i plus/minusstatistiken. Står för välbehövlig rutin i en rätt ung backssida i seriesegrande Huddinge.

Björn Jonason – Huddinge

Attityd och vinnarskalle personifierar Björn Jonasson. Men också poänggörande. I år mer än någonsin, för med 34 poäng på 22 matcher ligger han tvåa i hela östra ettans poängliga. Många av de andra ur det äldre gardet rensades ut inför säsongen, men Björn fick bli kvar. Det kan man förstå!

Felix Liljegren – Hanviken

Felix har förföljts av skador under karriären och har varit på väg att lägga skridskorna på hyllan ett par-tre gånger. Men nu verkar han ha fått ordning på sin kropp och han har gjort en kanonsäsong så här långt. Han har verkligen gått i bräschen för sitt Hanviken, laget som fortfarande har en bra chans att skrälla sig till en alletta. Med hela 21 mål och 10 assist så leder han målligan i den östra ettan.

Joakim Axman – Strömsbro

Joakim Axman har alltid varit en riktigt stark målskytt. Men att göra 17 mål på sina 9 matcher sedan återkomsten från Väsby är rekord till och med för honom. Nästan två mål per match i snitt är siffror som inte ens Borlänges suverän Markus ”Pajen” Persson kan matcha! Han är den stora orsaken till att Strömsbro efter en trög start nu ser ut att ha god chans att fixa en allettanplats. 

2:a femman

Erik Palm – Visby Roma

När Visby blev av med mängder med rutin sedan spelare som Mikael Adamsson och Adam Eriksson la av, så var Erik Palm helt plötsligt inte bara äldst i laget, utan också den givne lagkaptenen. Och backen har verkligen tagit sig an rollen med stort allvar: Han ligger inte bara tvåa i lagets interna poängliga med 18 poäng, han leder också lagets plus/minus-liga överlägset med +16.

Andreas Söderberg – Hudiksvall

Andreas anslöt från allsvenska Timrå inför säsongen men har också gjort en säsong i SHL med dom. Det är med andra ord en högklassig spelare som också visat det på isen denna säsong. Med +21 i plus/minusstatistiken så toppar han den tillsammans med Huddinges Wassberg, och han har också noterats för fina 17 poäng framåt. Att han gjort det bra fick han också ett kvitto för i dagarna då han lånades ut till allsvenska Almtuna.

Rasmus Dahlberg-Karlsson – Huddinge

”Ralle” Karlsson har varit en lite anonym grovjobbare i ett stjärnfyllt Huddinge, en som inte synts mest men som alltid gjort ett riktigt bra jobb för laget. Men i och med utrensningen i Huddinge så fick han en större roll och den har han verkligen tagit. Han har redan gjort fler poäng än han gjort på hela säsongen tidigare i sex av sina sju säsonger i klubben, och ligger trea i östra ettans poängliga med sina 33 poäng. Han har också finfina +16 i plus/minusstatistiken.

Alex Ek – Vallentuna

Vallentuna må ha underpresterat å det grövsta, men Alex Ek har i alla fall levererat. Med sina 27 poäng ligger han tvåa i den interna poängligan och han är också bäst i laget vad gäller plus/minus.  Undrar om det inte finns lag söderut som rycker i Alex inför allettan?

Johan Eriksson – Strömsbro

 Förväntningarna var högt ställda på exallsvenske Johan Eriksson när han kom hem till Gävle, och han har verkligen motsvarat dom! Han inte bara leder östra ettans poängliga, han har också bäst plus/minus i laget. Den spelskicklige och puckskicklige yttern kan mycket väl föra sitt Strömsbro till en alletta.

3:e femman

Alexander Svensson – Huddinge

Alexander Svensson är hela ettans största utropstecken. Efter säsongen 16/17 la han av med ishockey efter en ganska ok superelitsäsong, men inget märkvärdig på något sätt. 3½ år senare bestämmer han sig för att snöra på sig skridskorna igen och noterar då sanslösa 27 poäng på 21 matcher som back! Något liknande tror jag aldrig hänt tidigare och lär inte hända igen heller. Det ska bli väldigt spännande att se hur han fixar klivet upp i en alletta.

Robin Axbom – Nyköping

Utan Robin Axbom så hade aldrig Nyköping legat så bra till som man ändå gör. Man var under första halvan av serien faktiskt med och nosade på en allettanplats, men sedan har skador och formsvacka gjort att man tappat mycket. Men Robin har fortsatt att leverera. Med 14 poäng på 17 matcher så har den spel- och skridskoskicklige backen varit vital för Nyköping.

Dennis Nordström – Hanviken

Dennis var en av spelarna som överraskande nog fick gå från Huddinge, men till skillnad från de andra så valde han inte att gå till Vallentuna utan istället till bottentippade moderklubben Hanviken. Och där har han varit en starkt bidragande orsak till att laget gjort sin bästa säsong någonsin i modern tid med en allettanplats inom räckhåll. Har sitt seniorlivs högsta poängsnitt för tillfället med 27 poäng på 19 matcher spelade.

Daniel Andersson – Enköping

Enköping har imponerat under säsongen och kommer på en stabil andraplats. Daniel Andersson leder både lagets interna poängliga och plus/minusliga och är en av lagets mest rutinerade spelare.

Stefan Söder – Vallentuna

18 mål på 22 matcher i ett lag som floppar. Man kan inte anklaga att målskytten Stefan Söder för att inte ha gjort det han plockades in för…

4:e femman

Wilmer Lindblad – Enköping

Unge Wilmer Lindblad hade en lite stökig fjolårssäsong när han inte riktigt fick förtroendet i Hästen och lånades ut till Enköping och Vimmerby. Därför återvände han till Enköping och det verkar 21-åringen ha gjort helt rätt i. För med 17 poäng så ligger han femma i backarnas poängliga och är serietvåans klart ledande offensiva back.

Adam Rachidi – Enköping

Adam fick knappt spela i Visby förra säsongen och valde då att lämna ön till förmån för Enköping. Och där har han fått stort förtroende och gjort det riktigt bra. Den fysiskt spelande backen har hela +17 i plus/minusstatistiken, den statistik som bäst avgör hur en bra defensiv back spelar.

Joakim Hälleström – Huddinge

Det har på grund av skador endast blivit femton matcher spelade för 26-årige Joakim Hälleström. Men som han levererat när han väl varit med: 26 poäng, och +12 i plus/minusstatistiken är väldigt, väldigt starka siffror. Det kanske blir en returbiljett till allsvenskan efter säsongen?

Christian Jansson – Hudiksvall

Hudiksvall har inte gått så starkt och Christian Jansson kanske inte heller har fått ut max. Men det räcker i alla fall för att vinna den interna poängligan och +16 är också riktigt bra plus/minus-siffror.

Sören Dietz-Larsen – Segeltorp

Vi ville gärna ha med en liten skräll in i truppen och väljer då att plocka in Sören Dietz Larsen, Segeltorp. Dansken har gjort hela 15 mål i ett bottenlag, det är minst sagt imponerande!

Tränarpar

Peter Nylander – Huddinge

Peter Nylander har en gedigen kunskapsbank från sin egen elitkarriär att falla tillbaka på. Det har han tagit tillvara på bästa sätt när han nu lett ett kraftigt föryngrat Huddinge till att bli en riktig segermaskin i den östra ettan. Laget radade upp segrar fram till allettanplatsen var säkrad, då lät man i alla fall motståndarna vara med och leka i några matcher. Mängder av spelare har tagit stora kliv under hans ledning, också de mest rutinerade.

Patrik Fagerlund – Enköping

Patrik Fagerlund gjorde en bra första säsong som tränare i Köping och även om den andra inte var lika framgångsrik så fick han till denna säsong chansen i Enköping. Och där har han gjort laget till en trygg maskin som aldrig ens varit nära att missa en alletta. Andraplatsen är lagets bästa på 10 år.

Lämna ett svar