Norra ettans dream team

Förra söndagen gav jag och Mats Tjernström er västra ettans dream team för denna säsong. Nu har turen kommit till den norra ettan.

Målvakter

Ludvig Christoffersson – Kiruna IF

I början av seriespelet så fick Pavel Krajkovic mycket ansvar men på slutet är det Ludvig Christoffersson som fått stå mest och som han har gjort det! Med en räddningsprocent på ruggigt höga 94,48% så ligger han över en och en halv procent före tvåan och jämför man med Krajokvic så ligger han 6 procentenheter bättre. Och ännu tydligare blir Ludvigs betydelse när man tittar på vinstprocenten: Laget har vunnit 10% av matcherna med Krajkovic, 90% av matcherna med Ludvig!

Carl Hjälm – Östersund

Östersund brukar alternera mellan sina målvakter vilket innebär att Carl Hjälm endast spelat 12 matcher. Men det är Carl Hjälm som presterat klart bäst utav Östersundsmålvakterna, med en räddningsprocent på 92,9 och en fin vinstprocent på 80. En rörlig och tät målvakt, som mycket väl kan få spela allsvenskt kommande säsong.

1:a femman

Johan Pettersson – Kalix

Spelaren som har en meritlista längre än en telefonkatalog med bland annat fyra säsonger med mest antal poäng för backar i hela hockeyettan. I år toppar han backarnas poängliga som vanligt och har dessutom gjort näst flest mål av alla spelare i norrettan. Med sin skridskoåkning, lugn och spelskicklighet är han den enskilt största anledningen till att Kalix tar en ny allettanplats.

Antti Kauppila – Boden

Antti Kauppila gjorde stor succé säsongen som gick i Tranås i den södra ettan, men då främst för sitt defensiva spel. Till i år bytte han lite överraskande till den norra ettan och där har det helt plötsligt lossnat också framåt. Med hela 25 poäng på 19 matcher skuggar han Johan Pettersson i poängligan. Och det har han gjort utan att släppa på defensiven, med hela +21 i plus/minusligan så ligger den skridskostarke backen tvåa.

Sebastian Kaijser – Boden

Efter en rätt bra säsong i Borlänge så fick Kaijser chansen i allsvenskan och Timrå, men det gick inte alls. Nu har han fått chansen i Boden och där har han fått alla bitar att stämma. Med 32 poäng på 19 matcher så ligger han tvåa i poängligan och han har dessutom +20 i plus/minus vilket är starka siffror.

Kristoff Kontos – Boden

Kontos gjorde stor succé i Vimmerby säsongen som gick och man kan inte säga annat än att succén fortsätter. Leder poängligan i stor stil med ett poängsnitt på över 2 poäng per match och även plus/minusligan. Den spelskicklige centern ligger tvåa i hela ettans poängliga och kan mycket väl vinna.

Mattias Granlund – Teg

Mattias var en duktig allsvensk spelare innan han inför denna säsong valde att flytta hem till Umeå, men då Björklöven inte var intresserade så blev det istället spel i Teg. Något som Teg haft stor glädje av under säsongen, då han varit en starkt bidragande orsak till att de kommer att spela allettan efter jul. Med finfina 28 poäng så leder han den interna poängligan klart och han har också bäst plus/minus i laget. Den hårt arbetande yttern håller toppklass i ettan.

2:a femman

Felix Dahlroth – Boden

Felix var en stor talang som gjorde junioråren i Skellefteå innan han återvände till moderklubben. Där gjorde han en bra första säsong, men denna andra säsong har han fått sitt stora genombrott. Med över en poäng per match i snitt från backposition och nästan ett plusmål per match i snitt så är han väldigt viktig för Boden. En rörlig back med bra spelsinne.

David Westlund – Östersund

Slår man upp ordet stabil så hittar man antagligen en bild på David Westlund. Den allsvenskt meriterade backen är inne på sin fjärde säsong i Östersund nu och är deras klart viktigaste spelare. Rörlig, fysisk, med bra spelsinne. En tämligen komplett back.

Carl Becker – Piteå

Började säsongen i allsvenska Södertälje, men återvände till moderklubben i slutet av oktober till alla Piteåsupportrars stora glädje. Och även om kanske inte laget gått som förväntat så kan man inte klaga på Beckers leverans. Med ett poäng per match i snitt och bara ett plusmål ifrån ledaren i interna plus/minusligan så har han varit fundamental för att Piteå ändå fixar det till slut.

Magnus Isaksson, Piteå

Magnus Isaksson – Piteå

Även om ikonen Magnus Isaksson är petad från tronen som förstacenter så är han ändå given en toppcenterroll. Med 25 poäng på 20 matcher så är han med i toppen av poängligan som vanligt. Den spelskickliga och skridskostarke centern är otroligt viktig för Piteå, han leder verkligen laget inte bara med sina poäng utan också med sin inställning.

Philip Norberg Aspnäs – Kalix

Kalix gör av tradition inte mycket poäng, utan har ofta varit beroende av att Johan Pettersson levererar. Men till denna säsong så har man fått in en kille från Borlänge som kunnat hjälpa Johan med poängproduktionen. Philip Norberg har på sexton matcher gjort nästan lika många (7 färre bara) poäng som han gjorde på 37 matcher i Borlänge förra säsongen. Med en större roll som förstacenter har den snabbe och spelskicklige 22-åringen vuxit och tagit för sig på ett ypperligt sätt.  

3:e femman

Jake Bolton – Boden

Han är stor, stark och han skjuter på allt. Jack Bolton har med sitt stora skägg gjort succé i Boden och med ett snitt på en poäng per match och minst sagt resoluts spel så har han varit väldigt nyttig för seriesuveränerna Boden.

Ludvig Stenvall – Piteå

Piteås klart ledande back med nästan en poäng per match i snitt. Men han är inte bara duktig offensivt, utan en bra tvåvägsback som både är rörlig, läser spelet bra och är bra med pucken. Det är inte konstigt att Björklöven gav honom chansen i allsvenskan förra säsongen.

Pontus Johansson – Boden

En riktigt powerforward som älskar att åka mycket skridskor och smälla på. Otroligt jobbig att möta för motståndarna och i år har det också lossnat poängmässigt för honom. Med 26 poäng på 19 matcher ligger han femma i seriens poängliga, och han är också med i toppen vad gäller plus/minus. 

James Hamblin – Östersund

Östersund hade förra säsongen stora problem att leverera offensivt och det såg rätt mörkt ut när tvillingarna Wernersson-Libäck lämnade, egentligen de enda två som producerade. Men i James Hamblin så har man fått en spelare som verkligen kan leverera poäng. 21-åringen, som egentligen skulle spelat AHL-hockey, har över en poäng per match i snitt och är en sådan där typisk transatlant som hela tiden går rakt på mål. Leder interna poängligan.

Sebastian Manberg, Teg

Sebastian Manberg – Teg

Manberg har missat en hel del matcher, men när han varit med, ojojoj! Med ett poängsnitt på 1,67 så ligger han på 19:e plats i poängligan, trots att han gjort 6-7 matcher färre än de som ligger ovanför. En powerforward som är väldigt viktig för allettanlaget.

4:e femman

Nicklas Nordenberg – Örnsköldsvik

Har fått ett riktigt genombrott denna säsong. Imponerande stark man mot man, men det är framför allt offensivt det har lossnat ordentligt för 26-åringen till denna säsong. 24 poäng på 18 matcher i ett lag som borde vara ett bottenlag, (men där han varit en starkt bidragande orsak till att man inte är det), är inget annat än imponerande. Leder som back interna poängligan.

Alexander Popovic – Teg

En positiv överraskning för mig. Visst har han fått göra några allsvenska matcher, men han spelar ett väldigt klokt backspel för att endast vara 19 år. Rörlig, läser spelet bra, duktig med pucken och en bra passningsspelare.  Dessutom 13 poäng på 15 matcher!

Deivids Sarkanis – Kalix

Letten med KHL-meriter (7 matcher) var lite av en chansning, men en chansning som gått hem. Den kvicke och avige yttern ligger trea i Kalix interna poängliga med 20 poäng och har visat varför han fått chansen i det lettiska landslaget.

Erik Rainersson – Östersund

Erik Rainersson hade i stort sett tre allsvenska säsonger i Björklöven innan han gick till Östersund mitt under den förra. Till denna så har han parats ihop med James Hamblin och duon har gjort stor succé. Också Erik Rainersson snittar över en poäng per match och den skridskostarke yttern har varit väldigt viktig och har bidragit till att Östersund numer inte gör färre mål än många av de andra topplagen i norra ettan.

Ludwig Niederbach – Örnsköldsvik

Ludwig återvände till moderklubben denna säsong efter att ha varit runt i några klubbar, senast Hanhals.  Och i moderklubben har han fått en stor roll, bland annat som lagkapten, som han förvaltat på bästa sätt. Örnsköldsvik är kanske säsongens största överraskning och Ludwig är en av nycklarna till det.  

Isak Stenlund Ädelgran – Teg

Isak har varit väldigt skadeförföljd förra säsongen spelade han inte alls och denna säsong har han inte gjort mer än 12 matcher. Men när han väl är med, wow! 1,67 poäng per match i snitt och över ett plusmål per match i snitt, det är riktigt starkt. Undrar vad 24-åringen skulle kunna prestera om han fick vara helt skadefri?

Tränarpar

Robert Nordberg – Boden

Man känner igen tränaren Robert Nordberg från spelaren Robert Nordberg. Boden spelar nämligen precis som han gjorde, med mycket skridskoåkning, mycket fysik, mycket attityd. Och det är ingen som vågar annat än ge allt med ”Robban” som tränare, för han har lika mycket attityd också som tränare.

Jesper Jäger – Vännäs

Jesper gör sin första hela säsong som huvudtränare, tidigare har han bland annat varit assisterande i Björklöven. Förra säsongen kom Vännäs sist, denna höst var man länge med och kämpade om en allettanplats. Framför allt har Jesper fått laget att spela ett välstrukturerat försvarsspel, de har varit väldigt svåra att få mål på.

Lämna ett svar