Oväntad spänning i väst och norr

När jag och experten Mikael Mjörnberg satte oss vid poddmickarna för en vecka sedan i Mjörnbergs trashtalk  så siade vi kring vilka lag som skulle gå till en alletta. Södra och östra ettan var vi inte helt överens om, men både den västra och den norra ettan var vi ense om vilka lag som skulle gå till allettan. Men med några oväntade resultat sedan dess så har det framför allt öppnat upp sig i den västra på ett sätt som var svår att förutse ettan, även om jag försökte slänga in en brasklapp om Forshaga.

VÄSTRA ETTAN

Tabellen i västra ettan just nu

Och den brasklappen har verkligen tagit fyr kan vi se nu med facit i hand. För Forshaga har gått fram som en slåttermaskin sedan dess och besegrat tre topplag i rad: Mariestad, Skövde och Lindlöven. Och med tre matcher kvar är man nu bara fem poäng ifrån en allettanplats. Det kan låta mycket, men tittar man på lagen ovanför strecket så har femman Lindlöven, fyran Skövde och trean Mariestad bara två matcher kvar att spela,  och tvåan Borlänge har bara en. Och frågan är om det inte är just Borlänge som har mest anledning till att skruva på sig oroligt!

För om vi tittar på Forshagas spelschema så ser det långt ifrån omöjligt ut att de kan gå rent. De har kvar att möta i tur och ordning Grums (b), ett Grums som gör sin första match efter ett tre veckor långt Coronauppehåll, hela truppen har legat nedbäddad och inte ens kunnat träna, det är med andra ord en match Forshaga bör vinna. Andra matchen de har kvar är Köping (b), vilket visserligen inte är någon enkel match, men Forshaga ska ändå med nuvarande form vara klara favoriter. Och i sista matchen möter man Surahammar (h), en match man givetvis också bör vinna. Med full pott i dessa matcher slutar Forshaga på 41 poäng.

Borlänge har å sin sida redan 40 poäng och en överlägsen målskillnad, men man har bara kvar att möta serieledande Dalen på bortaplan. En match de alltså måste ta poäng i för att vara säkra på att ta en allettanplats! Det är absolut en riktigt svår match, och med pressen att leverera så kan det bli bli ännu tuffare. Jag inbillar mig att det finns en och annan Borlängebo som kan få problem med nattsömnen natten till onsdag när matchen ska spelas…

Men också lag 3-5 har fortfarande press på sig. Framför allt Lindlöven som behöver ta fyra poäng (då de har 37p) på sina två sista matcher, ja kanske till och med fem då de bara har fem måls bättre målskillnad än Forshaga. Nu har de två rätt ”enkla” matcher kvar, Linden och Grums, båda på hemmaplan, men det är inte bara att gå ut och vinna på beställning, och nu bör de helst vinna båda två. Nog bör de klara det, men det är inget som går att ta för givet!

Skövde med sina 39 poäng har givetvis lite större marginaler, då de endast bör ta 3 poäng på sina två sista matcher för att känna sig helt säkra. Det kan också räcka med två, men de har också bara fem plusmåls överläge, så det är lite ”living on the edge” att förlita sig på att det ska räcka. Skövde behöver alltså vinna antingen mot hemmastarka Kumla på deras hemmais, eller vinna mot ett Grums som fått två matcher i benen efter Coronaavbrottet. Det SKA dom klara, men större skrällar har skett.

Bäst läge av de fyra lagen som jagas har Mariestad som med sina 40 poäng och överlägsen målskillnad endast behöver ta en poäng till. Det ska ske antingen mot Köping (h) eller mot Linden (b). Köping vann faktiskt efter sudden på sin hemmaplan mot Mariestad och ska inte underskattas, men Linden har inte imponerat under säsongen och ska slås. Men så är det det här med press! Detta ska Mariestad fixa, men de är ändå inte helt hemma med halmen än.

NORRA ETTAN

Tabellen i norra ettan just nu

Om vi sedan byter serie till den norra ettan så har läget klarnat på ett vis, men blivit väldigt mycket ovissare på ett annat. För medan Kalix (som vi förutspådde) säkrat sin allettanplats så har lagen därbakom haft varierande framgång på slutet. Piteå har tre raka torsk på slutet, medan Vännäs plockat två poäng och Örnsköldsvik bara en, man har bland annat förlorat mot Lejon. Det är nästan så man kan tro att inget av lagen vill till en alletta. Men två lag som verkar vilja dit är Kiruna IF med två segrar i veckan och Sundsvall som gav Vännäs på tafsen. Och speciellt Sundsvall är intressanta, för visserligen ligger de fem poäng efter Piteå, men de har en match mindre spelad och ska dessutom möta Piteå två gånger i serieepilogen. Dessutom har både Sundsvall och Piteå kvar att möta Vännäs som inte heller ska räknas bort helt. Det är med andra ord långt ifrån säkert att det blir Piteå, som vi tippade, som når en alletta. Men visst måste dom fortfarande ses som favoriter att nå dit!

Lämna ett svar