Flipparna och flopparna

Det är samma visa varje år: Några lag överträffar alla förväntningar, medan andra inte lever upp till dom. Men vilka är flipparna och flopparna så här långt?

SÖDRA ETTAN

I den södra ettan så är den givna flippen Mörrum så här långt. Mörrum har inte varit något topplag de senaste åren och värvningarna skrämde väl ingen direkt. Men den nya tränaren Tomas Engman har efter en trög inledning på säsongen fått riktigt bra fart på laget, och man var riktigt formstarkt innan man drabbades av Corona. Faktum är att man var formstarkast av alla lag, Troja undantagen, och då var det ändå många av topplagen man mött. Mörrum har till denna säsong gått ifrån att vara ett lag med några individuella stjärnor som sprutar in poäng till att vara ett lag där ingen sticker ut direkt (Khalid Ibrahim undantagen) men där LAGET står i centrum. Man spelar tight över hela isen, speciellt i egen zon, men har också ett kreativt anfallsspel.  Jag tror att flippen fortsätter och att laget tar sig hela vägen till en alletta! Det var det inte många som trodde inför säsongen, mediantipset bland supportrar var nia.

Om Mörrum är flippen så finns det också en given flopp, nämligen Tranås. Laget med den tydliga ambitionen att ta sig till allsvenskan denna säsong har redan gett upp möjligheterna att nå ens en alletta. Med tanke på att man inför säsongen fick behålla alla spelare man önskade behålla från truppen som gick till playoff 3 förra säsongen, plus att man förstärkte med klasspelare som Simon Rodling, Hampus Olsson, Ludvig Martinsson och Emil Backman, så måste det ses som ett gigantiskt misslyckande. Man hade en bra form innan uppehållet, men efter det så har man rasat fullständigt. Det har inte ens hjälpt att plocka in fler klasspelare som Anton Blomberg och Isak Wallin, raset bara fortsätter. Händer inget radikalt så kan det också bli svårt att vinna en fortsättningsserie.

VÄSTRA ETTAN

Dalen är givetvis den stora flippen i den västra ettan. Visserligen fick man in flera riktigt vassa kort som Jesper Thörnberg, Jakob Stridsberg, Oliver Neubauer, Adam Hirsch och Oskar Malm, men att man skulle lyckas så extremt bra efter flytten till den västra ettan att man leder den så här långt in på serien hade ingen trott, inte ens i fansundersökningen där också Dalenfans röstade så fanns det någon som hade Dalen i topp. Men det struntar laget i! Via några inledande segrar byggde man upp ett härligt självförtroende och har sedan kunnat spinna på det. Inte har det skadat heller när man kunnat plocka in före detta SHL-spelare som Martin Thörnberg och Christoffer Persson. Det ska bli intressant att se hur de står sig i en alletta om de får behålla laget.

De har varit en stor flipp ett par år nu, men det gav högre förväntningar inför säsongen på Grums. Förväntningar de inte alls levt upp till. Förra säsongens grundserietrea ligger just nu nia med för långt upp till en allettanplats för att ens drömma om den. Tidigare säsongers tighta försvarsspel har inte alls stått att känna igen, och man har inte alls samma effektiva omställningsspel. Grums tippades av er supportrar som fyra, men nu är man den stora floppen i den västra ettan.

ÖSTRA ETTAN

Det finns flera lag som gått över förväntan i den östra ettan, men det kan bara finnas en vinnare i flipp-listan. I detta fall måste det bli Hanviken. I supportrarnas tabelltips var det ingen som hade tippat dom högre än åtta, många hade tippat dom allra sist. Men efter mer än 2/3-delar av serien spelad så innehar man en finfin femteplats och en biljett till allettan. Felix Liljegren har lagt av karriären på grund av skada ett par-tre gånger, men nu leder han laget på ett föredömligt sätt och man har ett härligt självförtroende i spelet. Det är inte alltid lätt att fortsätta producera poäng när man går från ett topplag till ett (förväntat) bottenlag, men Dennis Nordström har lyckats och också varit viktig för laget, precis som Mathias Sundberg. Alla tre är nu med i toppen av poängligan i den östra ettan. Jag hoppas att laget kan fortsätta överraska också efter Coronauppehållet de har just nu, så att vi får ett skrällag i allettan.

Inför säsongen hade Vallentuna webbsända presskonferenser där man presenterade storspelare på storspelare som anslöt till klubben: Victor Andersson, Niklas Lehmann, Stefan Söder, Alex Ek, Gustav Ahnelöv och Daniel Rosengren förstärkte ett lag som redan förra säsongen spelade i den norra allettan. Flera supportrar och andra tyckare höll dom som seriesegrare inför nedsläpp, men dom har aldrig ens varit nära. Med sexton matcher spelade så är man till och med utanför allettanplats! Det kan inte kallas annat än flopp. Man har blandat bra insatser med genomusla, till exempel har man förlorat mot bottenlaget Sollentuna. Sker det ingen ordentlig uppryckning omedelbart så kommer laget att få spela fortsättningsserie. Med tanke på det svaga försvarsspelet kanske det är lika bra.

NORRA ETTAN

Även i norr finns det flera lag som överraskat positivt, men kikar man på supportrarnas tabelltips så var Vännäs tippat näst sist. Med 15 matcher spelade så ligger laget på en finfin sjätteplats med vittring också på en allettanplats. Framför allt har man imponerat försvarsmässigt, med tredje minst insläppta mål av alla. Det är speciellt imponerande med tanke på lagets unga snittålder, 20,93 (näst yngst i hockeyettan, endast Hanhals är yngre). Det är nämligen försvarsspelet som brukar vara svårast att lära sig för unga talanger. Nu lär det inte räcka hela vägen till en alletta, men de är ändå den norra ettans flipp.

Förra säsongen var den unga föreningen Kiruna AIF en stor positiv överraskning när man tog sig till playoffspel via en seger i fortsättningsettan. Speciellt imponerande då det var blott andra säsongen man spelade i ettan. Det gav klubben blodad tand och man kunde också plocka in flera riktigt vassa spelare som Niklas Salo och Oskar Fredriksson. Laget tippades kunna utmana om en allettanplats, men av det blev intet. Nu parkerar man på tionde och näst sista plats, med mindre än en poäng per match inspelad i snitt. Det finns bara ett ord för det: Flopp!

Lämna ett svar