Bättre eller sämre? Här är facit!

Hur tabellerna ser ut just nu kan alla enkelt göra genom swehockey till exempel. Där får man facit på hur bra laget skött sig så här långt i år. Idag tänkte jag kolla tabeller ur ett annat perspektiv, nämligen genom att visa hur bra lagen är i år jämfört med förra året. Med andra ord ett sätt att visa hur laget utvecklats från förra säsongen. Jag gör det genom att räkna ut snittpoängen så här långt och jämföra den med snittpoängen man hade förra säsongens grundserie.

NORRA ETTAN

Lagens poängsnitt denna jämfört med förra säsongen.

I den norra ettan leder Boden som ni säkert vet, men de är faktiskt inte laget som förbättrat sig allra mest jämfört med förra säsongen. Istället är det Vännäs som ökat sin snittpoäng med hela 0,65 poäng per match, en väldigt fin förbättring med tanke på att man har ett väldigt ungt lag (näst yngst i hela ettan).

Boden har också gjort klart bättre ifrån sig, det finns ju en orsak till att de klättrat tre placeringar jämfört med förra säsongens grundserie. Laget spelar på en klart högre nivå denna säsong.

Även Örnsköldsvik har haft en väldigt positiv utveckling. Nu är det från en låg nivå så det räcker inte för en topplacering ändå, men de ska ändå hyllas för en fin säsong så här långt.

***

Kikar vi istället på de lag som gått svagare än förra säsongen så är det först och främst Piteå som vacklat. Förra säsongens seriesegrare är nu istället inblandade kring striden om allettanplatserna. Lite konstigt är det, så mycket svagare är de inte på papperet.

Också de båda Kirunalagen har tagit kliv tillbaka, vilket måste ses som överraskande med tanke på att de värvat bra inför säsongen.

ÖSTRA ETTAN

Lagens poängsnitt denna jämfört med förra säsongen.

Enköping var förra säsongen ett bottenlag, till i år har det skett en remarkabel uppryckning och laget var faktiskt länge obesegrade. Man har mer än fördubblat poängsnittet och kommer i år att få spela en alletta istället för att vara nervösa för kval neråt.

Huddinge hade en väldigt meriterad trupp förra säsongen, i år genomgick man en stor föryngring och vilken succé det blivit! Ett redan högt snitt har ökat med 0,71 poäng och Huddinge kommer att vinna serien komfortabelt.

Tredje laget på listan är seriens stora överraskning, Hanviken. Förra säsongen ett bottenlag, i år ett lag som på allvar utmanar om en plats i allettan. Starkt gjort med tanke på att de inte gjort så väldigt många spetsvärvningar, även om Dennis Nordström och Mattias Sundberg givetvis bidrar.

***

I andra änden av tabellen hittar vi Sollentuna som har haft stora problem att plocka poäng i år. Man plockar alltså bara lite mer än 1/3-del av poängen man plockade förra säsongen, och då var man ändå inget topplag.

Vallentuna värvade storspelare efter storspelare under silly season, men tittar vi på utfallet så är det minst sagt uruselt. Man plockar alltså betydligt FÄRRE poäng än vad man gjorde förra säsongen, då man hade ett betydligt mer anonymt lag. Nästan en halv poäng per match mindre, det är mycket, tillräckligt mycket för att chanserna att nå en alletta känns som avlägsna.

Wings inledde starkt men har tappat kraftigt på slutet och nu ligger man 0,4 poäng under snittet från förra säsongen. Det är det som kan komma att bli avgörande för att man missar allettan.

VÄSTRA ETTAN

Lagens poängsnitt denna jämfört med förra säsongen.

I den västra ettan så finns det ett lag som sticker ut i positivt bemärkelse och det är Dalen. Laget bytte serie och har sedan dess mer eller mindre fördubblat sina poäng. En del vassa värvningar kombinerat med ett vunnet självförtroende har gett laget en ordentlig skjuts och laget kan mycket väl bli att räkna med i en alletta.

Som tvåa på förbättringslistan hittar vi Kumla. Kumla var förra säsongen ett bottenlag, men till i år fick man bland annat in Viktor Wänghult och har fått ett ordentligt lyft. Också dom har nästan fördubblat sin poängskörd. Nu ser det tufft ut att nå en alletta ändå, men laget har gjort en riktigt bra säsong med deras mått mätt.

Surahammar har nästan tredubblat sitt poängsnitt, det är den procentuellt största ökningen av alla lag. Det tycker jag laget ska ta med sig, för även om de ligger sist så är de i alla fall på rätt väg.

***

Grums är i år en skugga av sitt forna jag. Tappen av framför allt Jesper Norbäck och Jesper Appel har visat sig vara blytunga och när Pelle Hedlund dessutom är en skugga av sitt fjolårsjag så är 0,82 snittpoäng tappade. Det lär inte bli allettan i år för Grums.

Förra säsongen var Linden en pigg nykomling som efter en trög start hittade in och gjorde en fin första ettansäsong. Till denna säsong behöll man hela laget plus förstärkte med några kompetenta hockeyettanspelare. Men märkligt nog har inte detta inneburit att man förbättrat sig, utan istället har man formligen havererat. Man plockar mindre än hälften av fjolårspoängen och fortsätter detta så kommer det bli negativt kval för Eskilstunalaget.

Mariestad Bois tappade 2000 matcher för klubben när fyra av deras riktiga trotjänare och ledare på isen lade skridskorna på hyllan. Ersättarna var unga och oprövade på seniornivå, och såväl sportchef som tränare var tydliga med att supportrarna inte skulle förvänta sig samma fina höstserie som säsongen innan då man vann. Så har också blivit fallet, man har tappat i snitt 0,35 poäng per match. Men efter en skakig start är man på väg uppåt, med sex raka segrar, också mot topplag, så är snittet nu på väg uppåt.

SÖDRA ETTAN

Lagens poängsnitt denna jämfört med förra säsongen.

Troja hade en liknande situation som Bois med flera trotjänare som lämnade. Dock rekryterade man lite mer etablerade spelare och det har fallit väldigt väl ut. Trots ett högt utgångsläge så har man lyckats höja poängsnittet med hela 0,33 poäng, riktigt starkt!

Vimmerby hade en fiaskohöst med tränare som fick gå mitt under grundserien och en missad alletta. Till i år så känner man bättre igen Vimmerby, och även om det fortfarande kan vara på håret att man når en alletta så har poängökningen i alla fall gett dom chansen.

Tyringes höst har inneburit ett klart lyft för deras del. Snittet är fortfarande lågt, lägst i serien, men man har ändå ökat poängen med över 40%, det är ett fint lyft!

***

Kalmar är den södra ettans stora förlorare så här långt vad gäller poängsnitt. Trots ett i stort sett identiskt lag så har man tappat 0,73 poäng i snitt och nu är man inte alls med och bråkar om en allettanplats likt man gjorde förra säsongen.

Nybro är den andra stora förloraren. Trots ett på papperet starkare lag har man tappat över en halv poäng per match. Förra säsongen vann man grundserien, i år får man slåss med näbbar och klor för att klara en allettanplats.

Den tredje förloraren är Tranås. Klubbens målsättning är tydlig, det är i år dom ska gå upp i allsvenskan. Och laget är också värvat för att kunna nå dit med flera riktigt vassa förstärkningar. Men istället för att få lyftet så har man gjort ett poängmässigt magplask med över en halv poäng mindre plockade än förra säsongen. Nu har till och med sportchefen gett upp chanserna till en alletta.

Lämna ett svar