Skrällar och streckmatcher från igår

Igår spelades det 16 matcher i hockeyettan, och det var inte bara planenliga segrar, långt därifrån! Den absolut största skrällen skedde i den västra ettan, där serieledande Dalen åkte på stryk mot sistaplacerade Surahammar med 2-3 efter straffar. Det var faktiskt Surahammars tredje seger på de senaste fyra matcherna, och det verkar som att Patrik Juhlin efter en trevande start har fått fart på laget ordentligt. I och med segern gick man om Linden och är för första gången på flera år faktiskt inte på sistaplats. För Dalens del innebär förlusten ingenting egentligen, man har allettanplatsen i säkert förvar ändå. Men Surahammarsegern bevisar än en gång att serien blivit jämnare och att inget lag kan räkna med seger om inte huvudena är påkopplade till 100%.

Om vi håller oss fast vid den västra ettan så tog Mariestad en viktig seger mot Grums igår (1-2 e sd). Mariestad brukar ha stora problem mot Grums på bortaplan men nu tog man en rättvis seger och drygade därmed ut marginalen till sjätteplatsen till sex poäng efter den andra raka segern. En marginal som säkert kan vara skön att ha.

Efter Mariestad så finns det flera lag som vill vara med och utmana. Kumla har seglat upp som den kanske allra största, men igår så vann Forshaga mötet lagen emellan med 2-1 och det är därmed dom som är närmast den åtråvärda biljetten till finrummet. Forshaga har fått upp ångan verkar det som efter en trög inledning på seriespelet.

Den största skrällen i den södra ettan var nog Mörrums seger mot Troja. Troja hade fyra raka segrar och hade sett hur förtroendeingivande ut som helst och hade också seglat ifrån övriga lag i toppen av den södra ettan. Men Mörrum vann rättvist med 5-4 efter att ha vänt ett 3-4-underläge med drygt fyra minuter kvar att spela. Khalid Ibrahim gjort det avgörande målet (hans andra i matchen) och Mörrum visar verkligen upp en stark formkurva. Detta var lagets femte seger på de senaste sex matcherna och nu är man med i diskussionen om en allettanplats på allvar. Vem hade trott det för bara några matcher sedan? Inte jag!

Kikar vi på streckmatcher i den södra ettan så var det två viktiga sådana igår. Dels så lyckades Halmstad vända ett 0-3-underläge till en 6-4-seger mot Kalmar, och därmed måste Kalmars allettanchanser ses som grusade medan Halmstad satt sig i ett bra slagläge för att nå dit.

Den viktigaste streckmatchen var dock nog ändå Vimmerby-Tranås. En match som brukar vara jämn och tät, men där Vimmerby denna gång kunde vinna siffermässigt klart med 6-2 i sexpoängsmatchen. Segern var otroligt viktig för Vimmerby då man vid en förlust hade haft en mager marginal ner till sjätteplatsen på en ynka poäng. Nu är det istället fyra och man har råd med en svagare insats utan att ramla utanför. Tranås marginaler minskade dock radikalt. Nu har man fyra poäng upp till Nybro som har femteplatsen och då har ändå Nybro en match mindre spelad. Med nio matcher kvar att spela bara så kommer man inte ha råd att tappa så väldigt många fler poäng.

I den östra ettan så måste Hanvikens poäng mot serietvåan Enköping ses som en liten skräll ändå. En poäng med mersmak dessutom då Enköping kvitterade med blott 32 sekunder kvar att spela av den tredje perioden. Hanviken som av många tippades som ett bottenlag har nu tagit poäng i sex matcher i rad, med segern mot Hudiksvall som kronan på verket. Nu ligger laget sexa och det är endast målskillnaden som skiljer dom från en allettanplats. Räkna inte ut Hanviken än!

Om vi pratar streckstrid i den östra ettan så måste vi givetvis också ta upp Strömsbros 5-3-seger mot Wings. I och med segern tar Gävlelaget steget upp på allettanplats. Men det är jämnt kring strecket!

Ett lag som vill vara med och bråka om allettanplatserna är Vallentuna som börjar komma ifatt de andra lagen vad gäller spelade matcher. Nu har de ”endast” tre matcher färre spelade än de med placeringarna 4-7 och man har sju poäng upp till den åtråvärda femteplatsen. Men ska de ta ifatt det måste de bjuda upp till bättre motstånd än vad de gjorde igår mot Huddinge.3-8 slutade förnedringen i, men den hade kunnat vara mycket större om inte Huddinge slagit av på takten. För efter halva matchen spelad så ledde dom med hela 1-8! Huddinge kör verkligen över den östra ettan…

Ett annat förväntat topplag har gått trögt i höst, nämligen Hudiksvall. Men sedan man entledigat Per Ljusteräng som tränare och ersatt honom med Lars ”Lillis” Lövblom så verkar laget på spelhumör igen. Eller vad säger man om en 11-1 seger på bortaplan mot Segeltorp? Snacka om smakstart, och det kommer säkert göra massor för självförtroendet i Hudiks-laget.

Lämna ett svar