Lördagsreflektioner

Det har spelats en hel del intressanta matcher redan den här helgen och imorgon väntar det ytterligare några, så varför inte komma med lite reflektioner så här en lördagskväll?  

Dalen inledde seriespelet med ruggigt starka nio raka segrar, men nu verkar det ha gått ordentligt med grus i maskineriet. För i match 10 förlorade de mot Borlänge med 6-4 och igår så kom andra raka förlusten när Kumla vann med 4-3 efter sudden death. Och ska sanningen fram ska Dalen vara glada över att de ändå fick med sig en poäng, för Kumla ledde rättvist med två mål en bit in i den tredje perioden. Och trots att Dalen var tvungna att trycka på så hade de otroligt svårt att skapa några heta målchanser, det var egentligen bara slumpchanser som Jesper Thörnberg var sist på som räddade laget till förlängning.  Dalen hade stora problem med Kumla som till matchen hade lånat in fyra spelare, tre juniorer samt en från tvåan. Det var kanske framför allt Johan Larsson, tvåanlånet, som utmärkte sig i positiv riktning, men det är klart att Örebrobackarna som ändå fått chansen i SHL under säsongen gav laget en annan bredd defensivt. Offensivt besitter laget redan fin spets i Viktor Wänghult, Oliver Arle Östergren och Daniel Lindberg framför allt. Förstakedjan låg bakom det mesta i offensiv väg och var ett ständigt hot mot ett Dalen som inte alls stod att känna igen. Kumla kan absolut bli en utmanare om en högre placering än den åttondeplats man har efter gårdagens seger.

***

En match jag inte såg själv men som ändå hade ett resultat som får mig att lyfta på ögonbrynen från gårdagen är Piteås överraskande förlust mot Örnsköldsvik. Piteå, som under säsongen sett väldigt stabila ut, ska kunna avfärda Ö-vik tämligen komfortabelt, speciellt på hemmaplan och med alla sina stjärnor med. Men Ö-vik har gått överraskande starkt och lär inte ge sig frivilligt i kampen om allettanplatserna. Nu är man endast fyra poäng efter Kalix på en femteplats och dessutom har man en match mindre spelad.

***

Den tredje matchen som jag vill lyfta från gårdagen är Vallentuna-Enköping. Nu såg jag bara den första perioden, men där såg Vallentuna väldigt sega ut och 3-1-ledningen för Enköping såg hur stabil ut som helst. Men Vallentuna lyckades på något sätt vända matchen och vinna den med 5-4. En enormt viktig seger för Vallentuna som med en förlust i matchen hade stått på blott tre poäng efter fem matcher, då hade vägen till en allettanplats känts väldigt lång för det favorittippade laget.

***

Sista fredagsmatchen är Hudik-Huddinge. En match jag också såg första perioden av och där såg det ut att vara två väldigt jämna lag som möttes. Men i den andra perioden så tog Huddinge över och med en 3-0-ledning kunde de sedan kontrollera matchen i den tredje och hålla nollan både i matchen och i förlustkolumnen. Huddinge imponerar verkligen!

***

Idag spelades det flera spännande matcher. En av de mest intressanta var toppmötet mellan Östersund och Boden, en match som Östersund gick segrande ur. Östersund spelade snålt och tätt försvarsspel och väntade ut Bodens misstag som man sedan utnyttjade. Östersund ÄR starka defensivt, och även om man är tandlösa offensivt så passar en matchbild där de själva kan få inrikta sig på att ligga rätt i isen och sedan slå till i spelvändningar utan att behöva skapa så mycket på egen hand dom perfekt. Den fällan tror jag Boden kan dra lärdom av.

***

I söder var det också en toppmatch där Nybro åkte till Karlskrona. Det var oavgjort efter två perioder men i den tredje kunde sedan KHK göra två mål och vinna matchen. Inte orättvist måste sägas, för även om Nybro är supertajta defensivt så går det lite grann ut över det offensiva spelet. Man ligger ofta så djupt i egen zon för att hjälpa Robin Johansson att när man vinner pucken har man ytterst svårt att få till några spelvändningar. Och i offensiv del av banan så är det ofta väldigt enkelt spel. Ner djupt, upp på back, diagonal längs blå och skott. Det blir lättläst och det är som jag ser det ingen slump att Nybro har haft svårt att göra mål på slutet. Idag inkasserade laget sin tredje förlust på fyra matcher. På de tre förlustmatcherna har man gjort totalt ett mål framåt.

***

Till slut några ord om matcherna i norr som gällde vilka som ska haka på Kalix (som enkelt avfärdade Lejon) i kampen om allettanplatserna. Vännäs lyckade besegra Kiruna AIF efter sudden och har definitivt gett sig själva chansen att vara första utmanare. Med tre poäng upp och två matcher färre spelade så kan man av egen kraft nå allettan. AIF:s väg ser betydligt tuffare ut. Derbyrivalen IF förbättrade istället sin position då man lyckades besegra nykomlingen Sundsvall på bortaplan med 3-4. Sundsvall startade seriespelet piggt men bensinen verkar börja ta slut. IF å sin sida är på rätt väg efter den svaga starten under Sergei Joukov. Frågan är om uppvaknandet kommit för sent?

***

Imorgon kommer jag givetvis att kolla in seriefemman Mariestads möte med fyran Lindlöven i den västra ettan. Ett annat intressant möte i västra serien är den tidiga seriefinalen mellan Dalen och Skövde. Andra möten som kan vara spännande är back to back-mötet Enköping-Vallentuna, Piteå-Teg, Huddinges möte med Strömsbro (fortsätter segersviten?) och Tranås-Mörrum där vinst nästan ett måste för Mörrum om de vill nå en alletta. Östersunds möte med Kiruna IF som kan ge en indikation på var lagen står just nu i kampen om allettan.

Lämna ett svar