Juniortema: Hur har västra ettan-lagen det med juniorlag?

Igår drog Kristoffer Bennemyr igång kmhockey.se:s artikelserie av juniorverksamheten i hockeyettan västra. Då granskade han antalet egna produkter i respektive a-lag. I dagens avsnitt tar vi klivet ner i juniorverksamheten och ser på hur den ser ut. Har lagen juniorverksamhet och vilken serie spelar den i i så fall?

Om vi börjar med att titta klubbarna i den västra ettan som har det bäst ställt på juniorsidan så är det tre lag som sticker ut lite. Såväl Grums, Borlänge som Mariestad har lag i både J18 och J20 och dessutom på hög nivå, elitnivå. J18 elit är den högsta nivån som finns, medan J20 elit är den näst högsta nivån som finns. Det borgar för att man utan problem kan plocka upp juniorer från egna led när spelare blir skadade istället för en massa dyra och krångliga lån. Gemensamt för alla tre är dessutom att de har ett extra juniorlag: Grums på J20-nivå och Borlänge och Bois på J18-nivå. Det gör att fler kan hålla på och spela längre, utslagningen börjar senare. Dessa lag förtjänar cred för sin juniorverksamhet, det är inte en billig verksamhet att bedriva och att då hålla ett extra lag för att alla som vill ska kunna vara med är riktigt bra och något som vinner mycket goodwill.

Grums

J20 Elit

J20 2 Div 1

J18 Elit

Borlänge

J20 Elit

J18 Elit

J18 2 Div 1

Mariestad

J20 Elit

J18 Elit

J18 2 div 2

Efter dessa tre kommer det ett koppel på sju lag (Dalen, Kumla, Malung, Forshaga, Skövde, Köping och Linden) som ligger ett ganska klart snäpp efter, men de har ändå juniorlag på både J18 och J20-nivå. Alla lag utom Dalen (som har J20 i elit) har sina lag en serie längre ner än de tre första, på division 1-nivå. Dom här lagen kan säkert ha någon eller ett par spelare som kan fylla på vid behov, men inte alls samma djup i sina juniortrupper och därmed inte heller samma möjlighet att klara sig utan lån. De erbjuder (med undantag av Skövde) inte heller alla som vill att spela efter 16 års ålder. Såvida inte de har så små trupper att alla får spela ändå, och då är ju det ett tecken på tunna trupper neråt i åldrarna vilket tyder på sämre återväxt.

Dalen

J20 Elit

J18 Div 1

Kumla

J20 Div 1

J18 Div 1

Malung

J20 Div 1

J18 Div 1

Forshaga

J20 Div 1

J18 Div 1

Skövde

J20 Div 1

J18 div 1

J18 2 div 2 tillsammans med Falköping

Köping

J20 Div 1

J18 Div 1

Linden

J20 Div 1

J18 Div 1

De som fixar sin juniorverksamhet allra sämst, som inte ens har lag i både J18 och J20 är Surahammar och Lindlöven, och allra värst är Lindlöven som inte har ett enda juniorlag. Det är inte konstigt att de ofta är inblandade i riktiga lånekaruseller. Surahammar har dock ett J20 lag i division 1 som de kan plocka spelare från, men bristen på kvalitet i juniorleden återspeglar sig också i seniorverksamheten. Lindlöven verkar ha valt att satsa alla sina pengar på seniorverksamheten istället, fast de kanske börjar tänka om och förstå vad de förlorar i andra värden än rena pengar, för till kommande säsong siktar de på att starta upp ett J18 igen.

Surahammar

J20 Div 1

J18 Ej aktivt

Lindlöven

Planerar starta ett J18

Lämna ett svar