Juniortema: Egna produkter i A-laget

KMhockey synar lagen i den västra serien och den här veckan är temat juniorer. Idag inleds vår granskning och vi börjar med hur många egna produkter som finns i varje klubb i serien. Det sägs att Hockeyettan är en liga som alltid blir yngre, därför är det spännande att ta reda på vilka lag som har flest kontra minst antal egna spelare.

Hela listan finns att beskåda i sin helhet underst i inlägget.

Längst ned på listan, med delad elfteplats med en enda egen produkt finns HC Dalen och Lindlöven. I Dalens fall handlar det om en junior som blir 19 år gammal i december, Aksel Sjöholm. Men det kanske är ett första steg på vägen mot fler egna produkter? I Lindlöven är det 25-åriga Niclas Eklöv som är den enda produkten och som varit klubben trogen under stor del, har varit i närområdet hela karriären men är nu tillbaka i moderklubben.

Att klubbarna bara har en enda egen produkt är riktigt oroande, utan juniorlag som kan producera spelare till A-laget så lär ekonomin köras i botten och då lär det till slut inte vara många klubbar kvar. En enda produkt är i mina ögon alldeles för dåligt.

Snäppet ovanför ligger Borlänge, de har tre egna produkter i A-laget. Victor Eriksson, Ludvig Östman och Emil Lind är alla tre hemvändare och har Borlänge som moderklubb.
Borlänge som stad har genom åren haft flera bra juniorlag men något tycks ha hänt uppe i Dalarna för när klubben endast har tre egna produkter vittnar det om att det finns ganska ont om bra juniorspelare och det kanske är dags att lägga lite pengar på juniorverksamheten.

Nia på listan är Kumla som har fem egna produkter i A-laget, IFK Kumla blev trots allt Kumla HC för några år sedan. De fem spelarna med Kumla som moderklubb är, Jonatan Fornbrant, Hampus Moberg, Victor Sandin, Victor Sand och Oscar Svanborg som alla har Kumla som moderklubb.

Fem egna produkter är klart bättre än både en och tre, här någonstans börjar det ändå bli rimligt, Kumla visar att de vill ha egna spelare i laget och ger de chansen när de blir tillräckligt mogna för A-lags-spel.

Därefter är det tre lag som delar på sjätteplatsen. Surahammar, Linden och Grums har alla sex stycken egna produkter i laget.

I Surahammar är det Johan Ekström, Oscar Forsman Larsson, Adam Holmkvist, André Astley Rydberg, Rasmus Sirugo och Marcus Wahlgren som håller Surafanan högt. Flera av spelarna är fortfarande juniorer och det visar ändå att Surahammar väljer att satsa på sina egna talanger. Hemvändaren André Astley Rydberg har varit ute på äventyr under några år men har nu valt att komma hem till moderklubben.

I Linden är det Oliver Skoog, Johan Cederberg, Alexander Larsson, Erik Lindberg, Christopher Norlin och Hugo Ollila som alla har Linden Hockey som moderklubb. Ollila fick ett riktigt genombrott förra säsongen och kan tacka sin moderklubb för en bra skolning. Norlin har hunnit bli 27 år gammal och har bortsett från gymnasiet och två säsonger i Surahammar varit klubben trogen. 26-årige Lindberg har även han varit klubben trogen genom i praktiken hela sin karriär. Cederberg har varit Linden trogen som senior och kommer nu gå in på sin sjätte raka säsong i klubbens A-lag.

Även Grums har sex stycken egna produkter, eller ja, undertecknad tar för givet att även Jerker Westberg är Grumsbördig även om det inte står med på Elite Prospects. Utöver honom så är det Emil Persson, August Lundquist, Axel Lundqvist, Viktor Magnusson och Johan Mörnsjö som fått sin skolning i Grums. Mörnsjö har visat prov på att han är en gedigen hockeyspelare på ettannivå och han kommer garanterat stänka in 30+ poäng för moderklubben i vinter. Jerker Westberg har spelat i Grums hela karriären och där kan vi verkligen snacka om klubbhjärta.

Tre lag delar även på tredjeplatsen på listan. Malung, Mariestad och Köping har alla sju stycken egna produkter i A-laget.

Nu börjar det likna något när det kommer till egna produkter, sju stycken är godkänt i klassen och det visar att det finns något att hämta underifrån, för i stort sett varenda säsong så är det någon eller några egna produkter som tar en tröja i A-lagen.

Om vi börjar i Dalarna hos Malung så är det Viktor Olsson, Leo Böris, Mårten Dalmans, David Knuts, Emil Knuts, Gabriel Lissel och Gabriel Olsson som alla har Malungs IF som sin moderklubb. Fem stycken som är antingen juniorer eller förstaårsseniorer i klubben med Malung som moderklubb. Emil Knuts och Mårten Dalmans har varit med ett tag, Dalmans gör sin femte säsong i A-laget och Knuts har varit kvar i klubben hela karriären. Han gör i år sin 13de säsong i A-laget, trots att han bara är 27 år gammal.

Det första av de två Skaraborgslagen som vi hittar i tabellen är Mariestad med sina sju egna produkter. I deras fall är det Ludvig Collberg som varit runt i Smålandstrakten och spelat för HV71, HC Dalen och Växjö, Johan Frick däremot har varit BoIS trogenhela karriären och visar alltid hjärta på isen. Anton Pettersson är en uppflyttad junior som klubben tror en del på. Lucas Larsson är bulldozern som aldrig viker en tum i situationerna och alltid är en mardröm för motståndarna, han har varit klubben trogen hela karriären, precis som Frick. Herman Lundin och Gustav Persson är två uppflyttade juniorer och Adam Willig är hemvändaren som hängt med i Hockeyettan sedan 2010.

Även Köping har sju egna produkter i form av trotjänaren Emil Forsberg som varit klubben trogen i stort sett hela karriären (6 matcher i Surahammar 2009/2010), Lucas Gustavsson blev uppflyttad i A-truppen för två år sedan trots att han bara är 20 år. Martin Jörgensen gör sjätte raka säsongen i moderklubben, Rasmus Kesti kliver in på sin elfte säsong i moderklubbens representationslag. Emil Norstedt var i väg till Arboga under några år men gör nu sin sjunde raka säsong i Köpings A-lag. Linus Gustavsson och Wilhelm Romsäter är båda 20 år gamla men har fått vara med i a-laget under några år redan.

Näst bäst i den västra serien på att ha egna produkter i representationslaget är Forshaga, nio stycken spelare. Båda målvakterna, Eric Forsberg och David Söderberg har Forshaga som moderklubb, Forsberg är juniormålvakten som vänt hemåt efter gymnasiet i Färjestads organisation och Söderberg har bortsett från enstaka utlåningar varit moderklubben trogen genom karriären. De tre backarna Linus Carlsson, Linus Englund och Oscar Olsson har Forshaga som moderklubb Olsson är hemvändare från Malung medan de andra precis blivit seniorer. På anfallssidan är det Hédi Fatnassi som varit runt i både Grums och Hammarö innan han kom tillbaka till moderklubben, Oscar Jemail spelade juniorhockey i BIK Karlskoga men gör nu sin fjärde säsong i moderklubbens A-lag. Filip Olsson kommer hem efter juniortiden i Färjestad och Viktor Owesten har spelat juniorhockey i både Västerås och Grums innan han hittade tillbaka hem till Forshaga. Nu börjar det ändå bli imponerande siffror, nio spelare med i klubbens a-lag varav flera ledande spelare. Imponerande, minst sagt och en fyra i betyg.

Högst upp, med klart flest egna produkter i serien, och näst bäst i hela Hockeyettan är Skaraborgs riktiga stolthet, Skövde IK. 12 egna produkter finns i A-lagstruppen den här säsongen.

Målvakten Robin Wallin som valde att komma hem efter utflykter till Mariestad, Töreboda, Grästorp, Väsby, AIK och Kristianstad. Backarna Axel Abrahamsson som varit klubben trogen genom karriären och kliver in på sin sjätte säsong i A-laget, sina 22 år till trots. Adam Thilander har rutin från spel i SHL med Skellefteå och Allsvenskan med Almtuna. Han har även varit på andra sidan pölen och lirat i OHL under två säsonger. Fredrik Dahné lyfts upp från klubbens juniorlag. Erik Dahné har valt att vara i sin hemmaklubb hela karriären bortsett från en säsong i grannklubben Skara. Jesper Emanuelsson valde att komma hem efter några år i Frölundas organisation där han gjorde 33 matcher i SHL. Jesper Erlandsson lirade juniorhockey i Skellefteås organisation men valde att komma hem. Forsmark är kaptenen som aldrig viker undan och alltid försöker gå i bräschen för sitt lag. Frödelius går in på sin femte säsong i klubbens A-lag och har precis som Forsmark varit klubben trogen hela karriären. Alexander Henriksson är poängkungen som vände hem efter en misslyckad sejour i allsvenskan med Västervik och Oskarshamn. Gick hockeygymnasiet i Färjestad och spelade sedan två år i OHL. Hade flera kontraktserbjudanden på bordet inför säsongen men valde att stanna kvar istället för att ta pengarna vilket visar ett stort hjärta för moderklubben. Erik Möller och Anton Weiler är talangerna som klubben satsar hårt på inför framtiden. Möller, född 2002, spelade 13 matcher redan förra säsongen och kommer att få en större roll i år. Weiler har tillsammans med Möller öst in poäng i juniorlaget och förhoppningen är väl att de båda ska lyckas även i Hockeyettan till vintern.

Att en klubb har 12 egna produkter i laget är riktigt bra, 24 spelare på kontrakt och HÄLFTEN av dem har Skövde IK som moderklubb. Imponerande är bara förnamnet. Tittar man dessutom övre den övriga truppen så ser man att det är 17 spelare från närområdet, där kan vi snacka hemvävt.

  1. Skövde IK 12 spelare

2. Forshaga IF 9 spelare

3. Malungs IF 7 spelare
3. Mariestad BoIS HC 7 spelare
3. Köping HC 7 spelare

6. Surahammars IF 6 spelare
6. Linden Hockey 6 spelare
6. Grums IK 6 spelare

9. Kumla HC 5 spelare

10. Borlänge IF 3 spelare

11. HC Dalen 1 spelare
11. Lindlövens IF 1 spelare

Lämna ett svar