Centrarnas topp 10

Näst ut på min odyssé bland hockeyettans allra bästa spelare är centrarna. Denna viktiga position som det bara finns en enda av i varje femma, och därför begränsar jag också uttagningen till endast 10 stycken. En exklusiv skara som alla är tongivande i sina lag och som kan göra skillnaden mellan succé och fiasko.

10. Victor Crus-Rydberg, Kalmar

Ett superlöfte som snittade en poäng per match som 18-åring i superelit och som spelade AHL-hockey som 19-åring. Men som senior tog det tid innan det tog fart på karriären, ett misslyckat år i allsvenskan med Vita Hästen följdes av ett lika misslyckat år i ettan med Vimmerby. Men när han tog ytterligare ett steg ner i tvåan till Kalmar fick han tillbaka självförtroendet igen och föregående säsong så kunde man se kvaliteterna som gav honom rubrikerna i junioråren. Väldigt skicklig med klubban och bra spelsinne, Kalmars framgångar kommer vara intimt förknippade med hur bra Crus Rydberg lyckas.

9. Niclas Lehmann, Vallentuna

Niclas Lehmann är ovanligt storvuxen för att vara center och också ovanligt bra skytt för att vara center, de brukar ju mer vara spelfördelare. Men den delen av spelet behärskar han också på ett bra sätt. Utnyttjar sin storlek bra och är svår att ta pucken av. Lite förvånande att han ännu inte fått chansen att spela allsvenskt (utöver två matcher som junior), och då har han ändå varit med och spelat upp såväl Västerås som Troja i finrummet. Men en klasscenter på hockeyettannivå är han!

8. Anders Skoog, Tranås

Likt ett fint vin blir Ander Skoog bara bättre och bättre säsong för säsong och vid 29 års ålder är han bättre än någonsin. Inte den snabbaste på rören men oerhört spelintelligent och med snabba och hårt jobbande yttrar vid sin sida så kan speldosan Skoog koncentrera sig på att spela fram vilket passar honom utmärkt. Gick under säsongen som gick om Filip Peterson som förstecenter i Tranås, laget som fortfarande var i spel när säsongen avbröts.

Douglas Lögdal
Foto: Mats Tjernström

7. Douglas Lögdal, Mariestad

Många snackar om Eddie Davidsson som en riktigt vass center på hockeyettannivå (ja även allsvensk nivå), men faktum är att i Mariestad var det Douglas som var förstecenter under de år båda spelade i Mariestad. Han kanske inte är lika spektakulär som Eddie, med samma kliniska passningar, men han ser alltid ut att ha mer tid med pucken än alla andra och får alltid pucken till sig då han läser spelet så enormt bra. Det ser man när man tittar på poängkolumnen, men det märks också i den andra ändan av banan där han ofta står rätt. Det märktes också under hans allsvenska tid i Vita Hästen, där han hade fint poängsnitt trots att han matchades hårt mot motståndarnas bästa formationer och han var oerhört uppskattad hos allsvenskarna. Hade han inte propsat på att få lämna så hade de aldrig släppt honom.

Patrik Elfsberg
Foto: Mats Tjernström

6. Patrik Elfsberg, Borlänge

Markus Perssons vapendragare i flera år nu och väldigt viktig för att ”Pajen” ska leverera på den höga nivå han gör. Playmaker, poänggörare och klok defensivspelare i ett. Också en ledare vid sidan av isen, och har varit väldigt delaktig i de framgångar Borlänge nått under senare år. Är kanske inte den som tränar allra hårdast men klockar ändå stundtals uppåt 30 minuter per match i speltid, så viktig är han för laget. 

5. Alexander Kovalonok, Lindlöven

Kovalonok är för bra för de lag han varit i egentligen under i stort sett hela sin karriär. Han har hållit till i klubbar som Arboga och Kumla, men också i Lindlöven som dock håller lite högre klass. Speciellt när man har klasscenter Kovalonok i laget. Han återvände till Lindesbergslaget inför säsongen som gick och levererade direkt och lyfte också laget till deras första playoffspel via en alletta. Med 54 poäng så var han topp 5-poänggörare i ligan och han var lika viktig också i andra delar av spelet och som ledare på och vid sidan av isen. Hade han inte haft ett så bra jobb hade han spelat allsvenskt för länge sedan.

4. Kristoff Kontos, Boden

Tung center med fina händer och spelsinne. Var i allra högsta grad bidragande till den fullständiga metamorfos som Vimmerby gick igenom. Från att vara en stor besvikelse under hösten till att bli ett stort utropstecken efter jul och i playoffspel där man slog ut såväl Krif som Huddinge och hade ledningen med 1-0 i matcher mot Hudiksvall innan säsongen avbröts. Med sina åtta poäng på sju playoffmatcher ledde han laget och han kommer att lämna ett stort hål efter sig i Vimmerby. Boden kan skatta sig lyckliga över att ha fått in en riktig förstacenter, något de saknade lite förra säsongen.

3. Sami Tamminen, Visby

Det är bara att kolla på meriterna så förstår man att det är en riktigt vass värvning som Visby har gjort. Med spel i Liiga under tre säsonger och i Mestis i fyra så har han samlat på sig en hel del rutin trots att han bara är 23 år och fortfarande har mycket utveckling i sig. Han beskrivs som en spelare med bra skridskoåkning, spelsinne och skott och kommer vara den som ska ersätta förra säsongens succéfinne Teemu Huttu. På papperet ser det i alla fall bra ut poängmässigt, för han har levererat på samma nivå som företrädaren på Mestis-nivå och Huttu var aldrig uppe på Liiganivån. Det som oroar något är den rätt svaga plus/minusstatistiken, men så har han också spelat i bottenlag vilket givetvis gör det svårare att få bra statistik där.    

Magnus Isaksson
Foto: Mats Tjernström

2. Magnus Isaksson, Piteå

Magnus Isaksson går nu in på sin åttonde säsong i Piteå och han har alltid varit otroligt viktig för laget men i takt med att styrkan på omgivningen försvagas så blir hans roll bara viktigare och viktigare. Den skridskostarke centern med det fina spelsinnet backar inte för att spela fysiskt och är en ledare på isen på alla sätt. Också i poängligan där han tillhört topp 7 i hela ettan i stort sett hela ettankarriären.

  1. Niklas Johansson, Karlskrona

I fem raka säsonger har Niklas Johansson varit en väldigt bra producerande allsvensk center, de senaste två i Karlskrona. Därför så var förlängningen av honom trots degraderingen till hockeyettan den kanske bästa värvningen Karlskrona kommer att kunna göra. Med den aviserade man att man menar allvar med att direkt ta sig upp i allsvenskan igen. Niklas är en väldigt spelskicklig center som garanterat kommer göra mycket poäng, han har vunnit den interna poängligan i Karlskrona båda säsongerna i allsvenskan. Kommer vara den som ska leda laget säsongen som kommer i egenskap av storstjärna och kapten.

Lämna ett svar