Backarnas topp 15

I lördags listade jag de 10 bästa målvakterna i hockeyettan, idag är turen kommen till backarna. Men då det finns betydligt fler backar än målvakter så valde jag att ta ut topp 15 istället för att få med några fler av alla duktiga försvarsspelare som vi kan se i hockeyettan. Det var ruggigt svårt måste jag erkänna, men till slut så rankade jag dom så här.

15. Martin Ekström, Krif

En efter en föll de namnkunniga spelarna ifrån när Krif valde att skära på spelarbudgeten inför föregående säsong. Men en av få som stannade var den stora backklippan Martin Ekström, och han betydde massor för sina backkollegor med sin rutin. Fick en väldigt stor roll i laget och tog tillvara det på bästa sätt genom att sätta nytt personligt rekord i antal poäng och var monumental för att laget faktiskt överträffade sig själva lite med tanke på det mindre namnkunniga lagbygget.

Foto: Anna Engström

14. Tobias Aronsson, Mariestad

Det var inte konstigt att ynglingen med den otroliga blicken hade flera allsvenska lag som ville skriva kontrakt med honom. Men Tobias gjorde det kloka valet att stanna en säsong till i ettan för att få massor med istid och en ledande roll. Sådant utvecklar ofta en ung spelare mer än en roll längre ner i hierarkin i en allsvensk klubb. I Mariestad har han fått mycket istid i powerplay bland annat, och tackade för förtroende med att komma trea i ettans målliga för backar. Det är inte så vanligt att hamna så högt som förstaårssenior, det brukar ta längre tid att komma in i seniorspelet, men Aronsson är en talang utöver det vanliga som säkert kommer att ta ytterligare kliv nu när han känt på en hel seniorsäsong.

13. Robin Axbom, Nyköping

Det tog ett tag men till slut skrev han på för ännu en säsong i Nyköping. Nyköping har annars tappat en hel del av sin spets, men laget fick därmed behålla sin kanske viktigaste spelare. Den skridskostarke backen med det fina spelsinnet har gjort ett par försök på allsvensk nivå utan att riktigt slå igenom, men på hockeyettannivå så innebär han poänggaranti.

12. Måns Hansson, Troja

När Troja blev av med både Jonathan Nielsen och Alexander Edström, den backduo som burit deras offensiva backproduktion i många år, så sökte sportchef Daniel Håkansson med ljus och lykta efter något som kunde ersätta. Ljuset föll på Måns Hansson, en blott 22-årig rightback som trots sin ringa ålder ändå besitter en hel del rutin. Han var med och kvalspelade hela vägen till playoff 3 med Kristianstad första seniorsäsong och noterades då för finfina 32 poäng. Han testade några matcher med Oskarshamn i allsvenskan och han har varit också spelat i den Österrikiska andraligan AlpsHL innan han nu återvänder till Sverige och hockeyettan. Han lär få en hel del förtroende med tanke på hålen som uppstod i Trojas offensiva backuppställning, så förutsättningar finns för att han ska kunna göra en riktigt fin säsong.

11. Erik Lindström, Nybro

Erik går nu in på sin nionde säsong i Nybrotröjan och har blivit något av en institution på sin backplats i topplaget. Hans betydelse för laget underströks när han förra säsongen också fick överta kaptensbindeln. Har bara blivit bättre och bättre med åren och är inte bara stark offensivt med mycket poäng, utan är också kapabel defensivt.

10. Fredrik Lindström, Tranås

Tranåsbacken inledde säsongen ovanligt svagt säsongen som gick, men efter en utlåning till Västervik så vaknade den storväxte backen till och var precis sådär bra som vi vant oss vid. 28 poäng under grundserie och alletta följdes upp med 6 poäng på 7 matcher i playoffspelet och han var helt avgörande för att Tranås fortfarande var kvar i playoff när spelet avbröts.

9. Oskar Carlsson, Vimmerby

En tvåvägsback som levererar både i egen och offensiv zon. Är en sådan där back som man älskar att ha i ett lag med en hög lägstanivå, en spelare man vet vad man få i match efter match. Det var inte hans fel att Vimmerby underpresterade under grundserien säsongen som gick, men han var i allra högsta grad bidragande till det lyft man fick efter under vårserien som sedan gav en enorm självförtroendeboost in i playoffspelet där man mycket väl kunde ha fått spela allsvenskt kvalseriespel om inte säsongen avbrutits. Under playoffspelet noterade Oscar för finfina 5 poäng på sex matcher och hade +8(!) i plus/minus.

8. David Berg, Lindlöven

Det är en njutning att se David Berg med självförtroende. Rörlig med fin blick som alltid ser ut att ha mer tid med pucken än de andra på isen. Det visade han prov på under flera säsonger i Lindlöven innan först AIK och sedan Oskarshamn och Södertälje fick upp ögonen för honom. Sista säsongen i Södertälje var kanske ingen jättesuccé även om han inte gjorde bort sig, men nu väljer han att samla nytt självförtroende i trygga Lindlöven igen. Det ska bli spännande att se om han kan fortsätta där han slutade senast i Lindesbergslaget, kan han det så kommer han att kunna vara en spelare som höjer laget också förbi allettanspel.  

7. Adam Thilander, Skövde

Adam hade egentligen en riktigt bra säsong i allsvenska Almtuna med nästan en halv poäng per match i snitt som förstaårssenior innan han valde att bryta kontraktet mitt under säsongen och flytta hem till Skaraborg igen. Det är Skövde tacksamma över, för rightaren är en klassback på hockeyettannivå. Spelar med sådant lugn så han ger trygghet till hela laget i försvarsspelet och offensivt är han väldigt bra med fin skridskoåkning. Den före detta juniorlandslagsmannen noterades för 30 poäng under säsongen som gick och var starkt bidragande till att Skövde åter kunde nå allettan igen.    

6. Nicklas Strid, Strömsbro

Var ett väldigt stort löfte som junior och vann backarnas poängliga i superelit med nästan en poäng per match i snitt säsongen 13/14. Den säsongen fick han också chansen att spela med Brynäs i SHL 12 matcher, men när han sedan säsongen efter skulle prova vingarna i allsvenskan så fick han det inte riktigt att lyfta och sedan dess har 26-åringen inte fått chansen på den nivån igen. På ettannivå levererade han dock bra med poäng men när han lämnade för hemstadens Strömsbros lag i tvåan så undrade nog många om han slutat satsa. Men det blev istället en fin nystart för den spelskickliga rightaren och under säsongen i tvåan snittade han närmare två poäng per match och det momentumet tog han med sig till ettan där han snittade över en poäng per match. Det är otroligt fina siffror för en back, det var bara till allsvenskan flyktade Erik Flood som gjorde fler poäng.

5. David Westlund, Östersund

David är egentligen en stark defensiv back med bland annat en hel säsong i SHL med den rollen, men har utvecklat offensiven under de senaste åren i hockeyettan och är nu en rätt komplett back. Är fortfarande väldigt stark i man mot man-spelet och bidrog på det sättet starkt till Östersunds oerhört starka defensiv säsongen som gick, men kom också trea i den interna poängligan med sina 19 poäng. Hade dessutom bäst plus/minus i laget.  

4. Filip Lander, Hudiksvall

En spelskicklig back som ansluter från allsvenska Timrå där han inte fick förlängt trots riktigt bra siffror då han noterades för 12 poäng men framför allt +20 i plus/minusstatistiken. Nu när han kommer ner en nivå så kommer också hans poängskörd säkerligen att öka, hans spelskicklighet och rörlighet är två riktigt vassa vapen som kommer tillföra mycket till ett Hudiksvall som annars tappat en del. Att ersätta en spelare som Erik Flood kommer inte bli lätt dock.  

3. Jens Hellgren, Hanhals

En väldigt defensivstark back med 10 års rutin från allsvenskan och dessutom en SHL-säsong. Hanhals får i Hellgren precis det dom behöver: En stor och back som kan stänga ytan framför egen kasse och som kan ta mycket istid i de avgörande defensiva lägena. Kommer kanske inte briljera i offensiven, men med ett steg ner i seriesystemet så kommer han säkert få axla en del offensivt ansvar också.

Foto: Mats Tjernström

2. Tommy Wargh, Boden 

Med tre SHL-säsonger och tre KHL-säsonger i ryggen så är han kanske ettans mest meriterade spelare. En spelskicklig back som läser spelet bra och dessutom är väldigt skicklig i powerplay. Har varit lite skadad det sista och det är osäkert om han ens kan spela denna säsong. Gör han inte det kommer det att vara ett grymt tungt tapp för Boden, speciellt som den andra superrutinerade Bodenbacken, Per Savilahti Nagander, valt att lägga skridskorna på hyllan.

1. Johan Pettersson, Kalix

Den skridsko- och spelskickliga rightbacken Johan Pettersson har dominerat poängligan från sin backplats under många år, trots att han inte spelar i något topplag. Han förblir Kalix trogen trots att han måste ha haft många kontraktsförslag att ta ställning till också högre upp i seriesystemet. Dock valde han att faktiskt spela allsvenskt i sex matcher med Modo under slutet av säsongen som gick med två assist och +/-0 i statistik vilket visar att han verkligen inte gjorde bort sig. Lagkaptenen får hur mycket istid som han bara orkar och vill och betyder massor för sitt lag. Kan han bära Kalix till allettan igen?

Lämna ett svar