Lördagsreflektioner om Corona och nedbantning

Denna säsong är ingen vanlig säsong som ni alla känner till. Coronan slår hårt mot samhället och kanske speciellt hårt mot idrotten som tvingas spela inför tomma läktare samtidigt som de får minskade sponsorintäkter. Jag tar för givet att regeringen kommer att komma med stödinsatser för att rädda klubbarna med tanke på den viktiga insats de gör för folkhälsan. Varje förening som går omkull skulle innebära stora samhällskostnader i form av barn som inte får rörelse i sin vardag eller kanske hittar på andra mer destruktiva saker istället. På lång sikt kan det bli förödande för ett samhälle. Varje satsad krona ger mångdubbelt igen och det skulle jag bli mycket förvånad om inte riksdagen inser.

Att föreningarna hanterat situationen olika är solklart. En del bara kör på och tror att det kommer att lösa sig, andra har dragit i handbromsen rejält. Lindlöven är ett exempel på det förstnämnda, man fick spelartruppen att gå med på att stryka den första månaden helt och hållet och sparade därmed in en månadslön. Smart! Ett exempel på klubbar som bara kör på är Nybro som fått in flera vassa nyförvärv. Visserligen har man också tappat några tunga namn, men satsningen mot allsvenskan känns som allvarligt menad. Förhoppningsvis har de ekonomi till att fixa också att spela utan de många åskådare som normalt löser biljett. Nybro är ju det lag som kanske drabbas hårdast av spel inför tomma läktare då de har högst publiksnitt.

En sak man tydligt märkt av på marknaden är att den varit betydligt mer segdragen än den brukar vara. I normala fall är trupperna spikade i stort sett innan midsommar, i år så är det lag som fortfarande saknar flera spelare. En annan effekt av Coronan är att spelarna oftare valt tryggheten framför pengarna. Många spelare har valt att flytta hem, andra har tyvärr lagt av för att satsa på yrke eller familj. Den tydligaste trenden är dock att lagen valt att presentera sina stora värvningar först nu när trupperna återsamlas. Mängder med fina namn har anslutit det senaste, igår återvände till exempel David Berg till Lindlöven och idag Johan Eriksson till Strömsbro. Två spelare som gör att deras allettanaktier stiger rätt bra.

Men det är inte bara pga Corona som gör att säsongen är speciell, efter denna säsong så ska antalet lag dessutom bantas ner till 40 i hockeyettan. Det innebär att åtta lag ska bort och därmed blir det hela sexton lag (eller ja 15, norra saknar ju ett) från hockeyettan som ska kvalspela för att behålla hockeyettanstatus fram i vår. En välbehövlig spetsning enligt några, ett svårt slag för hockeyn i norr menar andra. Men så är det i alla fall bestämt och det betyder att man behöver gå till allettan eller placera sig på plats 1-3 i fortsättningsserierna för att slippa ett nervöst kvalspel. Säkert extra nervöst för de lag som inte brukar behöva sitta i den sitsen, med så många lag så kommer det oundvikligen bli sådana lag också. Försök själv till exempel utse fyra bottenlag i den södra ettan så ser du vad tufft det kommer bli!

Lämna ett svar