Målvakternas topp 10

Mats och jag har bestämt oss för att det är dags för att börja lista de allra bästa spelarna på respektive position. Men då vi ska slippa kompromissa denna gång så tänkte vi presentera er var sin topp 10-lista, med andra ord får ni två listor i ett. Vi börjar givetvis bakifrån, med lagets kanske viktigaste utpost, målvakterna.

Kristers topp 10

10. John Vestermark, Piteå

Johan är en målvakt med hög potential, så pass hög att han till och med lånades in för att stå en SHL-match med Skellefteå säsongen som gick. Den kom som ett kvitto på den fina säsongen han gjorde i Piteå, där han var förstavalet i kamp med duktige Joel Vännström. Ovanligt liten för att vara en målvakt, men snabb och följsam.

9. Pontus Eltonius, Huddinge

En riktig talang som hade en bra första säsong på seniornivå i Huddinge men en lite sämre andra. Men samtidigt kanske han inte heller hade samma hjälp som han brukar ha, Huddinges försvarsspel lämnade en del i övrigt att önska. Men den välväxte målvakten kommer troligen få bättre hjälp i vinter och då kommer han säkert steppa upp igen.

8. Tomas Rydén, Vimmerby

Tomas Rydén är en spektakulär målvaktstyp. Det kan se lite fladdrigt ut stundtals, men han räddar väldigt ofta puckarna ändå på ett eller annat sätt. Räddningsprocenten ligger stabilt över 92% och det visar ju att det finns en hög grundkapacitet, och när han är på sin topp är han så gott som omöjlig att näta på.  

7. Wictor Ragnewall, Troja

Victor har varit en stabil sista utpost i Troja i två säsonger nu, och har trots tuff konkurrens av Anton Svensson ändå varit den som fått stå de viktigaste matcherna. Spelar väldigt stabilt med få misstag, men kanske inte så ofta gör de riktigt spektakulära räddningarna. Men man vet vad man får och det inger trygghet till backarna. Troja släppte in minst mål i den södra grundserien mycket tack vare ett bra försvarsspel men också tack vare Wictors målvaktsspel, han vann också målvaktsligan. Lite sämre sedan i allettan, men steppade sedan upp i playoff igen.

6. Anton Malmborg, Visby

Halmstads lyft säsongen som var gick hand i hand med Anton Malmborgs lyft, på så sätt personifierade han lagets framgångar. Från att vara en medioker målvakt säsongen 18/19 så lossnade allt och han kunde inte misslyckas hur han än gjorde kändes det som. Han inte bara räddade puckar så det stod härliga till, han gjorde till och med mål. En reaktionssnabb målvakt med bra spelsinne som kommer att bli väldigt spännande att följa i Visby säsongen som kommer.

5. Robin Christoffersson, Östersund

Östersund var så gott som omöjliga att göra mål på säsongen som gick. Mycket tack vare ett väldigt stabilt målvaktspar i Robin Christoffersson och Carl Hjälm, där den förstnämnda ändå var det starkaste kortet. Det var han som genomgående fick ansvaret vid de viktiga matcherna, det var också han som stod alla playoffmatcher. En målvakt med hög lägstanivå och hans statistik i grundserien var magisk med nästan 95 i räddningsprocent och 1,55 i insläppta mål per match. Kommer att vara grymt viktig för Östersund säsongen som kommer med tanke på att man tappat en del.

4. Robin Wallin, Skövde

Skövdes sena värvning är en riktigt vass sådan. Robin gjorde en riktigt fin säsongsinledning för två säsonger sedan i Väsby och gjorde det så bra att AIK fick upp ögonen för honom och väl där så imponerade han stort.  Förra säsongen skulle han få sitt stora genombrott på allsvensk nivå men skador gjorde att han hade problem att få speltid i Karlskrona och nu tar han nya tag i ettan och moderklubben Skövde istället. Robin är en storvuxen målvakt som är särskilt duktig på närkampsspelet där hans storlek gör honom mycket svårpasserad.

3. Robin Johansson, Nybro

Ettans kanske bästa målvakt säsongen som gick under grundserielunken. Hade över 94 i räddningsprocent under grundserien och över 93 i allettan. Där visade han upp en trygghet i spelet som gjorde att Nybro alltid hade chansen att vinna sina matcher. Robin är väldigt följsam i spelet och ser ofta pucken.  Problemet är bara att när det gällde som mest så presterade Robin som sämst. Räddningsprocenten under slutspelet sjönk till 90,4 (tolfte bästa) när den under grundserien så trygga målvakten bjöd på den ena tavlan efter det andra. Att Nybros playoffresa tog slut redan i playoff 2 kan delvis förklaras av Robins nervik.  

2. Tobias Sandberg, Mariestad

Tobias får massor med förtroende i Bois, förra säsongen stod han alla matcher utom en. Hans lägstanivå är högre än de allra flesta hockeyettanmålvakters högstanivå, han gör helt enkelt aldrig en dålig match. Agerar alltid med pondus och lugn vilket gör att backarna får en trygghet i spelet. Det var ingen slump att Mariestad släppte in minst mål i västra ettan och i den södra allettan. Har dessutom den mycket goda egenskapen att alltid vara som bäst när det gäller som mest, eller vad sägs om 95,54 i räddningsprocent och 1,22 insläppta mål per match under playoffspelet (bäst av alla)?! I mina ögon är det inget snack om vilken hockeyettanmålvakt som var bäst säsongen som gick.

1. Marcus Hellgren, Karlskrona

Marcus Hellgren delade faktiskt målvaktsspade med Tobias Sandberg säsongen 16/17 i Borlänge. Men medan Tobias gick till Mariestad och sedan dess har varit klubben trogen har Marcus agerat i såväl allsvenskan som SHL. Och han har inte gjort det utan framgång heller, i Vita Hästen hade han 91,6 i räddningsprocent vilket är mycket bra med tanke på att Hästen var ett bottenlag. I SHL med Oskarshamn hade han på sina tre matcher en räddningsprocent på över 90 vilket är väldigt bra och han fick också mycket cred för sina insatser. Det är med andra ord en målvakt av riktigt bra klass som nedflyttade KHK nu har i kassen för att snabbt kunna återfå sin gamla allsvenska status.

Mats topp 10 kommer inom kort!

Lämna ett svar