Juniorkollen – Mora J20

Varje säsong så fylls hockeyettantrupperna på med unga, hungriga spelare från J20-superelit. I år mer än någonsin kanske med tanke på att så många äldre lagt av och de utländska spelarna minskat. Men det är nog få av oss som har riktig koll på förstaårsseniorerna, iaf så bra att vi vet vad kan vi förvänta oss av dom. Och då många är säkert nyfikna på detta så bestämde jag mig för att försöka få svar på vad spelarna går för genom att ta kontakt med deras före detta tränare i superelitlagen.

Johan Rosén är assisterande tränare i Moras J20-lag med fyra spelare som gick till ettan.

Wille Hedqvist, b till Segeltorp

Wille kom till oss förra säsongen men jade har haft koll på honom länge ända sedan han spelade i Hudiksvall. En spelskicklig back som tycker om att spela powerplay. Har ett hyfsat skott, inte så fysisk där han har lite att lära. Det blir perfekt för honom att spela i ettan till att börja med så han får lite mer tid att lära sig spelet utan puck. Det tränade vi mycket på med honom och han tog stora kliv, och det är en bra kille som verkligen vill något med sin ishockey. Han har helt ok skridskoåkning, det gäller bara att han hittar det andra spelet också, det utan puck, det har varit akkilleshälen. Men han var med och spelade i Malung säsongen som gick och de var supernöjda med honom så han fixar spel i hockeyettan.

Rasmus Sirugo, fw till Surahammar

Rasmus åker hem till Sura. Jag har haft honom i 5 år nu, han kom som u16-spelare. Han har i princip spelat J20 hela junioråldern och brinner verkligen för hockeyn. Det han behöver är att bli lite starkare, men han har ett bra skott och bra teknik och kan utnyttjas både offensivt och defensivt på banan. Hade det lite tufft i vintras då de gick från att vara hockeyproffs (plugga plus hockey) till att börja jobba vid sidan av. Fick göra några a-lagsmatcher och klarade det helt ok, men skulle behöva skaffa sig lite mer seniorrutin och lära sig det spelet. Han har stor potential, skulle kunna ta en allsvensk plats på sikt, han blir spännande att följa.

Fredrik Svennas, b till Wings

 Han hade lite oflyt studentveckan säsongen som gick och bröt benet allvarligt på skolavslutningen och fick en tuff sommar och höst. Annars hade han nog varit med och nosat på seniorhockey under säsongen. För honom gäller det att växa ikapp kroppen, han är stor och rejäl men spelar inte fysiskt på det utan mer på att han är grymt skicklig med puck. Lite lik bröderna Fernholm med bra blick och skickliga med pucken. Han skulle dels behöva nöta på spelet utan puck, vilket han har försökt utveckla, dels skulle han behöva utveckla fysiken Vi har haft mycket diskussioner han och jag och det tog två år innan han började träna styrketräning ordentligt, han ville vara en lirare bara. Sedan är han rolig att se honom med pucken, han har stor potential och är en superbra kille som vill ishockey. Wings kan få bra nytta av honom i vinter med rätt utveckling. Stockholmsserien passar nog bra för honom att utvecklas i då jag anser att den är lite mer fysisk än de andra hockeyettanserierna. Utvecklas Freddan bra så kan han nå både allsvenskan och SHL, men då gäller det för honom att fortsätta nöta på det han behöver och träna hårt.

Alex Lind, fw till Strömsbro

Kom från KHK inför säsongen och var med och spelade med a-laget några matcher (11) i a-laget och gjorde det jättebra. En speedig sniper som borde kunna producera poäng på hockeyettannivå. En offensiv spelare som är grymt vältränad. Svagheten är att han kan försvinna i matcherna ibland, bli lite drömmande. Men hans fart när han kommer in och lurar backarna med en pausfint och sedan tempoväxlar är något jag aldrig hade som spelare men som jag önskar att jag haft. Det gäller att han utnyttjar det oftare bara. Alex har bra potential och kan säkert nå allsvenskan inom ett par år.

Lämna ett svar