Sportchefsintervun – Kumla HC

För några säsonger sedan abonnerade Kumla mer eller mindre på en allettanplats med små resurser men det har långsamt gått utför och förra säsongen var laget betydligt närmare kval neråt än uppåt. I år verkar dock sportchefen Patrik Moberg har fått till ett starkare lagbygge igen med flera bra nyförvärv med återvändande Viktor Wänghult i spetsen.

Hur länge har du jobbat som sportchef?

Det blir tredje året nu.

Hur ser du på er föregående säsong?

Den var alldeles för dålig, vi kom inte upp i nivån vi ville. Vi var alldekes för ojämna, gjorde bra matcher mot bra motstånd men spelade dåligt mot dåligt.

Var det något nyförvärv som du tyckte utmärkte sig extra?

Nej jag tycker faktiskt inte jag hade någon som klev fram.

Hur har Corona påverkat er satsning inför kommande säsong?

Framför allt tror vi att vi tappar sponsorintäkter och reklam, så vi har hållit nere på budgeten. Sedan har det inneburit att vi inte haft hela laget samlade för träning utan mer individuell träning eller träning i smågrupper.  

Har ni någon speciell klausul i era spelarkontrakt med anledning av Corona?

Ja det har vi. Om inte serien kommer igång så har vi en klausul med de som skrivit kontrakt efter Coronan kom.

Har Corona påverkat marknaden något?

Det kan jag inte säga mer än att det är svårare att få jobb till spelare, det är inget företag som vågar lova något.

Hur långt har du kommit i lagbygget inför kommande säsong?

Egentligen saknas det framför allt en back och två forwards till.

Är det några spelare i föregående säsongs trupp som ännu inte skrivit på som du gärna förlänger med?

Nej.

Är det någon förlängning du är extra nöjd med?

Ja jag är extra nöjd med att Hampus Moberg, Viktor Sandin, Oscar Svanborg och Oliver Arle Östegren skrivit på. Tre av dom är kumlingar (de tre förstnämnda) och dessutom kaptener så de betyder enormt mycket, Oliver har enormt mycket hockey i sig och kommer utvecklas ännu mer säsongen som kommer.

Vad kan du berätta om de nyförvärv du gjort?

Stålberg i mål kommer att bli riktigt bra, det gör att vi kommer att bli stabilare bakåt. Wänghult kommer tillbaka och det kommer att betyda mycket för oss, han gjorde 55 poäng förra gången han spelade hos oss. Sedan har vi Joakim Stjern Svensson som vi tror mycket på. Han kom inte till sin rätt i Dalen men vi hoppas han får ut mer av det han har här.

Har ni tappat någon spelare ni gärna behållit?

Nej det kan jag inte påstå, inte någon som vi verkligen ville. Eberhardsson lägger visserligen av, men det kände vi till tidigt. Men det är klart att det är kännbart, han gjorde ändå sex säsonge här och var assisterande kapten och gjorde mycket poäng. Men det var som sagt ingen chock, han har två barn och en bra civil karriär.

Hur stor trupp siktar ni på att ha?

Vi vill ha 7-8 backar och 13-14 forwards beroende på ekonomin.

Vad har ni kvar att ta in i truppen? Spets?

På forwardssidan är det spetsfowards framför allt vi vill ha in. På backsidan vill vi ha in en offensiv back, gärna rightare, då vi redan har många starka defensiva backar redan.

Vad har klubben för målsättning långsiktigt?

Långsiktigt vill vi bli ett lag som krigar om alletanplatsen varje säsong. Om möjligt med så många egna och lokala förmågor som möjligt, det är något vi jobbar mycket på. Vi har släppt 25-26 spelare till Örebros hockeygymnasium de senaste åren och vi vill ha tillbaka så många som möjligt av dom, de som inte får SHL-kontrakt då.

Vad ser du som en realistisk målsättning för säsongen som kommer?

Vi vill kriga om den sista allettanplatsen och missar vi den vill vi vinna fortsättningsserien. Det tycker jag är realistiskt med tanke på de nyförvärv vi fått in.

Vad talar för er?

Att vi har en jäkligt bra gruppdynamik, alla hänger med alla. I och med att vi har många lokala spelare så blir det lättare så.

Hur väl känner du till övriga lag i västra ettan?

Inte så jättemycket.

Vilka lag i västra ettan tror du når allettan?

Ja det är väl Mariestad, Borlänge och Skövde. Även om det är lite rörigt hos Skövde så brukar de alltid komma dit. Mariestad, Sedan är det öppet vilka som tar de sista två platserna.

Vilka tre spelare i andra västra ettanlag skulle du vilja ha i din trupp?

Ojojoj, en svår fråga! Men givetvis en motiverad Kovalonok är aldrig fel, han är grymt bra när han är på. Thegel i Skövde skulle jag gärna ha och ”Pajen” i Borlänge också som är en jäkligt duktig hockeyspelare.

Lämna ett svar