Ännu mer utveckling

Det har varit en märklig silly season så här långt. En normal säsong så hade de flesta klubbar redan varit klara med sina lagbyggen och det hade varit många spektakulära nyförvärv både från allsvenskan och från klubbar utomlands. Men så här långt ekar många laguppställningar tomma och värvningsknallarna har varit få, och de som ändå varit funnits har varit när toppnamn i hockeyettan sökt sig till mindre klubbar (Hanhals värvning av Jens Hellgren undantagen).

Den stora boven till detta är givetvis Coronan. Sjukdomen har slagit hårt mot företag och arbetstillfällen, och därmed indirekt mot föreningarna då sponsorintäkterna blir osäkra. Dessutom har många klubbar tappat stora intäkter på grund av inställda cuper eller andra evenemang. Det gör att nästan alla klubbar dragit ner rätt mycket på spelarbudgeten och därmed så uteblir de spektakulära värvningarna. Speciellt som osäkerheten gör att spelarna hellre stannar på trygga hemmaplan än ger sig ut på lite mer riskabla äventyr.

Men det är inte bara de spektakulära värvningarna som uteblivit. Det är också anmärkningsvärt många gamla trotjänare och rutinerade rävar som väljer att lägga skridskorna på hyllan. En stor bidragande orsak är naturligtvis de lägre ersättningarna, men osäkerheten kring om det blir spel överhuvudtaget kan säkert också spela in. Det är svårt att motivera sig till att träna stenhård barmarksträning fem gånger i veckan när man inte ens vet om det blir spel till vintern. Då är det enklare att ta beslutet att det får räcka nu.

Det märks också om man tittar på snittåldern på spelarna i klubbarna denna säsong jämfört med förra. Eller vad sägs om följande siffror?

  • Förra säsongen hade två lag en snittålder på 22 år eller lägre. I år är det så här långt 21 lag!
  • Förra säsongen hade 6 lag en snittålder på 25 år eller äldre, i år är det bara 2.
  • Förra säsongen var mediansnittåldern (lag 24 av 47) 24,08 år, i år är den 22,25 år.

Några exempel på topplag som föryngrat rejält är Troja som sänkt sin snittålder med 2,85 år, Huddinge som är 2,66 år yngre och Mariestad som till denna säsong ställer ett lag med 2,65 års mindre erfarenhet i snitt. Allra värst av lagen i ettan tror jag dock Forshaga är, som gått från en medelålder på 24,70 till 21,67.

Hockeyettan har alltid kallats en utvecklingsliga med många unga spelare. Men i år kommer det att bli yngre än någonsin.

Lämna ett svar