De starkaste trupperna i södra ettan just nu

I torsdags gjorde jag en lång ranking av den västra ettans lagbyggen, idag är det dags att göra detsamma med den södra. Det var inte en helt enkel uppgift, men så här föll till slut mitt val.

1. Nybro

Spelare under kontrakt: 21 (2 mv, 7 backar, 12 fw)

Nybro vann den södra ettan och hade länge hugg på seriesegern i allettan södra men i och med förlusten mot Mariestad i sista omgången halkade man ända ner till en femteplats. I playoffspelet avancerade man till playoff 2 där man blev överkörda av Hudik. Sedan dess har man drabbats av några tunga tapp, framför allt bland forwards där Fabian Ilestedt och Viktor Lennartsson kommer att saknas, men också Daniel Håkansson, Alex Ek, Alfred Andersson är bra spelare man nu får klara sig utan.  Men ersättarna skäms inte för sig heller, framför allt vill jag lyfta fram värvningen av skicklige Adam Persson som kommer att bli grymt viktig. Värvningen av Eric Gustafsson var oväntad, många trodde nog att han skulle återvända till Tranås nu när Karl Helmersson lämnat, men han kommer också att stärka lagbygget. På forwardssidan har man också fått in Matej Galbavy, som gjorde en bra säsong i Borlänge. Sammantaget är forwardssidan kanske något försvagad men fortfarande stark, man har ju fått behålla starka kort som Markus Palmberg, Fredrik Strömgren och Sebastian Borg. Något ytterligare ess kanske också ska komma in. På målvaktssidan fortsätter Robin Johansson, en av ettans bästa målvakter, även om han kanske vek ner sig lite i de viktiga matcherna på slutet av säsongen. Backsidan är tämligen intakt, Jonathan Augustin lämnar och Anton Schagerberg tillkommit, ett nollsummespel känns det som.  Backsidan är dock stark med Eric Lindström i spetsen och tränare Tisell vet hur man spelar tight och snålt så det lär inte bli lätt att göra mål på Nybro i vinter.  

2. Tranås

Spelare under kontrakt: 21 (2 mv, 7 backar, 12 fw)

Tranås kom fyra i grundserien och efter en trög inledning av allettan så spurtade man ändå till playoffplats. Där var man fortfarande med i racet när playoffspelet avslutades. Därmed ansåg sportchef Stefan Fransson att han hade en bra grund att bygga på och det är exakt vad han gjort. Han har skrivit kontrakt med i stort sett alla viktiga spelare utöver Victor Jonsson (som lämnar för Boden) och Anders Skoog (som ännu inte skrivit på). Victor har han ersatt med David Elmgren, som jag uppfattar som en målvakt med kanske inte lika hög högstakapacitet men med en bättre jämnhet. Skoog kan fortfarande ansluta, det finns fortfarande en backplats och en forwardsplats ledig, men annars lär invärvade Simon Rodling få ersätta. En riktigt bra center men kanske inte riktigt samma klass som Skoog. Backplatsen hoppas nog alla ”Tranor” att Jonathan Nielsen ska ta och det skulle göra en redan stark backsida ännu starkare. Den är redan förstärkt med Ludvig Martinsson, en spelskicklig och rörlig back. Kvar finns duktiga backar som powerplayspecialisten Fredrik Lindström, defensivstarke Filip Halvordsson och rörlige Jacob Olbing. Offensivt finns utvecklingspotential i bröderna Eklöf och genombrottsmannen Rasmus Koskinen, rutin i form av Filip Petersson och hårt jobb i Max Rapp och Ivar Arnesson. Laget har en bra mix även om jag saknar kanske lite mer spets, men man ska ju ha in en back och en forward till åtminstone.  

3. Vimmerby

Spelare under kontrakt: 17 (2 mv, 6 backar, 9 fw)

Vimmerby hade en medioker grundserie där man missade allettan, men Phil Horsky fick styr på skutan under fortsättningsettan där man gick fram som en slåttermaskin och vann i stor stil. I playoff så var man fortfarande kvar i playoffspelet när det avbröts i sista omgången (omgång 3). Sedan dess har man dock blivit av med sin överlägsna poäng- och skyttekung Roman Semjonov som lämnar för allsvenskan och Tingsryd. En annan som lämnar är Nils Rygaard, en spelare som anslöt till allettan som också kom att bli tongivande, liksom Jesper Norbäck som formligen sprutade in poäng efter att han anslöt lagom till playoffspelet. Det allra tyngsta tappet kanske dock återstår: Lagkaptenen och trotjänaren Jakob Karlsson har ännu inte skrivit på efter en konflikt där Vimmerby vill sänka hans lön med mer än vad han kan gå med på.  Vimmerby har försökt täta luckorna med Bodens poängkung Max Pålholm och Vallentunas dito Gustav Jansson samt Jonas Nyman (Skövde), och det ska fortfarande in 3-4 forwards till. Att Mattias Wigley till slut skrev på var viktigt för laget, kvar blir också rutinerade Pierre Gustavsson och genombrottsmannen Anton Karlsson.  Målvaktssidan är klart förstärkt och nu har man två riktigt bra målvakter sedan Tomas Rydén stannat och Gustav Bågenvik anslutit. Därmed har Vimmerby ett av ettans bästa målvaktspar. Backsidan har tappat Edwin och Herman Johansson, men de som tillkommit i form av Jonathan Augustin, Olle Hellström och Oskar Lindgren gör att backsidan känns något uppgraderad. Men laget har inte samma bredd och spets som lagen ovanför, men det kanske kommer, laget har ju fortfarande bara tre femmor under kontrakt.

4. Halmstad

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 8 backar, 11 fw)

Halmstad överraskade många förra säsongen genom att knipa den sista allettanplatsen innan jul, men den stora överraskningen kom efter jul då man tog hem den södra allettan. Man förlorade dock hockeyettanfinalen och åkte sedan också ut i playoff 2. Succén gav naturligtvis återverkningar i form av intresse för Halmstadsspelare från större klubbar och flera riktigt tunga namn har lämnat. Poängmaskinen och attitydspelaren Victor Gagic och fysiskt spelande backen Tim Bothén gick till Troja, Sebastian Åkesson försvann till allsvenskan och Tingsryd, medan succémålvakten Anton Malmborg gick till Visby. Malmborg har man dock hittat en spännande ersättare till i Jakob Hellsten som vann superelit norras målvaktsliga. Anton Sundin kanske dock får svårt att ersätta Bothén, och även om David Stenbacka är en bra värvning så inte kan han fylla ut Gagic skridskor. Det vill till att de sista två forwardsen är spelare för förstafemman för att laget ska hålla klassen. Men även om man kanske inte riktigt håller samma klass så finns det fortfarande bra spelare som stannat. Målvaktssidan är av riktigt bra klass med nämnde Hellsten och Jacob Crespin, backsidan var stundtals lika tät som ett bankvalv förra säsongen med Alexander Andersson som intressant utropstecken, och på forwardssidan stannar poängkungen Martin Pärna. Behöver som sagt var lite mer offensiv spets för att utmana lagen ovanför.   

5. Troja

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 5 backar, 9 fw)

Troja kom tvåa i den södra grundserien, och fyra i den södra allettan. I playoffspelet så var man fortfarande kvar när playoff 3-spelet avbröts. Man låg dock under i matchserien med 1-0 mot Visby och ska sanningen fram så kändes man inte riktigt som den där allvarliga utmanaren till en allsvensk plats. Det kanske också var något som Trojas sportchef Daniel Håkansson såg, för han bestämde sig efter säsongen för att rensa rätt friskt, även om ekonomiska aspekter säkert också spelade in. På målvaktssidan fick inte Anton Svensson förlängt, på backsidan har ännu inte klassbackarna Alexander Edström, Jonathan Nielsen, Carl Ernstig och Kevin Karlsson skrivit på och kommer antagligen försvinna och på forwardssidan har Mattias Elfström och Sebastian Hansson redan lämnat och trotjänaren Mattias Åkesson ryktas inte få kontrakt. Inte heller spetsar som Oscar Öhman och bröderna Romfors finns med i truppen så här långt. Det gör att Troja ser väldigt mycket svagare ut. Visserligen är Viktor Ragnewall kvar som en riktigt stark sista utpost och på backsidan har man kvar några starka kort i Niklas Enberg, Martin Fransson och Daniel ”Trucken” Karlsson, samtidigt som man fått in resolut spelande Tim Bothén från Halmstad. Offensivt stannar tunge Carl-Johan Sjögren och Viktor Gagic kommer från en kanonsäsong i Halmstad. Men för att Troja ska kunna hävda sig i toppen av den södra ettan måste de tre backar och fyra forwards som fortfarande ska in vara av väldigt bra klass.  Speciellt forwardssidan känns väldigt tunn.

6. Hanhals

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 6 backar, 8 fw)

Hanhals hade en oväntat dålig säsong och kom elva u grundserien och femma i fortsättningsserien. Till kommande säsong vässar man dock laget ordentligt. Isak Ragnevad är ett klart lyft på målvaktssidan jämfört med Scott Hector, även om han kanske inte är någon spets. Spets har man dock fått in på backsidan då man fått in überrutinerade Jens Hellgren med 35 SHL-matcher och närmare 500 allsvenska matcher. Han kommer att kunna vara klippan att luta sig emot för sin mer oprövade omgivning. Kim Roussakoff stannar och blir också en viktig back, men laget skulle behöva ha in ytterligare ett par bra backar för att utmana högre upp. På forwardssidan så har man fått in två riktigt bra forward: Dels Mattias Elfström som vänder hem från Troja, dels Tony Pappila som lämnar Kristianstad. Också Oliver Celec är en bra värvning. Det gör att tappen av David Stenbacka, Adam Willig och Philip Elgestål inte känns lika tunga, nej forwardssidan är snarare förstärkt. Och då har man ändå fem forwardsplatser kvar att fylla, Hanhals kan bli en allettanutmanare med rätt besättning på dessa.

7. Kalmar

Spelare under kontrakt: 14 (2 mv, 4 backar, 8 fw)

Det blev en riktigt usel säsong för allettantippade Kalmar, då man både missade allettan och seriesegern i fortsättningsettan. När sedan Kambuas miljoner försvinner dessutom så är det ett ekonomiskt väldigt försvagat Kalmar som kommer till spel under kommande säsong. Budgetsatsningen har gjort att flera av de bästa spelarna ser ut att lämna. Jarkko Oikkarinen har redan gjort klart att han lägger av och Adam Persson kan man nästa säsong finna i Nybros klubbdress. Trollgubben Kim Runermark och duktige backen Jens Andersson har ännu inte skrivit på. Men det finns fortfarande bra namn kvar. På målvaktssidan stannar Alexander Nilsson, en helt ok ettanmålvakt, och på backsidan förlänger bland annat viktiga Sebastian Ottosson och Niklas Dahlberg. Offensivt så återfinns enda intressanta nyförvärvet i Zach Remers, en spelare som gjort rätt bra med poäng i NCAA III, en liga av varierande klass men bra mycket sämre än NCAA. (Kuriosa: NCAA II är inte en hockeyliga utan en liga i LaCrosse). Han får sällskap med Victor Crus Rydberg, Johan Järlefeldt, Linus Dahlstedt och Jesper Sellin bland annat, så det finns absolut spelare som kan producera kvar. Men än så länge är truppen för tunn för att kunna klättra högre på denna lista.

8. Mörrum

Spelare under kontrakt: 18 (2 mv, 6 backar, 10 fw)

Mörrum var inte riktigt nära att få det där lyftet de själva hoppades på att få säsongen som gick, utan man slutade sjua i grundserien och fyra i fortsättningsserien. Så här långt under sillyn så har det endast tillkommit en spelare av klass, Andreas Anarp, som man hoppas ska kunna ersätta storbacken Dave Lindarv som väljer att lägga av. Tappen är fler: Utöver Lindarv så slutar också Andreas Silverberg och Alexander Molldén, Johan Moberg samt Jonathan Stålberg lämnar för spel i andra klubbar. Lånet Dennis Finn Olsson går till Borlänge och dessutom lär inte Andreas Frisk få förlängt. Viktiga förstafemmanspelarna Markus Paulsson och Adam Ingvarsson är dock kvar och en av de återstående forwardsplatserna lär sista kuggen Hampus Melén ta. Även viktige Khalid Ibrahim fortsätter. På målvaktssidan blir det helt nytt och oprövat, då de båda Tingsrydsjuniorerna Didrik Jansson och Emil Söderlund lånas in och även backsidan känns orutinerad. Det gör att det i nuläget känns som att Mörrum har den åttonde starkaste truppen.

9. Dalen

Spelare under kontrakt: 19 (2 mv, 7 backar, 10 fw)

Det blev ett steg tillbaka säsongen som gick för Dalen då man kom nia i grundserien och trea i fortsättningsserien. Så här långt under sillyn ser det inte ut som man blir så mycket starkare heller, framför allt beroende på att man tappar tre av sina viktigaste spelare: forwardsen Erik Glimberg, Timmie Persson och Jonathan Tholander, som alla väljer att lägga av. De blir inte lätta att ersätta även om Adam Hirsch är en bra värvning och Henrik Neubauer är en intressant talang. Stannar gör Emil Larsson och Oscar Josefsson bland annat, men de sista två korten på forwardssidan bör vara av bra klass för att ens ha en liten chans att utmana om en allettanplats. Man blir också av med sin duktiga målvakt David Elmgren, men Oscar Malm kan nog ersätta honom. På backsidan hoppas man nog fortfarande på att Johan Grönqvist ska förlänga, får man hans signatur så känns backsidan minst lika stark efter att man lockat till sig Edwin Johansson från Vimmerby. Men något lyft i tabellen jämfört med tidigare säsong har jag svårt att se att det blir med tanke på den försvagade forwardssidan.

10. Krif

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 2 backar, 12 fw)

Krif kom trea i grundserien säsongen som gick, i allettan kom man sedan sexa utan att riktigt utmana toppen och i playoffspelet åkte man också ut direkt. Ekonomin verkar dock inte vara den bästa, för nu verkar det som att man inte kommer lyckas behålla alla sina storspelare. Man har bara någon eller ett par forwardsplatser kvar och fortfarande har inte spelare som skyttekungen Alexander Heiver och trotjänaren Sebastian Magnusson skrivit på. En annan trotjänare, Andreas Nordfeldt, stannar dock tillsammans med Victor Laz och Eric Brissle vilket gör att det finns en vettig stomme. Nyförvärven kittlar dock inte speciellt med undantag möjligen av Eddie Levin som överraskande nog inte gick till moderklubben Vimmerby. Målvaktssidan är intakt medan backsidan ännu så länge är så gott som ett oskrivet kort. Där finns bara två namn, Jonatan Asplund och Tomislav Lovric, med andra ord har inga av backarna från föregående säsong skrivit kontrakt ännu. Hur backsidan kommer att stå sig är därmed omöjligt att säga. Men när den fylls på så finns stora förutsättningar för Krif att stiga på denna lista, även om det ska mycket till för att nå topp 5.

11. Borås

Spelare under kontrakt: 21 (3 mv, 7 backar, 11 fw)

Borås var nykomlingar i den södra ettan säsongen som gick och gjorde några bra insatser, speciellt i början, men slutade tia i grundserien och sexa i fortsättningsserien. Man slapp kvalspela neråt då det blev inställt. Efter det så fick Johan Lantz lämna på målvaktssidan och istället har Viktor Andersson plockats in från Skövde, ett klart lyft. Defensivt så har man inte tappat så mycket, men värvningen av Anton Netterberg är bra så också backsidan är något uppgraderad. Offensivt så var Henrik Erikssons förlängning häromdagen otroligt viktig, för utöver honom ser det väldigt tunt ut. Jag antar att en av de kvarvarande platserna är öronmärkt åt om Ludvig Jansson kan tänka sig att stanna, han behövs, men laget skulle också må bra utav ytterligare spets för att inte riskera nytt negativt kval.

12. Tyringe

Spelare under kontrakt: 14 (2 mv, 3 backar, 9 fw)

Tyringes säsong var ingen munter historia, man radade upp förluster och samlade totalt på 40 matcher bara in 22 poäng och slutade sist både i grundserie och fortsättningsetta. Och i dagsläget ser det inte ut att gå så mycket bättre säsongen som kommer heller, kanske till och med ännu sämre. För båda de bästa forwardsen, Oliver Celec och Felix Lidgren, samt bästa backen, Andreas Anarp, har lämnat och några fullgoda ersättare står inte att finna. Nej Tyringe lär behöva fylla på med idel klass på de platser de har kvar för att hoppas slippa negativt kval säsongen som kommer. Som det ser ut nu så kommer man bli en slagpåse.

Lämna ett svar