Så skulle ettan kunna få ett lyft

Enligt obekräftade uppgifter har hockeyförbundets tävlingsnämnd bestämt sig för att hockeyettan från och med säsongen 21/22 ska bestå av 40 lag. Dessa delas in i fyra hockeyettanserier under hösten för att efter sedan efter jul delas upp i två allettor (topplagen) medan bottenlagen spelar vidare i sina fortsättningsserier. Med andra ord precis som nu, utöver att det helt enkelt minskas med två lag per serie.

Ett värdelöst förslag i mina ögon. Det innebär ju färre matcher grundserien, och att ha en fortsättningsserie med bara fem lag i är ju helt värdelöst. Antingen möts de i dubbelomgångar och får då bara spela 8 matcher innan fyra av fem spelat klart för säsongen (alltså 16 lag kan ha spelat färdigt i januari!) eller så får de möta varandra fyra gånger. Men hur kul är det att möta samma lag sex gånger under en säsong? För allettanlagen blir det ju inte lika illa, det blir ju i princip exakt detsamma efter jul, med samma antal lag i serierna och samma antal matcher. Men totalt sett är det inget förslag som kommer att lyfta hockeyettan som ju tanken måste vara med färre antal lag. Nej då hade det i så fall varit bättre att göra som hockeyettan förordade att skära ner det till 36 lag i 3 serier.

Ett kreativt förslag!

Men jag har faktiskt fått ett förslag skickat till mig som gör att 40 lag i hockeyettan inte alls blir så dumt. Ett förslag som gör hockeyettan mer intressant både för topplagen och bottenlagen. Ett förslag som gör att alla lag har något att se fram emot.

Tanken med förslaget är att man går ifrån de fyra grundserierna och istället gör om det till fem grundserier med åtta lag. Det gör att avstånden mellan lagen minskar och det kan bli fler matcher av derbykaraktär. Grundserien spelas i bäst av fyra omgångar vilket ger 28 matcher innan jul för alla lag. Det ger lagen en god chans att få in mycket intäkter på matcher samtidigt som det inte blir så mycket utgifter på resor.  

Efter jul så blir det ännu större förändringar. Då går nämligen de två bästa lagen i varje etta (2*5=10 lag) till en superetta, en rikstäckande serie där alltså gräddan av hockeyettanlag möts. Ett kraftprov som verkligen sovrar ut laget som har möjlighet att ta klivet upp.

Men det blir också ett lyft för lagen som inte kvalificerar sig för superettan. Dessa lag (30 st) fördelas i sin tur på tre serier. Med andra ord lite längre resor, men tanken är att man har sparat i ladorna under hösten när det är kortare resor. Vinsten med det är ju att alla lag får nytt motstånd att se fram emot, något som lyfter intresset ifrån lunken. Både superettan och de tre vårettorna (norr, mellan, syd) spelas i dubbelomgångar. Det gör att samtliga lag får spela 28+18=46 matcher minst under en säsong, de som går till slutspel fler.

Visst är det bra?!

Så här skulle höstettorna delats in (utifrån resultaten i hösten -19:s grundserie).
Så här skulle serierna se ut efter jul (utifrån resultaten i hösten -19:s grundserie).

Lämna ett svar