Sportchefsintervju: Forshagas Christer Larsson

Forshaga har under lång tid haft en strategi att värva Värmländskt och i år är det extra tydligt. Forshagas rutinerade sportchef Christer Larsson är mannen som gör att konceptet följs, och i år har han lyckats med att få intressanta hemvändare i form av Viktor Lennartsson och Anton Brandhammar.

Hur länge har du jobbat som sportchef?

Jag är inne på mitt sjätte eller sjunde år nu tror jag.

Hur ser du på er föregående säsong?

Det räckte inte riktigt till playoffspel. Vi gör en hyfsad säsong, inte fullt godkänd kanske då vi hoppades gå bakvägen till playoff som vi gjorde säsongen innan, men det lyckades inte riktigt denna gången. Men ibland är det upp och ibland ner.

Var det något av era nyförvärv som du tyckte utmärkte sig extra?

Möjligtvis Kandergård. Det är en bra kille på alla sätt och vis och han har näsa för målet och kom bra in i gänget.

Har Corona påverkat er satsning inför kommande säsong?

Det gör det precis som för alla andra. Nummer ett så är man försiktig med vad man förbinder sig till när det ser ut som det gör och nummer två är den likvida situationen. Sedan är det svårare att få beslut från spelarna också, det är många som väntar på beslut. Men jag har också märkt att det är fler yngre som väljer att stanna kvar hemikring.

Har ni någon speciell klausul i era spelarkontrakt med anledning av Corona?

Det finns Coronaklausuler, men det fanns det tidigare också.

Har Corona påverkat marknaden något?

Många klubbar är försiktiga och då tar det längre tid för dom att bestämma sig, men vi har kommit långt och är nöjda så här långt.

Hur långt har du kommit i lagbygget inför kommande säsong?

Vi har två målvakter, åtta backar och elva forwards och dessutom fem juniorer som är med och tränar, så de är runt 25-26 på träningarna.

Är det några spelare i föregående säsongs trupp som ännu inte skrivit på som du gärna förlänger med?

Ja alla som inte skrivit på för andra klubbar är fortfarande aktuella. Men Robin Johannesson har sagt att han inte kommer att förlänga.

Är det någon förlängning du är extra nöjd med?

Vi är nöjda med alla, det är väl inget som sticker ut så, men målvakten David Söderberg och Jesper Nordin är ju roligt att få behålla. Men också roligt att ”Eddie” (Hedi Fatnassi) och Jemail stannar och tror på det vi gör.

Vad kan du berätta om de nyförvärv du gjort?

Det är en hel del unga killar, 00:or som kommer in och som är Forshagafostrade. (Eric) Forsberg, Linus Carlsson och Filip Norberg och även Oskar Olsson är ung kille som kommer tillbaka., Sedan på forwardssidan har vi Filip Olsson och Hedi Fatnassi som vi tror mycket på. ”Eddie” kom tillbaka efter att ha varit utlånad till Hammarö i tvåan där han gjorde det väldigt bra. Av de namnkunniga så tror vi Brandhammar kan förstärka backsidan och Viktor Lennartsson kan hjälpa oss att göra fler mål, det var något som vi hade problem med förra säsongen. Joel Källström Englund tillför rutin och hårt jobb. Det är många av dom har 2-3-4 års rutin från spel i hockeyettan men kanske inte så många med rutin från alletta och playoff. Men vi har bra rutin på några. Sedan ska vi inte glömma Mattias Karlsson från BIK Karlskoga J20 som gjorde mycket poäng i västra J20 elit. Han ser spännande ut.

Hur stor trupp vill du ha?

Jag siktar på att ha 13 forwards, 8 backar och 2 målvakter, så egentligen ska vi bara ha in två forwards till. Men skulle det dyka upp något så kanske det kan bli nio backar och 14 forwards, men det är inget mål.

Vad har ni kvar att ta in i truppen? Är det spets?

Jag fyller gärna på med en center till. Vi har centrar men vet att det kan bli brist på det och då är det bra att få in någon som kan spela både center och ytter. Så helst en center, gärna lite spets på honom också.

Vad har klubben för målsättning långsiktigt?

Intressant fråga! Vi har ett uttalat mål att vara ett hockeyettanlag och att nosa på allettanplatserna. Det har vi sagt att vi ska nå i år, det kan ju bli särskilt viktigt då vi inte vet hur serien kommer att se ut 21/22, då vet vi i alla fall att vi säkrar spel i ettan. Att ge unga spelare chansen att utvecklas. Vi har ju levererat rätt många spelare till SHL-lagen och det är det vi ser frukten av nu, att de vänder tillbaka. Både 98:or, 99:or och 00:or återvänder och det är killar som fostrats i Forshaga men som gått hockeygym i Färjestad, Karlskoga eller Grums som nu vänder tillbaka. Det är en medveten strategi vi haft, vi har en kille som hållit kontakt med dom lämnat för spel i hockygymnasierna och anordnar hemvändarmatch och så vidare för att hålla kontakten. Det är det vi ser frukten av nu kanske.  

Vad ser du som en realistisk målsättning för säsongen som kommer?

Vi ska vara med bland de dem så går till allettan, sedan om vi ska ha som mål att komma etta eller femma får vi bestämma tillsammans sedan, men min målsättning är att vara bland de fem.

Vad talar för er?

Framför allt är vi nöjda med vår tränare. Han går verkligen in i den biten vi satte upp ifjol höst. Dennis (Hall) har ett driv och det har vi i resten av organisationen med vilket gör att vi känner att vi är klara att ta steget till allettan.  Men då ska de unga killarna också ta klivet som krävs. Sedan har vi ett fantastiskt fysteam för att förbereda dom. Vi har haft ledarlett förut med, men då var det färre individuella pass, nu är det ledarlett fem pass i veckan och det finns en plan för hela säsongen att de ska vara med och träna killarna också under säsong.

Hur väl känner du till övriga lag i västra ettan?

Jag har inte så där jättebra koll, man följer mer antal spelare i trupperna inte hur de ser ut så. Några är redan klara medan andra inte är så klara, men hur lagen ser ut överlåter jag på tränarna att hålla koll på.

Vilka lag i västra ettan tror du når allettan?

Det är en svår fråga, men de klassiska lagen som Mariestad och Borlänge är med där givetvis, även Lindlöven tror jag är med. Sedan har Surahammar gjort en intressant satsning, det känns som de kan lyfta sig och Linden ser skarpare ut.

Vilka tre spelare i andra västra ettanlag skulle du vilja ha i din trupp?

Oj, den var svår! Ärligt talat är det svårt att peka på någon då jag inte känner till hur de är som personligheter, och det är något vi lägger stor vikt vid. Men jag kan peka ut tre profiler i andra lag: Markus Persson i Borlänge är ju en riktigt bra poängspelare. I Mariestad så är målvakten (Tobias) Sandberg riktigt bra. Sedan har Skövde en spelare jag gillar, (Henrik)Thegel.  Vi letar ju mer spelare från närområdet annars, vi har bara en enda spelare som inte är värmlänning och vi har nio egna produkter i laget. Det är något vi har jobbat medvetet med i många år. Vi har inte resurser för att jaga spelare från andra delar av Sverige, utan vi letar spelare som har anknytning till trakten och vill tillbaka.

Av Krister Holm

Lämna ett svar