Kamikazetipset norra!

Den norra ettan har en kvartett som får finna sig i att vara storfavoriter att nå allettan. Men där bakom känns det ändå rätt öppet, så kampen om den sista allettanplatsen lär bli stenhård.

1.       Hudiksvall

Visst, tittar man på Hudiksvall som laget ser ut just nu så ser man ett väldigt försvagat Hudiksvall. Men Men pengar har man, och även om tappen är fler och tyngre än nyförvärven, så finns det pengar att fylla igen hålen med. Se bara på backsidan, där man blir av med riktigt tunga namn som William Eckmyhl, Axel Brännstam och Hannes Lindström. Då kontrar sporchef Lars ”Lillis” Lövblom med att signera starka poängbacken Viktor Bemström och defensivpjäsen Sebastian Walfridsson, och ett par etablerade namn ytterligare lär tillkomma (ryktas om Fredrik Granberg, Piteå bla). Adderar man dessutom Philip Eriksén, Lucas Torstensson och Filip Lander så förstår man att backsidan kommer hålla hög ettanklass. Förra säsongens akilleshäl, målvaktssidan, har man uppgraderat i och med värvningen av Adam Ohre, med över 100 allsvenska matcher under bältet. Forwardssidan hänger mest i luften just nu, med bara fem man under kontrakt och med blytunga tapp i Christoffer Jansson (Karlskoga), Samuel Eriksson (ryktas till Norge), Lukas Feuk (utomlands) och defensivstarke forwarden Lukas Enkvist (Forshaga). Men efter att ha höjt lönen fyra gånger så lyckades man i alla fall till slut få behålla Adam Byström Johansson (om än inte officiellt ännu), och även Henrik Olsén lär bli kvar, man försöker säkert även få kvar Karl Umegård. Den starke målskytten Jesper Wiberg står dessutom redan under kontrakt. Då har man ändå en stark stomme kvar och det lär komma in några riktigt vassa nyförvärv dessutom, vilket gör att laget kommer bli tämligen komplett och redo för en ny utmaning i en kvalserie.

Toppbacken William Eckmyhl blir inte kvar i Hudiksvall kommande säsong. Foto: Oliver Åström

2.       Sundsvall

Sundsvall gjorde ett riktigt svagt ekonomiskt år men det tänker man inte låta den sportsliga satsningen stå åt sidan för. Tvärtom ser man ut att ställa ett starkare lag än någonsin sedan omstarten, där man i stort set ställer samma rätt framgångsrika lag på benen ännu en säsong. Förstakedjan med Sebastian Kaijser-Johan Lindholm-Filip Wiberg är kvar, precis som resten av forwardssidan med undantag av talangen Joel Nyman (Forshaga). Här kommer man dock att plocka in en minst sagt fullgod ersättare, när hockeyettans poängkung säsongen 22/23, Emil Lindblom, ansluter. Vasst! Backsidan är också stärkt, visserligen tappar man Linus Millner Westberg (Stjernen), men man får samtidigt in en riktig kanonersättare i Jesper Dahlroth, som bland annat lirat SHL-hockey med Oskarshamn. Dessutom har man fått in en stark defensivkugge i Axel Abrahamsson (Skövde). Frågetecknet är målvaktssidan, där man blir av med bägge keeprarna, och där Christof van Burg-tappet är riktigt jobbigt. Men det lär säkert ramla in något vasst innan sillyn är över.

3.       Piteå

Piteås succé med två raka kvalserier sätter sina spår både i ekonomin och i att spelare blir attraktiva. Det har gjort att man dels blivit av med några av sina viktiga spetsar, samtidigt som man inte haft ekonomin för att ersätta med lika etablerat. Poängkungen och utropstecknet Linus Hedman går till Tingsryd medan ett annat utropstecken Carl Holmner Härgestam går till Nybro, och man blir av med succélånet Theo Keilin. Dessutom försvinner viktiga backarna Oscar Eriksson (till Visby) och Fredrik Granberg (ryktas till Hudiksvall). På målvaktssidan väljer man att gå all in på Johannes Sundström, och därmed så skeppar man John Vestermark till Clemensnäs. Albin Edlund går i motsatt riktning, en affär Clemens har gått vinnande ur. Så nu är det upp till Sundström att visa att han förtjänar förtroendet. På backsidan så gör man en bra värvning av Oliver Casselsten, även om han inte kan krävas på att ersätta någon av de flyktade toppbackarna fullt ut. Det gör att backsidan står lite på minus, men Fredrik Bergdahl och Henrik Claeson är kvar som stabila backar ändå. Offensivt så är man lite åderlåtna med tappen, men veteranen Petter Mäkitalo blir kvar, och Jacob och Arvid Sundin kan säkert ta ytterligare kliv med ett seniorår i benen. Värvningarna består av tre Luleåjuniorer, de kommer kunna få en stor roll i och med alla tapp, vi får se hur de kan fylla dem. Ett tapp ytterligare måste dock skrivas om: Succétränaren Mikael Aaro lämnar för Nybro. Det svider mest av alla, och oprövade tränaren Sebastian Fuchs kommer sättas på ordentligt prov från start med tanke på alla förväntningar Piteå har på sig efter de senaste säsongerna.

Blir Christian Nyman kvar? Foto: Oliver Åström, Kalix

4.       Boden

Boden gör ett omtag och det kan nog vara på tiden. Visst har man haft starka lag på papperet, men man har inte riktigt räckt så långt som man önskat. Hur många man släpper är ännu inte klart, men Pontus Johansson lägger i alla fall skridskorna på hyllan bröderna Max och Joel Wahlgren fick inte förlängt (går nu till Troja), precis som floppen Emil Lindblom. Lite mer överraskande kanske så fick även Max Kardewall gå (till Vallentuna). Minst överraskande kanske ändå var att målvakten Hugo Haas fick silkessnöret, det blev inte den succé både han och Hugo hoppats på. Nu satsar man istället på Kalix-målvakten Anton Hjalmarsson, vem han får tampas med är dock inte klart. Men jag skulle tro att det blir något vasst, för inget ont om Hjalmarsson, men han kanske inte är en toppmålvakt i ligan. På backsidan har man en stabil trio under kontrakt. De offensivt begåvade Felix Dahlroth och Viktor Aresprång och stabila defensivpjäsen Kevin Arvidsson. Jag skulle även tro att trygga Jens Andersson blir kvar och att man försöker skriva fast offensivbacken Isak Pantzare. Då har man en stark backsida. Offensivt  saknar man ännu kontrakt med stjärnorna Christian Nyman och Jesper Ylivainio, hur det blir med deras medverkan är skrivet i stjärnorna. Rykten går om att nystartade Bodens IK skulle vara spekulanter, men sanningshalterna i de ryktena känner jag inte till. Även prestigevärvningen från säsongen som gick, Daniel Mannberg, står utan kontrakt. Nils Thomasson och Andreas Nilsson är dock klara för ännu en säsong, och fler spetsar lär tillkomma. Blir det inte riktiga ess lär det dock bli svårt att utmana topp 3.

5.       Kiruna

Kiruna gick för andra säsongen i rad till allettan, men missade slutspelet även denna gång. Man verkar dock rätt nöjd med sin insats, för man har mer eller mindre copy pastat truppen, dock med ett par undantag. Dels har man spetsat backsidan något genom att värva tillbaka trygge defensivkuggen Sebastian Kauppila, dels har man offensivt bytt ut skicklige Matias Mustonen mot ett annat ess, Matej Galbavy. Dessutom har Felix Fjälkeborn lämnat, men dansken Henrik Märsk kanske kan fylla det tomrummet? Det gör att man fortsatt har en lite för svag målvatssida för att hävda sig efter jul, en backsida som är helt ok med Philip Kemi och nämnde Kauppila i spetsen, och en forwardssida som kanske saknar lite bredd på spetsen, men som likväl kommer att vara med och bråka om en allettanplats när det summeras.

6.       Strömsbro

Strömsbro föll på målsnöret i grundserien men vann sedan norra vårettan så man kvitterar väl ändå ut ett godkänt betyg för säsongen. Det var första säsongen i den norra grundserien för Strömsbro, som därmed nu fått sig lite rutin kring hur man ska lösa resor, dubbelmöten och så vidare. Därmed står man lite bättre rustad, och nog ser även laget något vassare ut? Visserligen tappar man lagets interna poängligavinnare, Matej Galbavy, men värvningarna av forwardsen Lucas Ekholm och Albin Sterner kanske kan fylla den luckan tillsammans? Ekholm är i alla fall en riktigt stark poänggörare och Sterner har fått mycket lovord under sin juniortid. Får man bara Emil Lindgren att förlänga så har man honom redan kvar andra skickliga spelare som Mikael Hansson, Joel Holmi och Abbe Broberg, vilket gör att forwardssidan ser rätt bra ut. Dessutom är backsidan förstärkt, framför allt värvningen av Oskar Byström känns som ett lyft, men även värvningen av Carl Sandström känns spännande. Nyckelbacken Calle Westerlund blir dessutom kvar, och backsidan kan hålla för att utmana om en allettanplats. Det kan även målvaktssidan göra, Viktor Eriksson hade en kanonsäsong och Markus Nykvist Sandrud kan ge honom en ordentlig match om spaden.  

Jesper Kemi blir kvar men Matias Mustonen ser ut att lämna. Foto: oliver Åström, Kalix

7.       Clemensnäs

Clemensnäs var en ovanligt stark nykomling i norr förra säsongen och slapp kvala sig kvar. Som det ser ut just nu så ser de ut att klara sig kvar ännu en säsong, ja med rätt spelare in på slutet kanske man till och med kan utmana om en allettanplats. För målvaktssidan är klart vässad i och med att Piteåratade John Vestermark ansluter. Där har man en allettanvärdig keeper absolut. Offensivt ser det inte så pjåkigt ut heller, där har man fått behålla spetsen, undantagen Pontus Burström. Det innebär att spelgeniet Liam Nilsson blir kvar, precis som ettriga bröderna Johan och Ludvig Warg, Kevin Kariander och Oliver Kemppainen. Det som ställer till det är backsidan. Där lämnar nämligen Ludvig Stenvall till förmån för återuppstartade Boliden, hans moderklubb, och i hans frånvaro ser backsidan väldigt tunn ut.

8.       Kalix

Kalix hade en riktigt rörig fjolårssäsong där det pratades om ekonomisk kris och det var allmän turbulens runt klubben. Det avspeglade sig också i prestationerna på isen, där man aldrig var nära spel i allettan, men man fick ändå spela kvartsfinal bakvägen. Denna silly season har inte varit lika silly, men nog har man åderlåtits. Sju av tio i toppen i poängligan har lämnat eller har ännu inte skrivit kontrakt. På backsidan är det väl troligt att veteranen Johan Pettersson efter lång och trogen tjänst tar pension, medan en annan toppback, Alfred Hjälm, lämnar för Tranås. Då ersättarna inte alls håller ens i närheten av deras klass så känns backsidan väldigt svag, utöver förra säsongens stora utropstecken, Oscar Kohlström. Forwardssidan känns också väldigt utarmad, men amerikanen Mack Keryluk, som vann den interna poängligan, blir i alla fall kvar, precis som Filip Ekervhén Lindbäck. Linus Håkansson måste få ut mer än säsongen som gick för att Kalix ska gå bra, precis som att man måste få bra utväxling på värvningarna av Filip Runbjer (Huddinge) och Filip Åström (Vimmerby). Ljuspunkten är målvaktssidan, där man fått in skicklige sista utposten Linus Marcko, han kommer kunna bärga en del bonuspoäng till laget.

9.       Örnsköldsvik

 Örnsköldsvik brukar ha en väldigt hög omsättning på spelare vilket gör att de får börja bygga nytt lag varje säsong. I år ser det dock lite bättre ut på ”players leaving”-listan, med bara fem spelare som officiellt förlorade. Dock så har poängligavinnaren Jakob Lundberg ännu inte sajnat, så risken är väl att även han lämnar. Men det finns i alla fall en stomme att bygga laget runt, och det borde ge förutsättningar för att kunna prestera lite tidigare än under senare delen av en våretta som varit fallet tidigare. Man blir av med sin förstemålvakt, Alec Rajalin-Scharp (Sollentuna), han gjorde det annars riktigt bra. Ersättaren Tamas Antek hämtas från Sollefteå, en Ungersk U20-landslagsman, men svårt att avgöra vad han går för. På backsidan försvinner poängbästa backen Oskar Byström till Strömsbro, medan tvåan Lukas Flygt ännu är utan kontrakt. Ersättarna håller inte riktigt samma kvalitet, utan man får helt enkelt hoppas att någon av backarna man behåller kan ta steg. De är i alla fall unga och utvecklingsbara, äldsta är 21 år. Offensivt försvinner fyra av topparna, men man får behålla poängligatvåan Oscar Ingesson som kommer få ett stort ansvar. Olle Söderlund är det av nyförvärven jag tror kommer kunna ta störst roll, med en bakgrund i Vimmerby och Mörrum. Men att det ska räcka till att komma före något av övriga lag är svårt att tro.

Lämna ett svar