Kamikazetipset östra!

Den östra ettan ser ut att kunna bli rätt skiktad, med en trio lag som kommer vara lite i en klass för sig, följt av två lag som utan större problem tar sig till en alletta, följt av övriga fem vars viktiga matcher kommer sedan efter jul. Hur de tre skikten placerar sig inbördes är dock lite klurigare, men så här tror jag i alla fall att det slutar fram i jul.

1.       Väsby

Väsby var storfavoriter att gå hela vägen förra säsongen men det var först efter åtta sorger och sju bedrövelser man ändå till slut gick till kvalserien. Nu är man ute efter att ha ett lag som är påkopplat redan från start och har då valt att föryngra laget en del. Visst har man de viktigaste pusselbitarna kvar, i form av rutinerade herrar som Carl Wassenius, Calle Åsell och Rasmus Sörgardt, men till det har man som sagt var adderat yngre spelare med lite mer driv. På backsidan tillkommer Nils Strandberg Sarén som gjorde en kanonsäsong i Huddinge, Gustav Berglund som behöver en nytändning efter att ha gått i stå i Karlskrona och spännande Arvid Henriksson med flera säsonger i NCAA som är en riktigt stark liga. Det gör att backsidan ser riktigt stark ut, och ändå ska någon ytterligare pjäs in. Offensivt får det heta rykten om att Emil Berglund ska in, och det adderar givetvis spets till en redan stark forwardssida med nämnda Rommel och Wassenius, men även starka kort som Nicklas Nousiainen, Jeremias Lindewall och Filip Barklund blir kvar. Svagheten än så länge är målvaktssidan där Victor Olsson visserligen är helt ok, men jag tror att Tom Tärnström kommer addera en klassmålvakt som får förstaspaden, och då har man ett komplett topplag.

August Hedlund har spelat såväl i allsvenskan som i storklubbar i ettan, men nu återfinns han i Tyresö/Hanviken. Foto: Halland i fokus

2.       Tyresö/Hanviken

För en gångs skull så har den lilla förortsklubben Tyresö/Hanviken inte blivit av med hela sin spets. Det bådar gott för klubben som gjorde det så bra de senaste åren, förra säsongen vann de till exempel den östra grundserien. Visst, helt utan tapp är man inte, på målvaktssidan blir man av med supertalangen Carl Lidö till exempel. Men värvningen av rutinerade August Hedlund täpper igen den luckan rätt bra. Backsidan är i princip intakt, Filip Pilös frånfälle täcks väl upp av nye Edvin Isén från Segeltorp. Det gör att man har en riktigt stark backssida, klubbens adelsmärke de senaste åren, med Pelle Carlsson och Erik Palm i spetsen. Offensivt tappar man attitydspelaren Oskar Ståhl, och det tappet är nog faktiskt tyngre än det av poängspelaren David Karlström. Karlström täcks mer än väl upp av värvningen av Lukas Macklin, och det ska också bli spännande att se vad de kan få för utveckling på två talanger som floppat i sina tidigare seniorklubbar, Henrik Hallberg och Mika Ounasvuori.  Det är svårt att utpeka några etablerade stjärnor i forwardsuppställningen, men det finns ett helt koppel med forwards som är goda för 20-30 poäng, och dessutom brukar det alltid vara någon forward som kliver fram. Det är med andra ord tre starka lagdelar redan, och någon ytterligare forward ska dessutom in.

3.       Visby

Visby är på väg att göra en riktig satsning, där det nya hallbygget ska vara startskottet. Redan nu tjuvstartar man dock lite med en utökad spelarbudget och det ser verkligen ut att ge utdelning. Framför allt backsidan ser ut att bli urstark, med Andreas Thelander (Mariestad) och Niklas Dahlberg (Krif) som två starka nyförvärv och där dessutom starka kort som Oscar Eriksson (Piteå) och Daniel Gunnarsson (Linden) också kommer att tillkomma. Olle Andersson och Emil Grimlund är inga dåliga komplement heller, kanske ettans bästa backuppsättning? Offensivt har man värvat attityd, mer attityd och så lite attityd till. För spelare som Hampus Engman, Simon Eriksson och Karl Smedberg är alla tre riktigt jobbiga spelartyper att möta, och det gör att Visby hittat tillbaka till epitetet Grisby igen. Men det är inte bara attityd som tillkommit, Niko Lahtinen sprutade in poäng i Mestis och Pontus Karlsson gjorde det kanonbra innan han skadade sig i Nyköping. Elias Lindström och Karl Påhlsson finns sedan förut i klubben och därmed så finns det både grit och skills i en skön blandning.

Simon Eriksson från Nybrotiden. Han lär bidra till att Visby blir ”Grisby” igen. Foto: Hampus Gliving, Nybro

4.       Vallentuna

Vallentuna gjorde en riktigt bra säsong och gick för första gången någonsin till slutspel via spel i allettan. Det verkar ha gett blodad tand för nu har man rustat ett på papperet än starkare lag. Det märks kanske inte så mycket på målvaktssidan dock, där man tappar skicklige August Hedlund (till Tyresö/Hanviken). Men ersättaren Hugo Haas (Boden) skäms inte för sig, och han gjorde det kanonbra under två säsonger tidigare i klubben. På backsidan är det dock vässat, framför allt med värvningen av Max Kardewall (Boden), men även värvningarna av Hugo Lindman Gustafsson (Mörrum) och Max Mattsson blir backspetsar i laget. Offensivt så har man också plockat in spännande nyförvärv från lag längre ner i hierarkin som ändå har potential, jag tänker på Erik Andersson (Örnsköldsvik) samt Axel Blomqvist och Simon Delden (båda Segeltorp). Man har också fått behålla nyckelforwarden Lukas Paulsson, dock verkar det sämre beställt med en annan nyckelspelare, Markus Andersson, och det är givetvis ett tungt tapp. Men totalt sett är man på plus offensivt även utan honom. Och därmed klart på plus totalt sett.

Lucas Paulsson, viktig pjäs i Vallentuna. Foto: Oliver Åström, Kalix

5.       Huddinge

Huddinge har varit ettans kanske allra största flopplag de två senaste säsongerna, där man gått från att vara ett givet topplag till att göra mediokra intryck i vårettorna. Det har gjort att kombinerade tränaren/sportchefen Fredrik Mälberg låtit kvasten gå ordentligt, och under 2024 så har man släppt/tappat totalt 15 spelare. Det betyder att man har ett i stort sett helt nytt lag med just nu 18 spelare under kontrakt. Och det är ju långt ifrån ett lag som kan mäta sig med de stora, men det innehåller ändå så pass mycket spännande namn med outnyttjad potential att det mycket väl kan bli allettanspel i vinter, mycket kanske dock på grund av att konkurrensen är så pass svag. Men målvaktssidan är ändå rätt bra, där Oscar Walldén lär få förstaspaden. Backsidan är klart svagast, och där skulle man behöva ha in ett par spelskickliga backar för att inte spela fast sig i egen zon som man gjorde alldeles för ofta säsongen som gick. Lukas Dahlbeck är dock en bra värvning, han var Segeltorps mest lysande back. Offensivt är det bättre beställt, där finns det ett helt koppel med kompetenta hjockeyettanspelare, om än kanske inte någon riktigt uttalad stjärna. Men Mikael Taylan(Borlänge), Hugo Pettersson (Mariestad), Daniel Liiv (stannar), Filip Jakobsson (Surahammar), Adam Helldén (Linden), Charles Eklund (Dalen) och William Hedman (Segeltorp) är alla spelare som med en bra säsong skulle kunna göra 20+ poäng och den potentialen är det inget av bott 5 i min tippning som har.

6.       Wings

Wings var väldigt mycket upp och ner säsongen som gick, men till slut så klarade man sig från att behöva kvala sig kvar med två placeringar till godo. Ekonomin verkar vara knaper, så slipper man kvala sig kvar i år med, så beror det antagligen på att lagen där bakom kämpar än mer med sin. Målvaktssidan är lagets klart starkaste lagdel då Oscar Förberg håller bra ettanklass. Backsidan är svag, Emil Hedström och Sebastian Lindström kommer få stora roller skulle jag tro. Offensivt har man tappat mycket av sin topp, då Gustav Eurenius, Mateusz Szurowski och Oscar Pentler lämnat. Det gör att mycket kommer att hänga på att stjärnvärvningen Alex Ek och Dannis von Walden kan leverera. Oscar Bramberg känns också som en spännande värvning.

7.       Surahammar

Surahammar hade stora ekonomiska problem under säsongen som gick, vilket gjorde att fokus hamnade där snarare än på prestationen på isen. Med tanke på det så får ett förnyat kontrakt anses vara godkänt, men den svaga ekonomin sätter givetvis spår i årets truppbygge. 13 spelare har lämnat under sillyn, bland dem överlägsna (han vann den med 18 poäng och hade 15 mål fler gjorda än tvåan Lukas Söderlund) vinnaren i interna poängligan, Adam Karlsson (Mariestad). Men även spelare som Filip Jakobsson, Linus Marcko och Christoffer Udd lämnar stora hål efter sig. På målvaktssidan får man dock behålla Jonas Eneroth, och det är en riktigt bra målvakt för ett lag på nedre halvan. Backsidan ser inte helt hopplös ut den heller, man får behålla spelskicklige Sebastian Tellström Jovicic och helt ok Will Hedqvist. I övrigt består backsidan till stor del av rätt spännande värvningar från hocketvåan, speciellt nyfiken är jag på Samuel Näslund (Kumla) och Anton Hansson Myrén (Kovland). Offensivt så hoppas man givetvis att Lukas Söderlund ska få ett lyft igen efter den svaga fjolårssäongen, där finns en hög potential. Men det finns fler spelare med helt ok potential att göra poäng, Lukas Henze (Enköping), Marcus Lindström, Felix Filipsson (Örnsköldsvik), Johan Franzén (Huddinge), Ludwig Månegarm, William Otter och Marcus Wahlgren, ja ni hör, det finns potential. Och vad kan Viktor Greveback (Kumla) göra på ettannivå?!

8.       Enköping

Enköping fortsätter att prestera bleka säsonger, trots ett lag som på papperet borde få ut mera. Det finns ju ändå starka kort på backsidan i form av Wilmer Lindblad och Robin Nilsson, en helt ok målvakt i Viktor Andersson och offensivt starka kort i Tobias Smids, Daniel Andersson, Lukas Henzoe och Tim Friberg. Nu lämnar dock Henze och Tim Friberg är ännu kontraktslös, vilket inte förstärker laget direkt. Förstärker kan dock Alfred Aalto göra, han gjorde en kanonsäsong med Linden säsongen som gick. Dock har jag svårt att se att en spelare kan göra så jättestor skillnad.  

9.       Sollentuna

Sollentuna avancerade från tvåan säsongen som gick och blir en ny spännande bekantskap. Till kommande säsong så har man fått behålla sin spets, dock ser nyförvärven kanske inte ut som spets direkt. Alec Rajalin-Scharp tror jag klipper spaden och han gjorde det ok i bottenlaget Örnsköldsvik säsongen som gick. På backsidan så plockar man in defensiva pjäser, och det är nog rätt tänkt med tanke på att man haft mycket offensivt starka kort på backsidan som topplag i tvåan. Nu hoppas man att Andreas Ekström o kompani ska fortsätta leverera även i ettan. Offensivt har man ändå blivit av med några tongivande med Leo Hällvik i spetsen, där får man hoppas att spelare som Tristan Magnusson (Segeltorp), Marcus Ahlzén (Mörrum) eller Filip Lindén (Vännäs) kan lyfta sig i ny omgivning och agera spets.  

10.   Nyköping

Nyköping verkar ha kört in i väggen ekonomiskt och har tappat allt av klass och mönstrar ett riktigt budgetbygge. Ska jag ändå lyfta något hopp för laget så är det bröderna Wagner (Sebastian och Adam) som får utgöra en defensiv ryggrad, medan det offensivt ska bli spännande att se vad Oscar Cederqvist (Mariestad) kan få för utveckling med en stor roll. Men detta lagbygge känns väldigt klent måste jag säga.

Lämna ett svar