Nu börjar andra halvan!

Ibland är det lite mer att göra i livet än annars. Igår spelade jag in podd med Mikael Mjörnberg på eftermiddagen, sedan kom dottern på besök och efter det behövde jag göra två intervjuer för Bois hemsida. Därför blev det inget bloggat igår, och ska jag vara ärlig är jag rätt trött även idag då det är mycket på jobbet just nu. Men jag ska i alla fall försöka få till något om kvällens omgång, då det spelas hela 14 matcher.

Matcherna i allettan norra:

Hudiksvall-Nyköping
Väsby-Sundsvall
Tyresö/Hanviken-Lindlöven
Kiruna-Piteå

Fyra matcher spelas med andra ord i den norra allettan. Mest nyfiken är jag på matchen Hudiksvall-Nyköping, där storfavoriten Hudiksvall nu har tre raka förluster. Senaste förlusten kom i söndags mot just Nyköping med 3-1. Det är med andra ord dags för Hudiksvall att ta en snabb revansch och steppa upp nu och visa att man vill tillhöra toppen. Framför allt är det offensivt laget inte hittat rätt på slutet, det som ska vara lagets adelsmärke. Det är märkligt att det kan ta så stopp när man har ett så meriterat lag offensivt och när man levererat så bra tidigare. Nu bör man hitta rätt tämligen snart så det inte går troll i det. Samtidigt så är Nyköping ett defensivstarkt lag som fått ihop det på slutet nu med tre raka segrar efter en svag inledning av allettan, så det kommer inte bli lätt för Hudiksvall. Det borgar för en riktigt intressant tillställning.

Väsbys match mot Sundsvall är också av det intressantare slaget. De stora favoriterna på förhand i hela ettan, Väsby, har inte imponerat under hela säsongen egentligen, men sparkade tränaren Markus Odén och har sedan dess spelat två matcher med stora segrar och en spelglädje som kanske saknats tidigare. Kan de fortsätta spinna på detta? Då ska de normalt slå ett Sundsvall som inte alls levt upp till förhandshaussen kring laget, och de ligger faktiskt just nu nästjumbo, så de lär definitivt vara taggade till tänderna för att inte bli alldeles akterseglade.

Tyresö/Hanviken är på gång ordentligt efter en darrig start på allettan och har nu snabbt klättrat upp från bottenträsket till en femteplats. Man har bland annat gjort det efter en seger senast mot dagens motståndare, Lindlöven. Kan de ta en ny viktoria så klättrar de förbi Lindlöven, som annars är norra allettans stora positiva överraskning så här långt.

Jumbon mot serieledaren, risken är stor att Kiruna-Piteå inte blir så spännande. Kiruna har halkat efter rejält redan, medan Piteå fortsätter att gå som tåget, det är dags att räkna med Piteå på allvar. Man undrar hur kaoset i Kiruna påverkar laget.

***

Matcherna i allettan södra:

Kristianstad-Halmstad
Karlskrona-Dalen
Vimmerby-Tranås
Krif-Mariestad

I allettan södra är det toppmötet mellan Kristianstad och Halmstad som är omgångens clou. Båda lagen har samma poäng, och vinnaren av dagens match har skaffat sig ett viktigt försprång i kampen om andraplatsen och därmed direktkvalificering till semifinalen, (och i praktiken en allsvensk kvalplats). Båda lagen är stabila och det kommer säkert bli en mäktig kamp mellan Kristianstads fartfyllda offensiv och Halmstads stabila defensiv.

När Karlskrona inledde allettanspelet som stora favoriter så åkte de på en redig käftsmäll i omgång ett mot bottentippade Dalen. Det tog flera omgångar innan Karlskrona började hitta rätt igen, men nu lär man vara ordentligt laddade för att få revansch på ett Dalen som bara fortsatt att överraska. Men någon gång ska väl Karlskrona ta tre poäng två matcher i rad i allettan, och någon gång ska väl Dalens överraskningar ta slut? Vi får väl se!

Det blir två riktiga lagmaskiner som möter varandra i Vimmerby ikväll. För det är just maskiner de framstår som, det är inte så mycket flärd, men mycket hårt jobb, mycket skridskoåkning, och många enkla saker som görs rätt ute på isen. Vilket lag gör mest rätt ikväll? Ska Vimmerby fortsätta vinna och vinna, eller kan Tranås hitta något motmedel?

Krif har en viktig match ikväll mot ett Mariestad med defensiva problem. Vid förlust så halkar Krif nästan hopplöst långt efter, men vid seger så har man ordentlig kontakt med lagen ovanför strecket. Mariestad kan å sin sida skapa luft neråt vid seger, men då måste man stoppa blödningen bakåt.

***

Matcherna i vårettan norra:

Borlänge-Surahammar
Falun-Enköping
Vännäs-Clemensnäs

Surahammar behöver poäng akut, därför passar det bra att de verkar ha en form i uppåtgående. Tre raka segrar och ledningen i den fjärde mot Wings med 4-2 när isen gick sönder i den andra perioden och matchen fick avbrytas (återupptas vid senare tillfälle). Även Borlänge har stigande form med två raka segrar, så detta blir säkert en både spännande och jämn match mellan två lag som gärna tar poäng för att kravla sig över var sitt streck. Surahammar det nedre, Borlänge slutspelsstrecket.

Falun förlorade kanske lite överraskande senast mot Örnsköldsvik, och därmed så har man på sin andraplats samma poäng som dagens motståndare, trean Enköping. Det är med andra ord en riktigt viktig nyckelmatch mellan två lag som överraskat så här långt. Enköpings form är dock i nedåtgående, så frågan är om inte Falun kan vinna detta.

Vännäs har en måstematch nästan mot Clemensnäs. Ska man slippa kvala neråt så måste segrarna börja komma nu, då duger inte hedersamma förluster.

***

Matcherna södra vårettan:

Mörrum-Borås
Tyringe-Segeltorp
Huddinge-Forshaga

Mörrum har överraskat stort så här långt i vårettan, men förlusten senast gör att de nu måste vinna denna match för att inte halka efter i slutspelsstriden. Borås har värvat som galningar de senaste dagarna med sikte på att spela slutspel, vi får se om några av nyförvärven är på plats redan ikväll.

Tyringe-Segeltorp är en klassisk sexpoängsmatch runt det nedre strecket. Segeltorp måste nästan vinna för att inte klivet upp till åttondeplatsen ska bli för stort.

Huddinge-Forshaga är en mittenkamp som jag har lite svårt att gå igång på ärligt talat.

Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Lämna ett svar