Historiekollen – Borlänge

Vår historieodyssé genom hockeyettan går vidare. Jag fick tips om en Borlängelegendar, Sören Hortlund, som varit aktiv i Borlängehockeyn som spelare och ledare sedan 1965! Så med hjälp av honom och Wikipedia-artikeln om Borlänge HF så har vi samlat lite historia om Dala-laget.

Hockeyn i Borlänge har funnits början på 60-talet då tre klubbar fanns i staden: IF Tunabro, Kvarnsvedens GoIF och IK Rommehed. Tunabro var det stora laget i staden, de spelade tre säsonger i högstaligan runt 1970, med spelare som Anders Kallur, Roland Eriksson, Göran Högosta och Christer Englund, men när de sedan ramlade ur efter lite ekonomiska bekymmer så tog IK Rommehed över och fick kvala upp till högstaserien 79/80, men föll mot Karlskoga i en tredje och avgörande match.

Men att vara tre klubbar i samma stad tär på ekonomin, och i slutet av 70-talet slog sig först Tunabro och Kvarnsveden sig samman till Borlänge HC, och efter säsongen 80/81 så anslöt även Rommehed och det nya namnet blev HC Dobel.

Namnet kom av att SSAB lanserade en ny produkt, plåt med plast uppe på, som hade namnet Dobel, och för att lansera det nyheten så sponsrade de den nybildade klubben med en hel del pengar.  

1993 så fanns inte avtalet om Dobel längre så då bytte man även namn till Borlänge HF. Sedan säsongen 99/00 har man spelat i hockeyettan, och den största framgången var när man vann säsongen 17/18 vann hockeyettanfinalen mot Huddinge i två raka matcher och gick till kvalserien. Även säsongen 15/16 gick man till kvalserien mot allsvenskan. Faktum är att sedan den säsongen så har man kvalspelat uppåt varje säsong.

Under de första åren spelade man ishockey på en konstfrusen uterink, efter några år fick den ett tält över sig. Tidigt på 80-talet byggdes sedan Borlänge ishall, efter samma ritningar som Avestas ishall. Den har en kapacitet på 1600 åskådare, vilket man hade en match i allettan mot Östersund under sina framgångsrika år andra halvan av 2010-talet. Sedan tio år har man också en träningshall, den är dock bara igång under den kalla delen av året.

Till sist några elitspelare från klubben: Jens Bergenström (Leksand), Viktor Mårtensson (Leksand/Västerås), Mattias Ritola (Leksand, Frölunda, Detroit Red Wings), Tomas Forslund (Calgary), Gabriel Karlsson (Leksand/Timrå).

Citat från Sören Hortlund:

”Jag var med och startade IK Rommehed 1965. Tunabro var de stora då, de var ju uppe i högst serien,  medan vi spelade i tvåan. Men sedan fick de ekonomiska problem medan vi var lite bonniga och höll ekonomin under bättre översikt så då tog vi över och gick upp i ettan.”

”Största spelaren från Rommehed var Tomas Forslund”. ”Det är inte lätt att leva i skuggan av Leksand, de tar all publik och alla sponsorer

Lämna ett svar