Vilket söderlag har bäst backar?

Jag har tidigare rankat lagens tränare och målvakter, nu tar vi klivet till backsidan. Vilket lag har egentligen södra ettans bästa backsida? Vem har svagast? Här är min ranking och en idé om hur de kan tänkas ställa upp om de vill spela med en mer offensiv och en mer defensiv i varje backpar!

Dennis Fröland, en av ettans bästa backar. Foto: Halland i fokus

1. Troja

Dennis Fröland – Carl Wäng
Carl Ehrnberg– Daniel Karlsson Thörnros
Kalle Bartholdsson – Rasmus Åkerblad
Petter Sjöcrona – Malte Larsson

Det är en lite försvagad backsida jämfört med förra säsongen, men den är fortfarande stark. Dennis Fröland håller allsvenska klass som offensiv back och Carl Ernberg kan också leda en powerplayenhet. I övrigt är det dock mest defensiva kort att plocka fram, men där briljerar Wäng och ”Trucken” Karlsson, och även Kalle Bartholdsson är en stabil defensiv pjäs. Även Rasmus Åkerblad är en defensivback, så det ideala hade kanske varit en mer offensivt lagd back ytterligare. Sjöcrona och Larsson får stå på tillväxt, även om de säkert kommer få sina minuter de med.

#8 Jesper Solomon Frisell är i försvarszonen ibland med, men inte så ofta… Foto: Halland i fokus

2. Karlskrona

Jesper Solomon Frisell – Marcus Björk
Gustav Berglund – Hugo Wendt
Christoffer Rasch – Martin Fransson
Christopher Lynch – Vilde Persson

Har vässat sina defensiva pjäser, där Marcus Björk och Hugo Wendt är spelare som är trygga i spelet i egen zon. Det gör att spelare som Solomon Frisell och Berglund kan släppa loss sin offensiva potential. Tredje backpar består av två hyfsat allrounda backar med bra potential. Fjärde backpar får vi se hur mycket de får spela. Men tre av backparen håller i alla fall hög ettanklass.

3. Kristianstad

Filip Persson – Oskar Hassel
Anton Davidsson – Isak Renemark
Charlie Björlin – Viktor Wahldén

Paret Persson-Hassel kommer bli ett backpar av toppklass, där båda behärskar båda delar av spelet, även om Persson kanske är lite mer offensivt lagd. Unge Anton Davidsson får agera spelmotor med mer rutinerade Isak Renemark som defensiv stöttepelare, det känns också som en bra backduo. Björlin och Wahldén tar tredjefiolen, inte så pjåkigt tredje backpar faktiskt.

4. Vimmerby

Oskar Lindgren – William Alftberg
Elias Lindgren – Johan Norberg
Pelle Ström – William Dageryd
Adam Lindblad – Erik Fernhall
Theo Kennmark

Vimmerby har hela nio backar under kontrakt, så den är bred. Men den är också spetsig. Man har två riktigt spelskickliga herrar i bröderna Lindgren. De kommer få driva var sin femma både i fem mot fem-spelet och i powerplay. Alftberg och Norberg är stabila, defensiva backar. Pelle Ström får sköta spelet i tredjeparet och kommer lösa det utmärkt med sin rutin, han kompletteras med en resolut spelande Dageryd. Övriga backar är med för att se och lära.

5. Borås

Filip Bratt – William Eriksson
Emil Rangedal – David Rosander
William Svensson – Alfons Bonander
Christoffer Häggblad

Topp 2-backparen lär bestå av idel nyförvärv, där jag tror att spel- och skridksoskickliga Filip Bratt, som är offensivt lagd, skulle kunna passa bra med mer fysiska och defensivt lagda William Eriksson. Ett andra backpar skulle kunna bestå av Emil Rangedal i en mer offensiv roll, medan David Rosander, som egentligen är en tvåvägsback, skulle få ta lite mer defensivt ansvar. I tredje backpar kanske jag chockar en del som väljer orutinerade Alfons Bonander före mer rutinerade Häggblad, men jag har sett Bonander flera matcher och tycker det finns en hög potential där. Sammantaget två bra backpar och ett rätt bra tredje, en klar uppgradering jämfört med förra säsongen.

6. Krif

Martin Ekström – Herman Håkansson
Lukas Fredin – William Petersson
Isac Wignell – Love Bergvall
Lucas Folkesson – Isac Wignell

Veteranen Ekström och unge Lukas Fredin är två offensivt lagda backar som får ansvar för att driva spelet och spel i powerplay. Herman Håkansson och William Petersson får balansera upp backparen som ändå känns rätt bra. Tredje backparet lite mer utfyllnad, och fjärde får nog inte många minuter.

7. Alvesta

Caleb Efting – Måns Hermansson
William Wennström – Victor Kembel
Elias Wiberg – Kasper Hagberg
Alex Lindh

Alvestas backsida är i stort sett helt nykomponerad, endast Måns Hermansson, Kasper Hagberg och Alex Lindh är kvar. Jag tycker dock att man fått in rätt bra namn, backsidan skäms inte för sig. Ett första backpar med två rutinerade rightbackar med offensiva Caleb Efting och mer defensivt inriktade Måns Hermansson håller bra klass. William Wennström är en riktigt bra värvning från Tranås, och han kompletteras av nyförvärvet från Vänersborg, offensivt starke Victor Kembel. I tredje backpar återfinner vi Vännäsvärvningen Elias Wiberg och Kasper Hagberg, det är nog ett svagt kort dock.

Ludwig Wulf, stabil back defensivt. Foto: Halland i fokus

8. Halmstad

Ludwig Wulf – Jonathan Lundgren
Tom Johansson – Hampus Johansson
Andreas Andersson – Elias Dynell

Halmstad är i desperat behov av en spelskicklig back. Som det är nu så har de tre backpar med rätt bra defensiva backar, men ingen som kan spela i offensiva lägen och i powerplay. Förra säsongen fick man spela med fem forwards i numerärt överläge, det kan bli så igen. Men defensivt ser det ändå tryggt ut.

9. Mörrum

Hugo Lindman Gustavsson – Linus Björk
Isak Ask – Filip Brahm
Tobias Brahm – Hugo Blomberg
Emil Andersson – Kimi Harju

Mörrum har gott om rightare, så de kan få en i varje backpar vilket är en fördel. Spelskicklige Hugo Lindman Gustavsson är den starkaste offensiva kraften och får säkert spela första powerplay. Men även Isak ask kan ta en roll i powerplay. Linus Björk är stabil defensivt, precis som bröderna Brahm. Blomberg, Andersson och Harju känns dock som lite av nödlösningar på grund av svag ekonomi.

10. Tyringe

Samuel Tetreault – Elias Svensson Dervall
Melker Bergman – Max Kroon
Mads Christian Hanneborg – Simon Sundqvist
Jag tror att man kommer satsa i alla fall till att börja med på kanadicken Tetreault som förstanamn på rostern och i powerplay. Han har gjort en hel del poäng tidigare i karriären, visserligen i svaga ligor, men ändå. Han får sällskap av Elias Svensson Dervall som en stabil kompanjon både defensivt och offensivt. I andra backpar så får Melker Bergman ta det offensiva ansvaret, Max kroon är en utpräglad defensiv back så han kan ta hand om den. Till sist Hanneborg och Sundqvist som mer får försöka spela 0-0.

Lämna ett svar