Nuläget i klubbarna – del 7

Då har vi kommit till del 7 i min serie där jag kartlägger lagbyggena som de ser ut just nu. I denna del så återfinns bland annat storlaget Karlskrona.

Karlskrona

Karlskrona har inte offentliggjort mer än två målvakter, fyra backar och nio forwards, men man har fler under kontrakt som man inte släppt. Det är enligt uppgift bara en center som saknas, och där är det en förstacenter man jagar.

Viktor Kokman kom in i slutet av förra säsongen och var en viktig del i att Karlskrona ändå lyfte i slutet av säsongen. Nu får han in en ny backup i form av Carl Malmkvist, en lovande målvakt som gjorde det bra i Segeltorp säsongen som gick. Det är med andra ord ett målvaktspar av hög ettanklass i Karlskrona denna säsong.

På backsidan är bara fyra namn klara, och en av dem lär inte få speltid om det inte blir flera skador, nämligen Vilde Persson. Hugo Wendt är en stabil defensivback som värvas från Tranås. Lynch och Fransson är vettiga förlängningar, men lär hamna lite längre ner i hierarkin. För enligt snacket i katakomberna så är de tre toppbackarna Christoffer Rasch, Jesper Solomon Frisell och Gustav Berglund klara för ytterligare en säsong, och dessutom plockar man in en andra backvärvning i form av skicklige Markus Björk från Hudiksvall. Dessa fyra lär lägga beslag på platserna i de två toppback-paren. Det skulle innebära en vässad backsida då vare sig Roope Reini eller Karl Persman var bra nog för att erbjudas nytt kontrakt.

Offensivt så har man släppt Johannes Nilsson, Todd Winder och Daniel Andersson, spelare med rätt bra lön som inte riktigt levererade enligt plan. Det har öppnat upp för nya namn in, och två av de nya har redan släppts, nämligen Mörrums poängstarka brödraduo Tim och Martin Fridén. Men det ska in ytterligare två namn, och den ena säger ihärdiga rykten är meriterade Joachim Rohdin. 31-åringen har mängder med SHL- säsonger med Linköping, Färjestad, Brynäs och just Karlskrona, men kommer senast från tre säsonger i finska Liiga, där han snittat nästan en halv poäng per match. Det skulle givetvis vara ettans främsta värvning denna säsong. Det sista namnet är en center, där har jag hört ett namn men inte fått ok att gå ut med honom, men det är en spelare som också skulle vara en toppvärvning i ettan. Man ska även ha förlängt med Philip Norberg, Mikael Roslund och Linus Lööf, och adderar man detta med de namn som redan är klara, med namn som Bergström och Henrion, så framstår forwardssidan som kanske ettans allra främsta. Därmed så har vi till slut kanske ändå en stark utmanare till Väsby om den allsvenska platsen.  

Forshaga

Forshaga var ovanligt tidiga ut med att offentliggöra sitt lagbygge vilket de ska ha cred för. Det innehåller just nu två målvakter, sju backar och 13 forwards.

Vi börjar som vanligt bakifrån där vi återfinner Gustav Griborn ännu en säsong, medan Andreas Bosson är ny från Hudiksvall. Där håller jag för sannolikt att Bosson är den som kommer få stå flest matcher, för han är en riktigt bra målvakt som tyvärr haft oturen att inleda säsongerna med stort förtroende i Hudiksvall, men sedan fått stå åt sidan när det dragit ihop sig. Nu lär han få fler matcher och mer att göra, och det ska bli väldigt spännande att se vad det kan göra för hans utveckling som målvakt. Griborn är van backupmålvakt och kan göra det bra när han får chansen.

På backsidan blir man av med sina två största namn, men vare sig Karl Jonsson eller Herman Johansson hade speciellt lyckade säsonger märkligt nog. Man har också fyra nyförvärv i form av Felix Söderlund, Daniel Gheorghiu, Oliver Åkelid och William Olofsson, men det är svårt att sia om något stort genombrott av dem, utan de får nog klassas som breddbackar. Det är även svårt att hitta riktiga utropstecken bland backarna som förlängt, med ett undantag. Anton Wiklund hade en riktigt bra säsong, hans första som senior, och vi får se om han kan ta ytterligare steg nu med mer rutin innanför västen.

Bland nyförvärven på forwardssidan så sticker ett namn ut, nämligen Skövdevärvningen Jonathan Ström. En stark tvåvägscenter som kommer bli otroligt nyttig för Forshaga, han påminner en hel del om Filip Nordström som ju gjorde succé säsongen som gick i Forshaga och fick ett kontrakt med Kalmar och är nu med på deras resa upp i allsvenskan. Jakob Olsson ska också bli spännande att se, han har gjort det bra i juniorerna. Man har dock tappat interna poängligavinnaren Linus Tjulander (Grästorp) och trean Wilson Johansson (ej klart). Kvar finns tvåan William Johannesson och nyttige kraftpaketet Alexander Pettersson. Forshaga känns därmed ungefär jämnstarkt med förra årets upplaga, där de fick kvala sig kvar.

Vallentuna

Vallentunas lagbygge är nästan klart, men inte riktigt. Just nu ser det ut som att man saknar 1-2 forwards.

Jussi Salo är ny som sportchef men har gjort ett bra jobb på målvaktssidan där han lyckats locka till sig August Hedlund, en målvakt av hög ettanklass som kommer ersätta flyktade Hugo Haas på ett bra sätt. Adam Mattsson agerade backup också förra säsongen och gjorde det riktigt bra, så målvaktsparet känns starkt.

På backsidan har man ett par tunga avbräck, dels meriterade Tobias Eriksson som vid 35 års ålder antagligen lägger av, dels Tim Henriksson, den välväxte backen som gjorde det riktigt bra i Vallentuna säsongen som gick. Tre backar har tillkommit. Fredrik Stridlund ansluter från Väsby, en back med defensiv uppsida, och från AIK hämtar man in Kelvin Martinsson, som hade fint facit i AIK:s juniorer men som även gjorde 19 matcher i allsvenskan med a-laget. Niklas Gruvstål är ett mer oskrivet kort. Stannar gör bland annat Fredrik Svennas, Lukas Aaw och Marcus af Burén som var stomspelare säsongen som gick och därmed så känns det som en helt ok backsida.

Det är på forwardssidan tappen känns tyngst. Man blir av med spelare som Gustav Jansson, Christian Holmblad, Lucas Lagerstedt, där framför allt de två förstnämnda varit väldigt viktiga för laget. Intressantast av nyförvärven är finska Matias Mutikainen som har ett par poängstarka säsonger i Mestis bakom sig. Men man har också värvat ett par forwards från starka tvåansäsonger (Albin Olofsson och Emil Carlqvist) samt en intressant junior i Filip Sundell. Man hoppas säkert också kunna förlänga med Jacob Lundin som fortfarande står utan kontrakt och är en viktig spelare.  Annars ser forwardssidan rätt mycket svagare ut, och därmed även laget.

Clemensnäs

Nykomlingen Clemensnäs har kommit en bra bit i sitt lagbygge med två målvakter, sju backar och 11 forwards. Därmed så är det väl bara 2-3 forwards ytterligare som ska in.

Clemensnäs har tittat mycket mot Piteå, och det har man även gjort på målvaktssidan. Där har man värvat in deras juniormålvakt, Albin Edlund, som hade det smått otroliga facitet 100% i räddningar de två matcher han fick chansen med a-laget, en gång under seriespelet, och en gång under slutspelet. Han har med andra ord inte släppt in en enda puck i en seniormatch ännu. Det lär han givetvis göra, det är ju ändå bara två matcher, men även facitet i juniorligan imponerar. Albin kan mycket väl visa sig vara ett fynd. Kanske han konkurrerar ut William Wikström som stod för Clemensnäs säsongen som gick, som även har ett par säsonger i ettan med Lejon.

Även på backsidan så har man värvat från Piteå. Ludwig Stenvall och Philip Nyberg kommer med nyttig rutin från ettan och är dessutom två bra backar, speciellt Stenwall kommer kunna tillföra mycket offensivt. Även Nils Gustavsson har en historia med Piteå i ettan, han blir kvar och med tanke på hans poängsnitt i tvåan, över 1½ poäng per match, så blir det spännande att se vad han kan få ut en nivå upp.

Piteåspåret fortsätter även på forwardssidan, där Ludvig Warg är ett starkt nyförvärv. En energispelare som även kan göra en del poäng. Ettanrutin har även Vännäsvärvningen Johan Fahlgren, med tre säsonger i ettan. Man har också plockat in tvåanlaget Lejons poängkung, Robin Johansson. Förlängt har bland annat Liam Nilsson, med meriter från Mariestad och Enköping bland annat, och även trean Pontus Burström. Man ska som sagt var fortfarande ha in 2-3 forwards, och man försöker givetvis förlänga med Jesper Johansson, med fyra allsvenska säsonger med Västerås bland annat, samt med Johan Lindberg som kom tvåa i interna poängligan. Dock så finns det även ett intressant namn kvar i Piteå som inte lär få förlängt där. Det gäller Sebastian Hansson, som skulle kunna vara ett utmärkt tillskott för nykomlingen. En intressant nykomling måste sägas, det ska bli spännande att se hur de står sig!

Lämna ett svar