Hur bra är Tranås kanadick egentligen?

I fredags avslöjade jag att kanadensaren George Diaco sajnat med Tranås, i söndags blev det också officiellt. Hans facit ser ju onekligen starkt ut, 70 och 76 poäng de senaste två säsongerna i den starkaste kanadensiska juniorligan imponerar. Men hur bra kan han vara? Jag har försökt reka bland spelare med liknande facit för att kunna ge ett svar på vad man kan förvänta sig av 20-åringen.

Låt oss börja med att kika på hur det ser ut med spelarna som kommit före honom i poängligan de två senaste säsongerna.

Säsongen 21/22 kom han på 32:a plats i poängligan med 70 poäng. 24 av som kom före honom NHL-draftades. 11 av de efter honom topp 50 draftades också.

Säsongen 22/23 kom han på 27:e plats med 76 poäng. 21 av de som kom före honom NHL-draftades. 9 av de som kom efter topp 50 har NHL-draftats.

Men vad innebär då detta? Jo draftas man anses man vara bland de allra främsta i sin årskull. Diaco har inte draftats, men är precis utanför den skaran, och därmed ett riktigt stort löfte.

Om vi då kikar på svenskar i OHL som gjort liknande med poäng så blir det minst sagt blandad kompott. Hugo Leufvenius gjorde säsongen 18/19 81 poäng, men floppade när han vände hem till Karlskrona i allsvenskan och testade även på spel i Krif, AIK, och Visby innan han varvade ner i Mälarö i trean. Säsongen 15/16 gjorde en viss Alexander Nylander 75 poäng, och honom har det gått hyfsat för minst sagt, med NHL-matcher men mestadels spel i AHL, som ju är deras andraliga som håller typ SHL-klass. Säsongen 14/15 så gjorde Tobias Lindberg 78 poäng, han gjorde en handfull NHL-matcher innan han hamnade i AHL och senaste allsvenskan med Timrå, Väsby och Södertälje innan han nu spelar i den tjeckiska ligan.

Det finns också ett par spelare med kanadensiskt pass som gjort liknande facit och sedan kommit till Sverige. Allan McShane gjorde 67 och 69 poäng i OHL innan han spelade i Tingsryd i allsvenskan med 25 poäng på 51 matcher som facit. David Levin gjorde 73 poäng som bäst i OHL innan han hamnade ibland annat Kristianstad där han gjorde 15 matcher med 10 poäng i slutet på säsongen. Men det finns också två lysande exempel på OHL-spelare i ettan. Säsongen 20/21 så blev det inget OHL-spel, därmed så kunde Surahammar plocka in Blake Murray och Jack Thompson. De hade säsongen innan gjort 72 respektive 57 poäng i OHL, i Surahammar gjorde de stor succé och svarade för 23 poäng på 16 matcher (Murray) respektive 19 poäng på 18 matcher (Thompson). Båda har sedan dess signat NHL-kontrakt men spelar numer i AHL ((Murray) och ECHL (Thompson.

De flesta med liknande poäng blir dock kvar i Nordamerika. Ett gäng får chansen i NHL, några fler i AHL, men merparten spelar vidare i ligor som ECHL och USHL.

Hur ska vi då summera det hela? Jag skulle säga att det är större chans att det blir en riktig flipp än att det blir en flopp. Sedan är det alltid ett steg att ta från juniorhockey till seniorhockey, från amerikanska rinkar till svenska, så det kan absolut ta ett tag för honom att hitta rätt. Men med tålamod och rätt matchning kan detta bli en riktigt bra värvning!

***

Kiruna har mest ägnat sig åt att förlänga med sina spelare från förra säsongen. Men i slutet av juni så plockade man in en spännande finsk back i form av Wiljami Kuipainen och idag så kom ännu en intressant finsk värvning när man plockade in Teemu Sironen. Centern har haft en klart stegrande kurva och för två säsonger sedan noterades han för starka 39 poäng i finska Mestis. Där har Kiruna hittat sin förstacenter, det ska bli spännande att se om det blir succé!

Lämna ett svar