Ettans bästa värvningar – lag för lag: Västra

Nu har silly season börjat lugna ner sig, de flesta lagbyggena börjar se mer eller mindre färdigbyggda ut och då känner jag att det är dags att börja ranka vilka värvningar som egentligen är de bästa. Och jag tänkte göra det i form av en trestegsraket:

Steg 1 – Jag utser varje lags bästa värvning. Då det blir 40 värvningar så delar jag in det serie för serie, med andra ord 4 inlägg.

Steg 2 – Jag utser varje series 10 bästa värvningar i fyra separata inlägg.

Steg 3 – Jag utser de 5 bästa målvaktsvärvningarna, de 10 bästa backvärvningarna samt de 15 bästa forwardsvärvningarna i hela ettan i 3 inlägg.

Jag kommer även göra ett liknande upplägg över de tyngsta tappen, så ni har med andra ord en hel del listor att se fram emot framöver. Idag startar jag med att utse varje lags bästa värvningar i den västra ettan.

Borlänge – Jesper Fastesson (C/W) (från Östersund)

Borlänge har inte gjort några riktigt spektakulära värvningar denna sillyn, men värvningen av Jesper Fastesson känns ändå spännande. Borlänge har en fin tradition av att värva allsvenska spelare från lägre hierarkier som vill ha en större roll och sedan blommar när de får chansen till det i Borlänge. Vem minns inte Markus Karlbergs succé för två säsonger sedan och förra säsongen var det Charles Eklund som blommade. Står Östersundsvärvningen Jesper Fastesson näst på tur? Han spelade 54 matcher med Östersund i allsvenskan förra säsongen, så visst finns det kapacitet.

Dalen – Charles Eklund (RW) (från Borlänge)

En svår uttagning då såväl Linus Jacobsson (Linden) och Simon Lindblom (Mora J20) absolut var med i racet. Men jag väljer ändå Charles Eklund då han gjorde en riktigt bra säsong i Borlänge. Dessutom har Dalen blivit av med offensiv spets i Alex Ek, Gustav Salmi Lilja och Kristian Röykås Marthinsen och vilket gör värvningen av en poängstark Eklund ännu viktigare. Stark på puck, med ett bra skott och bra fart, har 22-åringen har många goda egenskaper.

Patrik Elfsberg i Borlängetröjan.

Falun – Patrik Elfsberg (C) (från Borlänge)

Som nykomling så gäller det att få in rutin, ledarskap och klass, och i Patrik Elfsberg så har de fått in alla tre dessa egenskaper. Elfsberg var mångårig lagkapten i Borlänge och deras förstacenter, så han kommer tillföra massor när han nu vänder hem till moderklubben. Pudelklok tvåvägscenter med bra blick och en förmåga att göra poäng.

Forshaga –  Andreas Bosson (G) (från Hudiksvall)

Det var ett svårt val mellan Skövdevärvningen Jonathan Ström och Andreas Bosson, men då Forshaga lär få kriga i botten av tabellen så är en stark sista utpost ändå viktigast till slut. Att Hudiksvallsmålvakten väljer att ta klivet till Forshaga överraskar nog många, mig själv inkluderad, men det kan mycket väl vara rätt steg att ta för att utvecklas. Han kommer dels bli en gjuten förstamålvakt, vilket han inte varit i Hudiksvall, dels så kommer han få betydligt mer att göra. Och ju mer man får göra saker, desto mer utvecklas man. Denna säsong kan mycket väl bli en bra språngbräda för 24-åringen.

Köping – Fritz Abrahamsson (G) (från Skövde)

Fritz Abrahamsson hade ett litet genombrott redan som 19-åring i moderklubben Skövde, men fick aldrig riktigt förtroendet. Nu så väljer han att ta klivet till Köping för att få fler matcher och det är säkert helt rätt steg att ta för honom, och en bra värvning av Köping. Kan stänga igen matcher fullständigt, med fler matcher kan säkert lägstanivån höjas dessutom.

Lindlöven – Emil Norberg (LW/RW) (från Köping)

Lindlöven har flera unga lovande värvningar som kommer med allsvenska matcher från säsongen som gick (Knut Köhler, William Lindgren, Ludvig Hendén och Edvin Lindström), men jag väljer ändå att utse Emil Norberg till den allra vassaste värvningen. Dels har han bra med rutin från ettanspel, dels så har han en bevisat hög kapacitet. Förra säsongen fick han dock kanske inte ut den riktigt i Köping, jag tror att han kommer steppa upp ordentligt nu i en bättre omgivning och bli en poängproducent att räkna med. Tillför dessutom lite mer fysisk närvaro i Lindlövens offensiva spel, något man kanske saknade lite förra säsongen.

Mariestad – Tobias Sandberg (G) (från Vita Hästen)

Han får knivskarp konkurrens av sexan i ettans poängliga Joel Thulin, men valet måste ändå falla på Tobias Sandberg som återvänder från allsvenska Vita Hästen. När han lämnade Mariestad var han en av ettans bästa målvakter, och han gjorde en riktigt bra säsong i allsvenskan där han var med och förde Vita Hästen till deras bästa säsong på många år. Nu vänder han ”hem” igen med ny rutin och erfarenhet vilket kommer betyda att Mariestad har en ruggigt stark målvaktsduo (med förra säsongens succékeepet Isac Ohlsson).

Skövde – Gustav Lindberg (LW/RW) (från Mariestad)

Felix Tengvall? Jesper Andersson? Ludvig Vännström? Axel Eriksson? Ja det finns flera stycken utmanare, men Gustav Lindberg avgår ändå med segern. En avig ytter som faktiskt vann Mariestads poängliga i allettan, men som ändå inte fick förlängt. Med tanke på det Mariestad fått in istället så kanske det inte är så konstigt, men nog är det en riktigt bra värvning Skövde gjort. Skridskostark ytter som är stark på pucken och dessutom utrustad med bra spelsinne och helt ok skott.

Surahammar – Lukas Söderlund (LW) (från Tingsryd)

Lukas Söderlund hade ett magiskt 21/22 och var bland ettans allra bästa spelare den säsongen. Den förra var vare sig han eller Surahammar riktigt lika bra, men han visade ändå tillräckligt mycket för att värvas till allsvenska Tingsryd under slutdelen av säsongen. När han nu vänder tillbaka igen är det väldigt goda nyheter för Sura blå som får ett offensivt vapen med målgaranti.  

Tranås – Markus Magnusson (D) (från Piteå)

Tranås har inte så flashiga nyförvärv denna säsong, men nog är Markus Magnusson en bra värvning. Tranås har saknat en riktigt spelstark och rörlig back och det får man i Piteåvärvningen. Har dessutom 261 matchers ettanrutin, och sånt ska inte underskattas.

Lämna ett svar