Det här står på spel i dagens matcher!

Sista omgången i vårettorna spelas idag, men också den näst sista i allettorna. Det är med andra ord nu eller aldrig som det gäller att leverera för lagen som är inblandade i viktiga placeringsmatcher, oavsett om det är toppen eller nedre strecket det gäller. 15 matcher står på menyn, men det är bara 12 som har lag som har något att spela för. Här är dessa 12 med en beskrivning av exakt vad som står på spel!

Nybro-Visby

Vad står på spel?
För Nybro: Allt ifrån en serieseger till en fjärdeplats och helt olika förutsättningar inför slutspelet.
För Visby: En topp 6-placering och fördelen av att få välja och hemmaplan i kvartsfinalen.

Nybro har varit i toppen på allettan hela vägen, men vid förlust idag så tappar man två placeringar till en fjärdeplats. Det skulle innebära kvartsfinalspel, att jämföra med den direktplats till semifinalen man skulle få om man kommer tvåa. Det är med andra ord en rätt stor skillnad, och Nybro lär vara heltaggade till nedsläpp. Kommer dessutom från två raka segrar.

Visby har varit bortastarka vilket talar till deras fördel, men har inte lika mycket att spela för, även om det givetvis är att föredra att få välja i kvartsfinalen. Samtidigt så kan Visby spela lite mer avslappnat, Nybro har pressen på sig att vinna såsom favoriter och mer att förlora på en förlust.

Tips: 4-2

Kalmar-Halmstad


För Kalmar:
Seriesegern, en placering som ger kanonläge för att nå kvalserien.
För Halmstad:
Slutspelsplatsen, ja vid två raka segrar så kan man till och med avancera till en femteplats och hemmaplansfördel i kvartsfinalen.

Kalmar har ett gyllene läge att ta hem seriesegern. Det räcker med tre poäng på de sista två matcherna, och mot Halmstad har man första chansen.

Halmstad har rätt stor press på sig. Vinner man är man klara för slutspel, ja vinner man också sista matchen så kan man till och med få välja samt hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Det skulle givetvis förbättra slutspelschanserna avsevärt, och Halmstad lär vara heltaggat.

Tips: 5-3

Dalen-Karlskrona

Vad står på spel?
För Dalen:
En topp 6-placering och fördelen av att få välja och hemmaplan i kvartsfinalen.
För Karlskrona:
Slutspelschansen

Dalen vill givetvis komma topp 6 och få den fördelen det innebär. Slutspelsplatsen är bärgad redan och laget lär kunna spela avslappnat.

Karlskrona har mer press på sina axlar, speciellt som de blev omkörda av Halmstad i och med deras seger senast. Hjälpen från Mariestad igår, när de slog Tranås, var dock välkommen, och nu har man två chanser att plocka två poäng sammanlagt för att av egen kraft säkra slutspelsplatsen. Det gör att man kan släppa ner axlarna lite och därmed ge Dalen en tuff fajt.

Tips: 2-2

Boden-Nyköping

Vad står på spel?
För Boden:
En topp 6-placering och fördelen av att få välja och hemmaplan i kvartsfinalen.
För Nyköping: En slutspelsplats.

Boden har nu sju(!) raka förluster och har rasat som en sten genom tabellen. Förlorar man idag riskerar man att stå utanför topp sex och därmed bli valda istället för att få välja, och dessutom få inleda med två bortamatcher. Det vill man säkert undvika, och då är i alla fall någon poäng mot Nyköping välkommen.

För Nyköpings del så är slutspelsplatsen ännu inte bärgad. Man måste ta lika många poäng som Lindlöven i dagens omgång för att slippa ha kniven mot strupen och ta poäng i sista omgången, då Lindlöven och Nyköping möts.

Tips: 1-2

Hudiksvall-Väsby

Vad står på spel?
För Hudiksvall:
En topp två-placering och direktkvalificering till semifinalen.
För Väsby:
Pinka in revir inför eventuella slutspelsmöten.

Hudiksvall har varit väldigt mycket upp och ner under allettan, nu har man två raka förluster. Därför har Piteå nu slunkit förbi, och denna match kanske inte är så superviktig ändå. Enda skillnaden den gör är att man kanske har råd att tappa någon poäng i sista omgången då man tar emot Piteå. Vid förlust idag måste man ta alla tre poäng då, vid seger idag så räcker det med seger efter sudden/straffar.

För Väsby så står inte mycket på spel alls, laget har redan vunnit serien och har imponerat. Men nog tror jag att man gärna vinner också idag, för att pinka revir inför inte speciellt osannolika möten i kvalserien mot allsvenskan.

Tips: 2-4

Strömsbro-Lindlöven

Vad står på spel?
För Strömsbro:
En topp 6-placering och fördelen av att få välja och hemmaplan i kvartsfinalen.
För Lindlöven:
Slutspelschansen

Strömsbro har gjort en kanonalletta och har möjlighet att vid seger idag och i epilogen kunna avancera ytterligare någon eller ett par placeringen från den femteplats man nu har. Men det mest realistiska kanske ändå är att bevaka den femteplatsen man nu har och få de fördelar det innebär i kvartsfinalen.

Lindlöven fick hjälp av Kiruna som plockade poäng av Nyköping igår. Nu måste man försöka förvalta den gratisbiljetten in i slutspelsfajten, och då måste man plocka så många poäng som möjligt idag mot Strömsbro. För tar man in en pinne jämfört med Nyköping, så har man det i egna händer i sista omgången då man tar emot just Nyköping.  

Tips: 2-2

Kiruna-Hanviken

Vad står på spel?
För Kiruna:
Inget annat än äran.
För Hanviken:
En topplacering, det kan bli allt mellan femte och andraplats vilket ger vitt skilda förutsättningar i slutspelet.

Kiruna hade en räcka förluster i ryggen, men skrällde igår mot Piteå. Ska man lyckas välta också en andra favorit idag?

Hanviken har seglat upp lite i skymundan och utmanar nu storheterna Hudiksvall och Piteå om topplaceringarna. Förlorar Hudiksvall mot seriesuveränerna Väsby kan man vid seger idag gå om dem, och därmed komma topp 3, med hugg på en andraplats. Vem hade trott det inför?

Tips: 1-4

Borås-Tyringe

Vad står på spel?
För Borås:
Playinplatsen.
För Tyringe:
Inget annat än äran.

Borås vill givetvis behålla playinplatsen man just nu ligger på, och då räcker det med en poäng mot ett Tyringe som verkar ha tappat geisten på slutet. Nog bör Borås lösa detta, men är det jämnt på slutet av matchen, kan säkert en och annan Boråsnerv sättas i gungning.

Tyringe har inget att spela för, och kan på så vis spela avslappnat. Men samtidigt: Hur mycket kampglöd lyckas man uppamma?

Tips: 3-1

Huddinge-Mörrum

Vad står på spel?
För Huddinge:
Ett litet halmstrå att få spela playin.
För Mörrum:
Inget annat än äran.

Huddinge lever på hoppet att Borås ska kamma noll mot ett Tyringe som inget har att spela för. Men man måste också själva besegra ett Mörrum som hittat formen på slutet, en nog så tuff uppgift.

Mörrum drar nog kollektivt en lättnadens suck när det nu står klart att man fixat kontraktet på isen, nu längtar de säkert efter samma besked vid sidan av. Betyder det att luften gått ur laget, eller har man en match till i sig?

Tips: 5-3

Enköping-Borlänge

Vad står på spel?
För Enköping:
Inget annat än äran.
För Borlänge:
Seriesegern och därmed playoffplats.

Enköping har inget annat än äran att spela för, och har inte heller haft det på ett bra tag. Det har märkts på resultaten på slutet, där man inte riktigt orkat mönstra kraft.

Borlänge kan vid seger utropa sig till seriesegrare. Laget är inne i ett bra flow nu, och slutspelsplatsen är redan säkrad, så jag tror att man kan spela rätt avslappnat ändå, även om en förlust med säkerhet innebär att man missar direktplatsen till kvartsfinalen.

Tips: 1-5

Kalix-Vallentuna

Vad står på spel?
För Kalix:
Playinplatsen och en mikroskopisk chans till serieseger.
För Vallentuna:
Playinplatsen och kanske även en serieseger.

Kalix behöver en poäng för att säkra playinplatsen, och kan vid seger faktiskt ro hem hela vårettan. Men då ska Borlänge förlora och det ska man nog inte räkna med.

Vallentunas playinplats är klar, nu handlar det mest om vilket lag som ska få hemmaplansfördel i playin, samt en liten chans att vinna serien, men då måste Borlänge förlora samtidigt.

Tips: 3-2

Vännäs-Wings

Vad står på spel?
För Vännäs:
Att slippa kvala sig kvar i ettan.
Wings:
En liten chans till slutspel.

Vännäs måste plocka två poäng för att slippa kvala sig kvar. Man lär med andra ord vara rejält taggade inför uppgiften, precis som Örnsköldsvik var när de igår lyckades vinna över Teg.

Wings har fortfarande en liten chans till slutspel. Men då måste Kalix förlora, samtidigt som man själva vinner, dessutom måste man ta in 5-6 plusmål. Inte omöjligt, men det ska ändå en hel del till för att det ska gå vägen, och Wings är väl inte direkt välkända för att leverera under press.  

Tips: 2-4

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar