Tre viktiga på olika håll

Idag spelas det bara tre matcher, men de är alla väldigt viktiga för sina respektive ettanserier. Två av dem är så viktiga så de är att betrakta som sexpoängsmatcher.

Strömsbro-Hudiksvall

Om vi börjar med den norra allettan så tar idag seriens stora överraskning, Strömsbro, emot den stora favoriten, Hudiksvall. Strömsbro säkrade sin allettanplats i östra ettan först i sista omgången via en uddamålsseger mot Vallentuna. Därför var det nog inte många som trodde de skulle befinna sig i toppen av den norra med tuffa motståndare i Boden, Hudiksvall, Piteå och Väsby bland annat. Men Strömsbro har samma poängsnitt som i grundserien, trots det betydligt tuffare motståndet, och det är man ensamma om i den norra allettan. Det gör att man nu befinner sig på en fin femteplats med 20 poäng, och man är bara en poäng bakom trean Boden och fyran Piteå, och bara fyra bakom Väsby och Hudiksvall på andra och förstaplats. Det betyder att de vid vinst idag kan klättra och man utmanar då topplagen på riktigt allvar. Laget spelar tajt och bra över hela isen och vann senast mot Boden med 2-1 på bortaplan vilket understryker att laget är på riktigt.   

 För Hudiksvalls del så inledde man allettanspelet väldigt svagt med tre raka förluster och man var ytterst nära en fjärde innan man hämtade ifatt ett tvåmålsunderläge på sista dryga 30 sekunderna. Men sedan dess har man verkligen tuggat igång med sju segrar de åtta senaste och nu återfinns man längst upp i tabellen, om än med en match mer spelad än lag 2-4. Ska man slåss om seriesegern, vilket man säkert tycker man ska göra, så har man inte råd med så många plumpar, och då bör Strömsbro besegras. Men då behöver Hudiksvall göra sextio bra minuter, för Strömsbro är ingen enkel motståndare. Och just 60-minutersprestationer kanske storfavoriterna fortfarande har lite problem att leverera, så det ska verkligen bli en intressant match, där vinnaren förbättrar sitt läge betydligt, men där förloraren tappar i jakten på topplaceringarna.

Halmstad-Mariestad

Södra grundseriens stora överraskningslag, Halmstad, mot södra allettans stora överraskningslag, Mariestad.

Halmstad var nederlagstippat inför säsongen, precis som man varit de senaste säsongerna. Man tappade tunga pjäser, det var oroligt i föreningen, lagbygget kom igång väldigt sent och framgångsrike tränare Fredrik Johansson lämnade. Men när pucken släpptes så märktes inget av några bekymmer, laget tog sig till allettan som fyra, före storheten Nybro och laget var precis så där jobbiga att möta som de varit de senaste säsongerna. Med ett lag som verkligen hänger ihop över hela isen, ett lag som inte bjuder på vare sig ytor eller puck. Man inledde också allettan riktigt starkt med tre segrar de första fyra matcherna, och även om man tappat lite sedan dess så är man med i alla matcher. Kikar man på de senaste tre matcherna till exempel, så ser det illa ut med två förluster, men båda kom först i förlängningsspel, så man har faktiskt fem poäng de senaste tre matcherna. Halmstad vann också lagens första möte i Mariehus arena med 1-0 efter seger i sudden. Halmstad är också i stort poängbehov, man ligger just nu på en åttonde och sista slutspelsplats, med bara två poängs marginal ner till jagande Karlskrona. De lär med andra ord vara ordentligt motiverade att ta en seger ikväll.

Mariestad å sin sida haltade betänkligt under grundserien, laget hamnade en bra bit efter topp fyra och kunde säkra femteplatsen och allettanspel först i slutminuterna i sista matchen tack vare en sen kvittering. Men i allettan så verkar det som att den press laget spelade under i grundserien har släppt. För trots enorma sjukdomsproblem i inledningen av allettan så har det tippade bottenlaget verkligen levererat på en helt annan nivå. Trots det betydligt tuffare motståndet så har man ökat sitt poängsnitt och man befinner sig just nu på en femteplats. Laget har varit ojämnt dock, framför allt har man ett par plattmatcher på hemmaplan (2-8 mot såväl Nybro som Troja), men på slutet verkar man ha hittat rätt väg att prestera över hela 60-minuter. För i de två senaste matcherna har man besegrat två dåvarande serieledare, Nybro med 5-3 och Kalmar med 4-2, och kan man fortsätta hålla ihop spelet lika bra mot Halmstad bör man ha en bra chans, och då kan en fin fjärdeplats vara inom räckhåll. En placering man lär få vara nöjda med med tanke på marginalen upp till topp 3 och stabiliteten hos dom lagen.

Forshaga-Mörrum

I den södra vårettan vankas det en klassisk streckfajt, en sexpoängsmatch där vinnaren slipper en kvalserieplats och förloraren får svettas.

Forshaga är det lag i södra ettan som presterat sämst om man jämför med hur de presterade i grundserien. Laget har inte alls kommit upp i nivå, och tappet av målvakten Eric Forsberg verkar ha varit en tung jobspost. För laget har läckt väldigt mycket mer bakåt jämfört med grundserien, 51 insläppta på 13 matcher, i stort sett fyra mål per match, gör att det blir svårt att vinna matcher. Laget ligger just nu nia, med två poäng upp till fast mark och säkrat ettankontrakt. Laget ovanför är just Mörrum, så vid en trepoängare så kan Forshaga fortsätta hoppas på spel i ettan nästa säsong utan kvalspel. Men kammar man noll så får man nog börja förbereda sig för kvalspel, för då har man fem poäng upp, och därtill en match mer spelad. Så Forshaga lär med andra ord vara supermotiverade att ända sin tre matcher långa förlustsvit.

Mörrum lider av ekonomiska problem som alla känner till, och man fick släppa en handfull spelare i uppehållet mellan grundserien och vårettan. Man har dock fyllt på med några också, och det finns tillräckligt mycket spets kvar för att man bör slippa kvalspel. Ett kvalspel som föreningen sagt att man egentligen inte har råd med. Mörrum är rätt formstarkt, man har tagit poäng i fyra raka matcher, och vinner man ikväll så kan man antagligen andas ut. Vid förlust så kommer man dock få leva med att behöva prestera under press hela vägen in i slutomgångarna.

Foto: Anna Engström, Mariestad

Lämna ett svar