Ettans tävlingschef om elitlicensen

Det är flera ettanklubbar som aviserat att de har ekonomiska problem under säsongen. Mörrum är det tydligaste exemplet med bland annat en skatteskuld på 1,4 miljoner, men igår så kunde man också läsa i Hallandsposten om att Halmstad riskerade att inte nå licenskraven. Men vad är det för krav som måste uppnås för att få elitlicens egentligen? Kmhockey ringde upp hockeyettans tävlingsansvarige, Mats ”Horndal” Johansson för att be honom klargöra vad som gäller.

– Vi hade en omstart inför sista april -22, från och med dess gäller nya regler, berättar ”Horndal”. Säsongen -21 fanns det inga licenskrav i eftervågorna av Covid, men innan dess så var det fasta summor som gällde för samtliga lag. Det var i mångas ögon ett orättvist system då små klubbar var tvungna att ha lika stort eget kapital som betydligt större, fortsätter han. En arbetsgrupp jobbade istället fram ett förslag som grundade sig i procent på omsättningen, och gäller då samtliga lag hela vägen från SHL till hockeyettan. Det är en procentsats som sedan ska öka år för år.

– Till sista april -22 skulle alla lag ha 2% av omsättningen i eget kapital, sista april -23 ska det vara 5%, -24 8% och -25 10% av omsättningen. Där stannar det sedan. Så om du 2025 har en omsättning på säg 10 miljoner, så ska du ha ett eget kapital på 1 miljon, förklarar ”Horndal” vidare. .

Är det kört om man missar kravet eller kan man få en andra chans?

– Nej har man skött sig tidigare och kan lägga fram en trovärdig handlingsplan som visar varför du hamnat på obestånd och hur du ska göra för att komma till rätta med det och klara kravet för nästa säsong så kan du få ett så kallat kontrollår, där du får fortsatt spela i ettan även om du inte levt upp till kraven, förtydligar tävlingschefen. Men det får man bara en gång på fem år, upprepas det så får man ingen licens.

Så Halmstad behöver kanske inte vara så oroliga även om de missar licenskravet i år?

Nej så länge de kan visa upp en trovärdig handlingsplan så ska det inte vara någon fara.

Men hur är läget för Mörrum?

Ja där är det tuffare, har de en skuld på 1,4 miljoner till skattmasen så är ju det inget räntefritt lån, utan det tickar på räntekostnader hela tiden. De måste också sköta sina löpande skattekostnader samtidigt.

Lämna ett svar