Elva lag som överraskat positivt

Charmen med sport är att man aldrig kan veta någonting. Man kan ha goda anledningar att tro att ett lag ska gå bra till exempel, men det kommer finnas lag som över- eller underpresterar. Så också denna vår. I detta inlägg så tänkte jag därför lista elva lag som gått bättre än förväntat.

Norra allettan

Boden

Nog hade jag förväntat mig att Boden skulle vara med i toppen och bråka, men att de skulle leda serien och det med två poängs marginal, det trodde jag inte. Laget har spelat en tung hockey med mycket fysiskt spel som har varit tungt att stå emot. Laget har också gjort klart mest mål i serien och har dessutom släppt in minst tillsammans med Piteå. Ett tränarbyte har dessutom klarats av på vägen, i första matchen under nye tränaren Per Ljusteräng kom visserligen första förlusten, men i andra matchen avfärdade man sedan Sundsvall tämligen enkelt. Det ser minst sagt lovande ut för Boden!

Strömsbro

Strömsbro säkrade allettanspel först i sista omgången, och jag trodde de skulle få det svårt när det tuffade till sig. Men trots att laget bara kom fyra i den östra ettan, så ligger man nu på samma placering i den norra allettan, och är näst bäst av samtliga östlag. Man har bland annat besegrat seriens stora förhandsfavorit Hudiksvall, och treorna i östra och västra ettan, Nyköping och Lindlöven. 14 poäng har redan spelats in och slutspelsplatsen ser därmed redan mer eller mindre säkrad ut. Snacka om fin inledning!

Södra allettan

Nybro

Visst var Nybro en av förhandsfavoriterna i den södra allettan, men jag trodde det skulle ta ett tag innan nye tränaren Pekka Virta skulle få laget att hitta rätt med det nya spelet. Men så blev det verkligen inte, laget levererade från första nedsläpp och nu turas Nybro om med en annan av storfavoriterna, Kalmar om att inneha serieledningen. Ett Kalmar man för övrigt hunnit med att slå. Enda förlusten så här långt är mot en annan positiv överraskning, Dalen. Nybro kommer vara med och slåss om seriesegern.

Dalen

Visst höll jag Dalen som främsta utmanaren från västra ettan, de har ett spel som är så pass robust att man alltid är svårslagna. Men deras start på allettanspelet var fullkomligt bländande, fem raka segrar, med de största skalperna emot Troja och Nybro. Sedan fick de visserligen två raka förluster, men senast vann man mot Karlskrona efter en stark vändning och man kan inte låta bli att imponeras över prestationerna man gör. Kanske hela allettan södras minst namnkunniga lag, men ligger trea. Det ska bli spännande att se om man kan utmana om topplatserna hela vägen in i mål.

Mariestad

Jag hade Mariestad som nia i mitt tips, och det var inget konstigt med det. Laget kvalificerade sig till allettan som sista lag, tack vare en sen kvittering i sista matchen, och tog sig till finserien med bra mycket färre poäng än övriga lag från den västra ettan. Och då södra lagen av tradition är starka så pekade inte mycket på att Mariestad skulle kunna hävda sig särskilt väl. Men med åtta matcher spelade ligger laget på en fin femteplats, och insatsen blir än mer imponerande om man betänker att laget genomlidit en enorm sjukstuga under inledningen av allettanspelet. Hela 17 spelare har varit sjuka, och därtill så har viktige Anton Blomberg varit pappaledig och en annan, Hugo Pettersson, har missat matcher på grund av skada. Det har gjort att man fått spela flera matcher med många uppflyttade egna juniorer och kort om folk, och därmed har man fallit i jämna matcher mot bland annat Kalmar och Halmstad. När man väl haft fullt manskap har man dock levererat. Vid samtliga matcher när man varit ordinarie lag så har man tagit tre poäng, med segrar mot Troja, Dalen och Tranås. Med tanke på prestationen under hösten är det en stor överraskning och kan laget slippa skador så kan man mycket väl placera sig än bättre.

Norra vårettan

Wings

Wings inledde vårettanspelet fullkomligt lysande med fem raka segrar. Surahammar, Enköping och Borlänge sveptes bort bland annat och laget tog en stor ledning inledningsvis. Men så tappade man tre av sina bästa spelare på bara några dagar, och det verkar ha tagit luften ur laget. Två raka förluster mot Enköping och Kalix följde, och visserligen vann man senast mot Vännäs, men först efter att ha avgjort i den tredje perioden. Men än så länge så står man på plus, men frågan är om man gör det när vi summerar?

Vallentuna

Vallentuna var det inte många hade som toppaspirant inför vårettanspelet. Laget placerade sig på en blygsam åttondeplats i den östra ettan, och konkurrensen skulle komma att bli tuff nör norrlag och västlag också anslöt. Men Vallentuna har lyft sig rejält. Efter fem raka segrar så ligger man just nu tvåa och har stark häng på förstaplatsen.

Enköping

Som nia i den östra ettan så kunde Enköping komma in i vårettan utan press. Men laget förstärkte under uppehållet och det verkar ha gjort underverk. För med en match färre spelad än ettan och tvåan så ligger man just nu trea med ett poängsnitt på fina två poäng per match. Wings och Surahammar har bland annat fått vika ner flaggan mot Enköping och trenden är tydlig: Enköping har något på gång. Som det ser ut nu så kan det bli Enköping och Vallentuna som slåss om seriesegern, även om det givetvis hinner rinna mycket vatten under broarna ännu.

Södra vårettan

Vimmerby

Vimmerby var en av mina favoriter i vårettan södra, men att man skulle leda den med tre poängs marginal och med sju segrar på nio försök är överraskande starkt. Laget har ett helt annat flyt i sitt spel än vad man åstadkom under grundserien, och laget levererar bra både offensivt och defensivt. Kommer vara laget att slå i kampen om seriesegern.

Linden

Linden var en bra bit efter i kampen om allettanracet i den västra ettan och därmed så hade nog inte många så höga förväntningar på dom inför vårettan södra. Men Linden utmanar de förväntade storheterna på ett riktigt bra sätt. Laget ligger just nu på en finfin tredejplats, på samma poäng som tvåan Huddinge, ett Huddinge man för övrigt slagit. Kan Linden hålla playinplatsen hela vägen så har man gjort en storstilad våretta.

Segeltorp

Sist i östra ettan och med två blytunga spelartapp i de två enda stjärnorna i laget: Kim Lennhammer och Henrik Rommel. Nej det fanns inte mycket som talade för att Segeltorp skulle kunna ta särskilt många poäng i en tuff södra våretta. Men laget har verkligen slutit sig samman under nya tränarparet Krüger-Lennhammer, och har efter halva serien tagit tre segrar och ligger på hyfsat säker mark på en sjundeplats. Kan laget undvika negativt kvalspel så har man gjort det ruggigt starkt, och det kan faktiskt räcka med en seger till för att fixa det.

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar