Västra ettans dream team

Grundserien är färdigspelad och jag har redan summerat och betygsatt lagens insatser. Nu tänkte jag försöka ge lite individuell kritik och vad passar då bättre än att göra det via att use ett dream team? Här är de jag tyckte skötte sig allra bäst i grundserien i den västra ettan.

Målvakter

Eric Forsberg, Forshaga
Victor Johnsson, Tranås

Eric Forsberg har fått ett stort genombrott denna säsong. Trots mediokert lag framför sig så har han bäst räddningsprocent i hela västra ettan, och han har radat upp fina insatser. Rörlig målvakt som läser spelet bra.

Victor Johnsson har skaffat sig en hel del rutin och inledde seriespelet ruggigt bra med två raka nollor. Det blev en till och därmed är han den målvakt i västra med mest hållna nollor. Men han var bra också däremellan, hans kanske bästa grundserie så här långt i Tranås.

Förstafemman

Adam Thilander, Skövde
Anton Johannesson, Dalen
Jesper Lindén, Mariestad
Anders Skoog, Tranås
Emil Smedberg, Skövde

Adam Thilander hade en svag säsong (med hans mått mätt) förra säsongen och såg ut att åka runt och spela halvskadad. I år har han fått mindre istid då Skövde vässat sin backsida, och då har han både hållit ihop bättre kroppsligt men också spelmässigt. 24-åringen har redan gjort fler poäng än på hela förra säsongen och har faktiskt gjort flest poäng av samtliga backar i hela hockeyettan. Men han har också lyft sitt defensiva spel, förra säsongens -3 i plus/minus har blivit hela +16, och mycket beror på att han sett betydligt mer rörlig ut på isen.

Anton Johannesson har tagit seniorhockeyn med storm. Backen har en otroligt fin skridskoåkning och spelförståelse och får massvis med förtroende i Dalen. Snittar över en poäng per match men är också nyttig i defensiven.

Anders Skoog var skadad halva grundserien, men av det märktes inget när han väl klev in på isen. Direkt visade Skoog upp sin rutin med klokt centerspel, stark på puck och med bra pass. Bra i båda riktningar.

Jesper Lindén är en tränares våta dröm, han funkar i alla spelformer, överallt på isen. Jobbar stenhårt, täcker gärna skott, spelar med attityd, driver på kassen hela tiden, har ett bra skott och är otroligt stark på puck. Har varit ruggigt bra så här långt och med sina 13 mål och 11 assist så har han gjort delat flest mål och näst flest poäng i västra ettan.

Emil Smedberg har varit Skövdes klart ledande offensiva spelare under grundserien. Med sina 13 mål framåt gjorde han mer än dubbelt så många som tvåan i interna skytteligan. Men han är också en hårt arbetande forward som är nyttig i spelet över hela isen.

Andrafemman

Jesper Broeng, Mariestad
Elias Lindgren, Lindlöven
Pontus Eklöf, Tranås
Filip Nordström, Forshaga
Tobias Sjökvist, Lindlöven

Elias Lindgren är det stora utropstecknet på backsidan i Lindlöven denna grundserie. Han har inte bara presterat offensivt med 15 poäng, han har dessutom finfina +8 i +/-. Den skridskostarke backen spelar ett modernt backspel som bygger på rörlighet att bra spelsinne.

Jesper Broeng har varit enormt viktig för Mariestad denna säsong. Har fått massor med istid och tar tillvara den på bästa sätt, 17 poäng har det blivit från den spelskicklige och skridskostarke och spelskicklige backen.

Pontus Eklöf är ett riktigt kvicksilver på isen, nästan omöjlig att få stopp på. Hade västra ettans bästa poängsnitt (av de som gjort fler än 5 matcher) med sina 23 poäng på 14 matcher och var Tranås klart ledande spelare offensivt under grundserien.

Filip Nordström var en stortalang som haft det svårt för att lossna riktigt på seniornivå. Men efter en skadefylld säsong i Kalmar så vände han hem till Värmland och gjorde stor succé i Forshaga med 18 poäng på 18 matcher och tryggt spel i båda riktningarna. Här har Kalmar gjort en bra rekrytering!

Tobias Sjökvist bytte inför säsongen klubb från Linden till Lindlöven och fick då något av ett genombrott. Han har varit bra i Linden med, men han har i Lindlöven fått en bättre omgivning och tränare och har vuxit av det. 25 poäng (11+14) har det blivit för den avige och kreative lirarens klubba och han är den enskilt största anledningen till Lindlövens succésäsong.

Tredjefemman

Tobias Aronsson, Mariestad
Fredrik Lindström, Tranås
Oscar Tellström, Mariestad
André Astley, Surahammar
Alex Ek, Dalen

Tobias Aronsson har kanske inte spelat på topp varje match i grundserien, men han har en otroligt hög lägstanivå. 11 poäng och +11 i plus/minusstatistiken från backplats är starka papper varje dag i veckan, men det finns ännu mer att få ut!

Fredrik Lindström har gjort en klart stabilare grundserie om man jämför med förra säsongen. Han hamnar mer rätt i banan och det har också visat sig i statistiken. Med elva poäng och +10 i +/- så toppar statistiken för backarna i Tranås.

Man vet att det är hård konkurrens om platserna när Oscar Tellström hamnar först i den tredje kedjan. För Oscar har gjort en grym säsong i Mariestad, hans första som senior. Påminner väldigt mycket om Jesper Lindén i sin spelstil, men har bättre skridskoåkning. Han har också noterats för samma fina poängfacit, 13 mål och 11 assist, och bildar tillsammans med Jesper Lindén och Lukas Larsson en kedja som är ett hot så fort de är inne.

Surahammar må ha gott oväntat svagt och flera av förra säsongens utropstecken ha underpresterat, men André Astley har fortsatt leverera ett pudelklokt centerspel. Är det stora spelets mästare, står rätt, läser spelet bra, bra på att hitta spelare i fart med sina pass. Dessutom en skicklig tekare. 17 poäng i ett hackande lag är också bra.

Med tre storstjärnor borta så var frågan vem som skulle kliva fram och ta manteln. Det visade sig att Alex Ek var den som fyllde tomrummet bäst i Dalen. Med 10 mål och 9 assist så vann han interna poängligan trots att han missade tre matcher. Framför allt skicklig i powerplay där han både kan skjuta och passa vasst från sin position till höger.

Fjärdefemman

Kalle Holm, Dalen
Johan Frick, Mariestad
Filip Barklund, Lindlöven
Petter Eklöf, Tranås
Isak Johnsson, Lindlöven

Kalle Holm är ännu en back i Dalen som gjort en kanongrundserie. Den lille, 174 cm, men rörlige backen bidrog starkt till att Dalen kunde ta hem grundserien. Hade bästa +/- i hela laget och stod för finfina 11 poäng.

Johan Frick har varit en väldigt vass defensiv back i Bois bakre led i många år. Står aldrig fel i försvarsarbetet och sätter en ära i att sköta defensiven klanderfritt. Men denna säsong så har Bois gett backarna friare tyglar offensivt, och helt plötsligt så har Boiskaptenen också visat att han även besitter offensiva kvaliteter. Med sina 4 mål och 7 assist har han redan gjort fler poäng framåt än han gjort de senaste fyra säsongerna.

Filip Barklund är draftad av Arizona Coyotes och gjorde juniorlandskamper så sent som förra säsongen. Nu blev han senior och det brukar vara ett steg att ta, men Filip har gjort det riktigt bra. Med sina 18 poäng kom han tvåa i Lindlövens interna poängliga och han gjorde det mycket tack vare sin finfina skridskoåkning, både vad gäller speed men också rörlighet i sidled.

Petter Eklöf är ett multiverktyg, han kan spela back, han kan spela ytter, han kan spela center, ja frågan är om han inte skulle göra bra ifrån sig som målvakt med. Under Skoogs frånvaro så fick Petter ikläda sig förstecenterrollen med broder Pontus och Lukas Isaksson och skötte det hur bra som helst. Hade bäst +/- i laget (+9) och kom trea i interna poängligan med 17 poäng.

Isak Johnsson har den goda egenskapen att han är bra mot bra lag. Över hälften av hans 17 poäng kom mot topplagen i serien och han hade dessutom bara Sjökvist före sig i interna +/–tabellen. Snacka om positiv överraskning, han har redan gjort fler poäng än på hela förra säsongen.

Lämna ett svar