Betyg på grundserien – norra ettan

Grundserien är nu färdigspelad och det är dags att summera den. Jag tänkte göra det genom att betygsätta samtliga lags insatser i betygskalan 1-5. Grunden för betygen är satta utifrån förväntan, så ett lag som vinner en serie kan teoretiskt sett få lägre betyg än ett lag som hamnat sist, även om det är osannolikt. För att ha en utgångspunkt så utgår jag från den placering vi på kmhockey.se satte på laget inför säsongen, om de sedan lyckats bättre än det så kan det ge bättre betyg, lyckades de sämre så blir det givetvis ett sämre betyg.

Sist ut kommer nu den norra ettan.

Betygsskala
5 Långt över förväntan
4 Över förväntan
3 Enligt förväntan
2 Under förväntan
1 Långt under förväntan

1. Hudiksvall

Vårt tips: 1

Betyg: 3-

Vi trodde nog att Hudiksvall skulle rycka åt sig en serieledning snabbt och sedan bara segla ifrån, men så har det verkligen inte sett ut. Hudiksvall hade framför allt problem i förstaperioderna inledningsvis och det var egentligen först på slutet som man fick alla bitar att falla på plats och man kunde knipa seriesegern. Inte riktigt som vi förväntat oss med andra ord, men svårt att ge underkänt till en seriesegrare.

2. Boden

Vårt tips: 3

Betyg: 4

Boden har varit stabila hela grundserien, man har faktiskt bara förlorat tre matcher. Framför allt så har man spelat ett tajt och bra försvarsspel där man släppt in minst mål i hela ettan. Norra ettans klart mest fysiska lag, vilket kan komma att passa i ett slutspel. Vi var lite skeptiska inför, men laget har verkligen levererat.

3. Piteå

Vårt tips: 2

Betyg: 3-

Ett lite småvuxet lag men fullt av finess och kreativitet. Vi trodde de skulle kunna fixa en andraplats, men trea är inte så pjåkigt det heller.

4. Sundsvall

Vårt tips: 7

Betyg: 4+

Sundsvall har verkligen varit den stora positiva överraskningen i norrettan. Vi trodde att de skulle få det svårt i och med tunga tapp av Anton Gustafsson och bröderna Sjöberg, men succéerna Marnetoft och Sirén har kunnat fylla det tomrummet bra och laget lyckades imponerande nog spika en allettanplats med ett par matcher kvar att spela.

5. Kiruna IF

Vårt tips: 4

Betyg: 3

Laget har varit extremt ojämnt, men efter seger i den helt avgörande matchen hemma mot Kalix i sista omgången så grejade man ändå en allettanplats och godkänt betyg.

6. Teg

Vårt tips: 5

Betyg: 3-

Teg var ett allettanlag i våra ögon, men man hade för många plumpar på vägen för att det skulle räcka hela vägen. Lägstanivån var helt enkelt för låg, och då räcker det inte även om man stundtals spelar en kreativ och fin hockey.

7. Kalix

Vårt tips: 6

Betyg: 3-

Man hade avgörandet i egna händer i sista matchen mot Kiruna IF: Seger där och det hade varit en lyckad grundserie, men nu förlorade man och då kan man inte vara riktigt nöjd. Grämer sig säkert över förlusterna mot Vännäs och Kiruna AIF.

8. Vännäs

Vårt tips: 9

Betyg: 3

Vännäs inledde säsongen efter förutsättningarna lysande, men så försvann tränaren Geoff Walker som en avlöning i juletid och vips tappade laget allt. Åtta raka förluster innebar tappade placeringar och betyg. Tråkigt efter den fina första halvan av serien!

9. Kiruna AIF

Vårt tips: 8

Betyg: 3

Hade man gått efter de första 14 matcherna så hade betyget blivit ett streck, för så långt hade laget kammat noll poäng. Men så gick klubben ut med att man skulle lägga ner verksamheten efter jul och vips så tog sig laget samman, spelade för klubbmärket och slog bland annat rivalen Kiruna IF och undvek till slut sistaplatsen. Jag vill ge laget både en stor eloge för det, men också ett godkänt betyg även om de kanske inte egentligen är värda det.

10. Örnsköldsvik

Vårt tips: 10

Betyg: 3

Örnsköldsvik har ett väldigt ungt och oprövat lag, och vi förstod att de skulle gå en tuff grundserie till mötes. Det kom det också att bli, men man tog ändå tre segrar och var med i många matcher. Mer kan man inte förvänta sig.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar