Kiruna IF tar sista allettanplatsen

Så har då de sista grundserieomgången spelats. Det var den norra serien som spelade sin 18:e omgång och den stora frågan var vilket lag som skulle knipa den femte och sista allettanplatsen bakom redan klara Hudiksvall, Boden, Piteå och Sundsvall.

Inför denna sista omgång så stod Kalix och Kiruna IF på samma poäng, och det var just dessa två lag som möttes i en av matcherna. Det var med andra ord en riktig vinna eller försvinna-match, där Kalix kanske var knappa favoriter i form av bättre form och att Kalix lyckats missa liknande lägen två säsonger i rad.

Men Kiruna IF fick en kanonstart och ledde med 3-0 redan efter drygt 12 minuters spel utan att egentligen ha skapat så där jättehett egentligen. Kalix gav dock inte tappt utan reducerade först en gång i slutet av första perioden och sedan ännu en gång i inledningen av den andra. Man hade också sedan chans att kvittera då man fick spela powerplay, dock utan att lyckas. Istället kunde ett för dagen hypereffektivt Kiruna IF utnyttja två halvchanser och 5-2 var facit inför sista perioden. Kalix försökte steppa upp i den tredje perioden men man hade förtvivlat svårt att riktigt komma åt ett starkt försvarande Kiruna IF, och när 6-2 föll mitt i den sista perioden så var matchen körd. Till slut skrevs segersiffrorna till 8-3 och det var alltså Kiruna IF som var starkast för dagen och därmed de som får spela i finrummet mot lag som Hudiksvall, Boden, Piteå och Väsby efter jul.

***

Hade segern kommit först efter förlängning/sudden så hade Teg kunnat smota om vid seger för deras del i matchen mot Sundsvall. Och visst gjorde de vad de kunde, de vann till slut med 2-1 trots att de förlorade skotten med hela 14-36, men det räckte föga mer än till en sjätteplats och första förlorare. Teg grämer sig säkert väldigt över förlusten mot Kiruna AIF i tredje sista omgången. Det är förlusten där som gör att man nu får spela våretta istället.

***

Bodens nye back Filip Bratt rapporteras ha gjort en kanonmatch när Boden 2-0-besegrade rivalen Piteå idag. Filip gjorde 2-0-målet i tom kasse och var riktigt bra med pucken och hade en fin skridskoåkning. Det var precis vad Boden behöver, speciellt i denna match då man saknade fyra backar. Trots det så höll man alltså nollan mot ett vasst offensivt Piteå, vilket är ett styrkebesked från serietvåan inför stundande utmaningar.

***

Kiruna AIF fick inte avsluta med en seger. Deras sista match för säsongen(?) slutade med en 3-2-förlust efter förlängning mot Vännäs. Ett Vännäs som alltså äntligen fick känna på att vinna igen efter åtta raka förluster. Det behövde dom för att repa lite mod och för att kunna gå in i vilan med något positivt att ta med sig.

***

Hudiksvall avfärdade till sist Örnsköldsvik med 4-1. Därmed så avslutade Hudiksvall serien med åtta raka segrar medan Örnsköldsvik förlorade sina sista fyra. Man förstår vilket lag som går in med bäst känsla till uppehållet.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar