Eftermiddagens avslutande omgång i norra ettan

De tre andra serierna är redan färdigspelade, men i eftermiddag så spelas den sista omgången i den norra ettan. Då spelas fem matcher där speciellt en sticker ut lite extra då det antagligen är den matchen som kommer avgöra vilket lag som kommer lägga beslag på den sista allettanplatsen.

Kiruna IF-Kalix

Sexan mot femman i det som antagligen blir den helt avgörande matchen. De står på exakt samma poäng, så vinnaren (IF måste knipa tre poäng för att lösa det av egen kraft) kommer få spela allettan efter jul. Det är med andra ord en riktigt klassisk vinna eller försvinna-match, en sådan match man som spelare drömmer om att få spela när man tränar alla långa försäsongspass, varje gång du offrar något för att istället finslipa dina förmågor.

Kiruna IF har fördel av hemmaplan, men de är formsvaga med fyra raka förluster i ryggen. Kalix har visserligen två förluster bakom sig med, men de kom mot topplagen Hudiksvall och Piteå, så de känns ändå lite formstarkare. Kalix vann också lagens första möte i grundserien med hela 9-1, så det är mycket som talar för Kalix, speciellt som Kiruna IF missat två liknande lägen i avgörande matcher de senaste åren. Samtidigt är det en vinna eller försvinna-match och då kommer press och nerver med i bilden, och Kalix är laget med lite större förväntningar på sig, lite mer press. Det lag som hanterar pressen bäst kommer vinna denna match.

Teg-Sundsvall

Teg har en liten, liten chans att nå en alletta de med. Men då måste Kiruna IF vinna först efter förlängning/straffar samtidigt som man själva slår Sundsvall. Och Sundsvall är ingen enkel motståndare, de har imponerat stora delar av säsongen och har redan allettanplatsen i hamn, lite otippat. Teg har dock allt att spela för, och motivation är en stark drivkraft och det i kombination med hemmaplansfördelen gör att det känns som att de har en bra chans att göra sin del.

Boden-Piteå

Det stora rivalmötet i norr mellan två topplag som kommer försöka pinka in revir inför nästa serie. Piteå har vunnit mot samtliga lag utom mot Boden, för Boden vann rättvist lagens första möte i Piteå. Boden känns tyngre, medan Piteå är mer rörliga, så det lär bli kraft och tyngd mot fart och lite mer finess. Båda lagen känns formstarka med tre raka segrar, frågan är bara vem som tar den fjärde?

Vännäs-Kiruna AIF

AIF:s sista match innan laget sprids för vinden. De har verkligen tagit det tråkiga beskedet att de kommer att läggas ner på allra bästa sätt. För innan det kom så hade de tolv raka förluster, sedan dess har de vunnit 4 av 5 matcher och har gått från jumboplats till en niondeplats. Vid seger idag så tar de sig också förbi Vännäs upp till en åttondeplats, och då kan man verkligen säga att de faller med flaggan i topp! Tänk om Vännäs hade knutit näven på samma sätt efter deras tråkiga besked (tränaren lämnade), då hade man legat betydligt bättre till. Nu har man istället åtta raka förluster och kan efter en bra säsongsinledning alltså passeras av den tidigare superjumbon.

Hudiksvall-Örnsköldsvik

Hudiksvall inledde säsongen rätt svajigt med framför allt svaga förstaperioder. Men på slutet har man hittat mer och mer rätt och med poäng idag så kommer man vinna norra ettan. Det lär man ta, för motståndare i eftermiddag är jumbon Örnsköldsvik som har blott en seger de senaste tio matcherna.

Fotocred: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar