Drama när ettanserierna avgjordes, samtliga matcher från igår!

Det bjöds verkligen på drama när hockeyettan västra avgjordes, men även i den östra och södra ettan så var det en hel del nerv inblandat när grundseriens sista omgång spelades. Idag blir det dock korta rapporter från samtliga matcher!

Men vi börjar med gårdagens stora drama i den västra ettan. Surahammar var tvungna att ta tre poäng i gårdagens match mot serieledande Lindlöven för att kunna utmana Mariestad om den sista allettanplatsen. Man startade också matchen riktigt bra, och var det klart starkare laget i den första perioden, dock utan att hitta rätt. Till den andra perioden vard et helt ombytta roller, Lindlöven hade ett bastant grepp om händelserna, men inte heller de lyckades utnyttja sitt spelövertag. Den tredje perioden var sedan spelmässigt jämn, men då fick Surahammar ändå det att lossna, och via tre mål och hållen nolla så hade man gjort det som krävdes av dom för att klättra över strecket i grundseriens sista minut.

Det gjorde att Mariestad spelade med kniven mot strupen i sin hemmamatch mot ärkerivalen Skövde IK. Och man gjorde det med många tunga avbräck, laget fick mönstra hela åtta juniorer i matchtruppen. Hemmalaget var tvunget att ta en poäng för att säkra en allettanplats och det såg verkligen inte ut att bli så efter den andra perioden. För så långt så ledde gästerna med 3-1 sedan Mariestad sett ut att spela med alldeles för mycket press på sig i den andra perioden. Mariestad slog inte en pass rätt, kunde inte behandla en puck och blev otroligt passiva i egen zon och att Skövde tog hem den andra perioden med 2-0 speglade matchbilden väl. Men till den tredje perioden hade Mariestad helt plötsligt inget att förlora, axlarna sänktes, de stela handlederna blev mjukare och man tog initiativ på ett helt annat sätt. Man malde ner Skövde djupt ner i egen zon, och Skövdespelarna fick mest ägna sig åt att slå icing. Mariestad radade upp lägen, men det såg länge ut som det skulle vara förgäves. För antingen gjorde Fritz Abrahamsson en jätteräddning eller så gick pucken i ramen eller utanför, hur bra lägen som än uppkom. Men så med drygt fyra minuter kvar så drar Oscar Tellström in 3-2 i klubbkrysset och bara en dryg minut senare så kommer också den logiska kvitteringen efter att 19-årige backen Manne Håkansson dundrat in ett skott från blå. De 2395 åskådarna i Mariehus arena fick verkligen taket att lyfta! Då hade Bois helt plötsligt något att förlora igen, det märktes på att det helt plötsligt blev betydligt stelare handleder igen, man vågade inte ta initiativ och det blev ett par svettiga minuter innan hesa Fredrik ljöd och Mariestad hade säkrat sin allettanplats. Att Skövde sedan vann i sudden brydde sig ingen om egentligen, även Skövdespelarna såg detta som en förlust med tanke på att de så gärna spelat bort Mariestad.

Taket lyfte i Mariehus arena vid 3-3-målet. Klipp från hockeyettan play.

Det var också kamp om seriesegern i den västra ettan. Sedan Lindlövens förlorade och Skövde bara tog en poäng så kom den kampen att avgöras i matchen mellan Dalen och Tranås. Och det var länge en väldigt jämn och tight match, som kom att avgöras först i matchens allra sista minut. Då står Erik Thorwalls för denna fina individuella prestation som alltså gör att Dalen kan titulera sig som seriesegrare.

Klipp från hockeyettan play.

Det spelades också två matcher med lag från de nedre regionerna i väst. Borlänge hade en svag form men lyckades ändå besegra Forshaga med 5-3 och klättrade därmed förbi Forshaga till en åttondeplats. Linden klättrade också en placering, till en sjundeplats, sedan man avfärdat Köping med 5-2 efter en grinig tillställning där hela 124 utvisningsminuter delades ut.

***

Den östra ettan hade tre lag som slogs om två platser. Och allihopa gjorde det de kunde för att vara med i racet. Hanviken hamnade visserligen i underläge med 1-0 redan efter 23 sekunder mot Segeltorp, men det blev aldrig spännande egentligen, Hanviken kunde till slut segla ifrån till hela 7-1 i derbyt och var därmed klara för allettanspel.

Wings skrällde och vann mot Väsby med 5-3 efter framför allt en riktigt stark andraperiod. Me vad hjälpte det när Strömsbro, till slut, lyckades vinna mot Vallentuna. Men segern var knapp, 3-2, och segermålet föll med blott 1½ minut kvar så det var inte helt utan nerv.

Säsongens stora besvikelse reste sig till slut, laget avslutade med fyra raka segrar sedan man igår vann också borta mot Enköping med 3-1, men det var för sent. Sitsen man satt sig i under de 14 första omgångarna var för dålig och man missar därmed allettan för första gången någonsin. Men formen är stark så man kan säkert bli att räkna med i vårettan.

Nyköping inledde säsongen svagt, men har tagit 10 segrar på de sista 12 matcherna i grundserien. Igår tog man en stark seger på bortaplan mot Visby med 1-0. Därmed slutar man en ynka poäng bakom Visby, ett lag man låg långt bakom efter halva serien spelad.

***

Till sista dramat i den södra ettan. Eller det blev inte så jättemycket drama, för visserligen tog Borås en ny stark seger, nu mot Nybro med 2-0. Men man hade behövt vinna med åtta mål för att ta en allettanplats visade det sig. För Halmstad kunde starkt nog avfärda Vimmerby med 2-0 och därmed så var det Nybro man hade behövt passera. Nu hamnade man på samma poäng, men Nybro hade 11 plusmål bättre och nyper därmed den sista allettanplatsen.

I Halmstadslägret var glädjen givetvis stor och man skickade en rejäl passning till Mikael Mjörnberg. Inte vackert måhända, men med mycket stolthet och känsla.

Från Sledgehammers facebooksida.

Karlskrona hade säkert räknat in poängen i förhand i derbyt mot Mörrum. För lokalrivalerna har ju minst sagt gått uselt på slutet medan Karlskrona radat upp fina insatser. Men trots att Karlskrona vann skotten överlägset (49-16) så var det Mörrum som kunde åka hem med segern i bagaget via 2-4. En av de större skrällarna i ettan denna säsong.

Istället blev det nu Kalmar som blev seriesegrare i den södra ettan. Detta efter att man enkelöt besegrat Krif med klara 5-0 på bortaplan. Krif har inte fått någon bra start under nya tränaren Mikael Tisell, detta var deras fjärde raka förlust.

Avslutningsvis så vann Troja mot Tyringe i en minst sagt målrik tillställning. Hela 5-8 slutade matchen och därmed så inkasserade Tyringe sin sjunde raka förlust, medan Troja tog sin andra seger senaste fem matcherna.

Lämna ett svar