Tranås klart starkast i viktiga matchen

Senast Tranås mötte Skövde så lyckades Skövde vända ett 3-0-underläge till en 5-4-seger hemma i Billingehov efter en heroisk vändning (som jag skrev om här). Men idag fick Tranås en gruvlig revansch, för 4-0 (1-0,3-0,0-0) var siffror ingen kunde snacka bort. Tranås tog därmed viktiga poäng i streckkampen.

Det som kännetecknar Tranås denna säsong är speeden. De har många kvicka och irrationella spelare som älskar att snurra i anfallszonen. Och det fick de mängder av tillfällen till att göra denna match, speciellt de första två perioderna. Skövdespelarna hade stora svårigheter att hänga med när Pontus Eklöf, Lukas Isaksson, Markus Ruuskanen med flera började snurra med dom i anfallszon, och Tranås kom till många bra lägen. Det gav 1-0 efter den första perioden, men det kunde ha varit mer, Tranås hade både skott i stolpen och i ribban bland annat. Skövde försökte trampa på i anfallsspelet med, men de fick inte alls samma längd i anfallen, utan de chanser de skapade kom nästan uteslutande i förstavåg, och även om Viggo Andrén såg lite darrig ut i första perioden så lyckades han ändå hålla rent utan att behöva göra någon större räddning. Målskytten för Tranås var Erik Brissle som inför matchen lovat i Tranåstidningen att han skulle göra mål, så han var säkert nöjd.

Och han blev säkert än mer nöjd i inledningen av den andra, för då gjorde han också 2-0 efter en retur. Den andra perioden präglades annars av utvisningar, framför allt för Skövde. Tre tvåor drog man på sig och det gav de kvicka Tranåsanfallarna än mer utrymme. Då trivdes framför allt Pontus Eklöf, som gjorde både 3- och 4-0 i spel med en man mer. En sak som säkert stack i ögonen var att han valde att åka och fira ordentligt rakt emot den tillresta Skövdeklacken, ett klart medvetet val och kanske en direkt hämnd för att Skövdespelare åkte och firade vinsten mot Tranåsklacken i Skövde? Fritz Abrahamsson var ingen direkt mur i målet heller, framför allt det sista målet såg väldigt billigt ut. Därför var det ingen som var förvånad att Fritz fick åka och sätta sig efter målet till förmån för junioren Noel Sjökvist. Och var det någon som förtjänar beröm för sin insats i Skövde efter dagens match så var det han. Han svarade för flera bra räddningar, bland annat ett helt öppet mål, och var den som såg till att hålla nere siffrorna då han inte släppte någon puck bakom sig.

För i tredje försökte Skövde, men de förmådde inte. Tranås såg till att ligga på rätt sida hela tiden och inte chansa i anfallen. Trots det så skapade man de klart vassaste chanserna, ja Skövde hade egentligen bara en riktigt, riktigt vass, då Max Kardewall fick fritt skottläge mitt i slottet i slutsekunderna. Där kunde Viggos målnolla ha spruckit, något han inte förtjänat efter att ha spelat upp sig ju längre matchen led.

Nej Skövde har inte alls samma tyngd och kraft i anfallsspelet idag, och de kuggade inte i på samma sätt som jag såg i början av serien. Om det bara är en tillfällig svacka eller om den kommer bestå återstår att se.

För Tranås del så trivs man när man får mycket ytor att jobba på och det fick man idag. Skövde såg lite för statiska ut, var för långsamma ut i press och inte kraftfulla nog för att nagla fast Tranåsspelarna. Tranås kunde slå Skövde i man-man-duellerna och kunde då få små numerära överlägen som gav ett stundtals virrigt Skövdeförsvar när de skulle täcka upp dem. Tranås utnyttjade det bra och segern med 4-0 kunde om sanningen ska fram varit ännu större, så mycket skapade man. Tranås verkar helt klart på uppgång igen.