Lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser, del 10

I en serie artiklar så tänkte jag lista lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser så här långt. I varje artikel så presenterar jag ett lag från vardera serie, norra-östra-södra-västra, så det kommer med andra ord bli 10 delar. Vad menar jag då med stjärnor, utropstecken och besvikelser? Stjärnor är den i laget som ska sticka ut positivt och också gör det. Utropstecken är någon som överraskat positivt, som överpresterat och lyft sig till en oväntad nivå. Besvikelsen är den spelare som det finns mer att få ut av, en spelare som inte visat upp det man kan förvänta sig.

Väsby

Lagets stjärna: Tobias Liljendahl, f/c

Säsongens storvärvning inför denna säsong, Tobias Liljendahl, har verkligen varit så bra som alla Väsbyfans hoppades på. Tillsammans med Niklas Nousiainen och Carl Wassenius har han bildat en kedja som fullkomligt sprutat in poäng. Själv har Tobias gjort 17 st (mest av alla och han har också bäst +/-) och kedjan totalt 44 st, och är därmed östra ettans överlägset starkaste.

Lagets utropstecken: Nils Bolin, f

Att ta klivet från juniorhockeyn till seniorhockeyn är inte alltid lätt, men den speedige och hårt jobbande Nils Bolin har fixat det med den äran. Har också en fin förmåga att läsa spelet så han hela tiden är där det händer. Fina 10 poäng på 11 matcher är ingen slump.

Lagets besvikelse: Vladimir Chetverikov, f

Laget Väsby har gått som ett tåg, och det beror på att alla checkar in och gör sitt jobb. Därför får det bli en liten nödlösning som besvikelse. För Vladimir Chetverikov är ingen spelare man kan förvänat sig poäng av, han är en typisk gnuggare som ska vara jobbig för motståndarna utan krav att leverera offensivt. Men att som enda spelare i laget ligga på minus när man vunnit allt måste ändå ses som en liten besvikelse.

Nybro

Lagets stjärna: Robin Johansson, mv

Säsong efter säsong utgör han den trygga sista utposten som ger laget möjlighet att vinna alla matcher. Lugn, trygg och med en imponerande hög lägstanivå och en lika imponerande högstanivå. 94,9 i räddningsprocent så här långt, till och med högre än vad han brukar ha.

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lagets utropstecken: Juho Liuksiala, f

Han var bra redan under förra säsongen när han anslöt från Finland, men hans säsongsupptakt denna är inget annat än magisk. När han sätter fart ser omgivningen ut att åka i slowmotion, det är en enorm utväxling den lille finländaren har som ger honom åtskilliga frilägen. Där är han dessutom riktigt stark, och tio mål på tio matcher är näst bäst i hela ettan och dessutom nästan 30% av alla lagets mål.

Lagets besvikelse: Nikolai Skladnichenko, f

Förväntningarna var skyhöga på ryssen Nikolai Skladnichenko efter hans storsuccé i Kristianstad säsongen som gick. Hans grymma teknik och spelsinne borde kunna lösa upp de flesta ettanförsvar, speciellt som han var magisk i allsvenskan. Men så här långt har han, precis som hela laget, haft det svårt att lossna offensivt. Bara två mål och tre assist och han har inte mer än högst glimtvis visat upp de höga kvaliteter han besitter.

Surahammar

Lagets stjärna: David Lidström, b

Det har gått oväntat svajigt för Surahammar under säsongsupptakten, men en som verkligen inte svajat är rutinerade David Lidström. Han spelar alltid sådär stabilt och robust som man får när man har mängder med allsvenska säsonger i ryggen och en rutin att falla tillbaka på. Skulle kunna vara en toppback i vilken ettanklubb som helst. Bäste poängbacken och bäst plusminus i laget.

Lagets utropstecken: David Otter, mv

Han var bra redan förra säsongen, men David Otter har tagit ett kliv till denna. Försvarsspelet har svajat betydligt mer för Surahammar denna säsong, ändå har han lyckats höja sin räddningsprocent till 92,5%, och han har svarat för några riktigt magiska insatser, bland annat mot Tranås hemma.

Lagets besvikelse: Hampus Pettersson, f

Förra säsongen var Hampus Pettersson tillsammans med Lukas Söderlund lagets stora positiva överraskning. Med en fart och en frenesi i allt han gjorde så sprutade han in 45 poäng och hade höga +19 i plusminus. Men denna säsong så kommer han inte alls lika rätt till pucken, han åker mer i ”tomme” och är inte heller lika rak i sitt spel. Det gör att han hittills bara noterats för fem poäng och han har också -1 i plusminus. Hampus, och fler med honom, behöver lyfta sig om laget ska nå en tippad alletta.

Piteå

Lagets stjärna: Joakim Högberg, f

Joakim Högberg har gjort smått otroliga 15 mål så här långt, de som har gjort näst flest i hela ettan har gjort 10 mål. Högberg har alltid gjort mycket mål, men han är redan nu bara ett mål från förra säsongens notering och 31-åringen ser ut att gå mot sin målrikaste säsong någonsin.

Lagets utropstecken: Albin Thyni Johansson, b

Hela Piteå fick en flygande start på denna säsong, och en som personifierade denna framgång var Albin Thyni Johansson. Den 21-årige backen har inte setts som någon större poänggörare, men han gjorde fyra mål på de första tre matcherna och även om det inte blivit något mer mål sedan dess så är han ändå en positiv överraskning.

Lagets besvikelse: Ludwig Stenwall, b

Att jag sätter Ludwig Stenwall som en besvikelse är bara för att man kan ha väldigt höga förväntningar på honom. Det är en klassback som alltid levererar. Men inte lika ofta denna säsong. Trots att laget i övrigt gått starkare än på flera år, så har Stenwalls poängsprutande minskat. Fyra poäng är klart under hans snitt, och därtill så har han bland de sämsta plusminusen i laget, -2.

Lämna ett svar