Så slutar västra ettan – sjuan

Nu har vi kommit fram till ett lag som definitivt kan vara med och bråka om en allettanplats i den västra ettan. Då skärper vi också vår analys och motiverar betygen vi satt på lagdelarna. Idag är det dags för sjuan, ett lag som av av tradition brukar tillhöra den absoluta toppen av den västra ettan.

Betygsnyckel:
+ Tvåanklass
++ Låg ettanklass
+++ Ettanklass
++++ Hög ettanklass
+++++ Allsvensk klass

Borlänge

Placeringar förra säsongen:

Trea i grundserien
Sexa i allettan norra
Ut mot Nybro i playoff 3

Starka värvningar:

Isak Garfvé, f från Mora

Tunga tapp:

Viktor Bemström, b till Rödovre
André Dahlqvist, b till Orsa
Martin Janohls, f till slutar
Marcus Karlberg, f till Leksand
Jacob Thor, f till slutar

Talar för:

+ Är av tradition ett topplag i västra ettan.
+ Har ett par starka etablerade namn i Patrik Elfsberg och Emil Lind.
+ Har några spännande talanger i Isak Garfvé, Charles Eklund och Casper Östberg.

Talar mot:

– Backsidan är väldigt tunn. Endast sex namn, varav ingen riktig toppback.
– Har blivit av med sju av sina topp 11 i poängligan, bland annat hela ettans poängligavinnare Martin Janohls och hela ettans poängstarkaste back, Viktor Bemström.
– Har endast tio forwards under kontrakt.

Betyg

Målvakter: +++
Oliver Norgren gjorde en bra säsong där han faktiskt konkurrerade ut tilltänkte ettan Viktor Eriksson och räddade laget många matcher. Backupen Emil Ranehamn är dock oprövad på nivån och trean är svag.

Backar: +
Har blivit av med sina tre toppbackar och ersättarna håller inte alls samma klass. Nu saknas helt och hållet spets, och dessutom bredd, då bara sex backar är under kontrakt. Juniorer lär få fylla på, men skulle behövt ha förstärka för att undvika ettan i betyg.

Forwards: ++

Patrik Elfsberg och Emil Lind är två spelare av bra ettanklass och det finns några riktigt spännande unga killar i Isak Garfvé, Charles Eklund och Casper Östberg. Men i övrigt så är det idel ungt och oprövat och man har bara tio forwards under kontrakt. Det vill till att man får bra utveckling på laget för att man ska kunna utmana om en allettanplats.

Tränare +++

Stefan Gustafsson går in på sin fjärde säsong som ansvarig för Borlänge och har tidigare säsonger gjort det helt ok.

Totalt: 9+

Kommentar

Det märks tydligt att kombinerade tränaren/sportchefen Stefan Gustafsson har en starkt bantad spelarbudget att jobba med. Det tidigare ständiga topplaget har tappat sina största stjärnor och står för första gången på många år utan given stjärna. Faktum är att endast två spelare är födda på 1900-talet och laget har en snittålder på en bit under 21 år, bara Örnsköldsvik har lägre snitt i ettan. Borlänge lär därmed få en lite ojämn säsong. De kan säkert utmana alla lag i serien en bra dag, så pass mycket lovande talang finns det i truppen, men de kommer också kunna förlora mot alla lag en sämre dag. Den ojämnheten gör att de kanske får svårt att utmana om en allettanplats i långa loppet.

Så tror vi att den västra ettan slutar

  1. Avslöjas den 28/9
  2. Avslöjas den 24/9
  3. Avslöjas den 20/9
  4. Avslöjas den 16/9
  5. Avslöjas den 12/9
  6. Avslöjas den 8/9
  7. Borlänge
  8. Forshaga
  9. Linden
  10. Köping

Lämna ett svar