Ettans tio bästa tränare

Så har turen kommit till att ranka ettans bästa tränare. Det finns en hel del rutinerade och meriterade tränare i ettan, men i topp så är det faktiskt ett par rätt färska namn.

1. Victor Tuurala, Kalmar

Viktor Tuurala har kanske fått mest uppmärksamhet för sitt sätt att vara så långt ifrån mediatränad som man kan vara. Hans uttalanden om allt ifrån motståndare till vägran att rucka en millimeter från sina principer har både väckt muntration och ilska. Men ser man förbi denna ”fasad” så kan man se en riktigt skicklig tränare. För tre säsonger sedan förde han upp skrällgänget Väsby till allsvenskan, och väl där så var laget en positiv överraskning också där. Senaste säsongen så förde han ett i stort sett helt nybyggt och väldigt ungt Kalmarlag till serieseger i södra och en andraplats i den södra allettan trots att de hade det långt ifrån mest meriterade laget. Förespråkar en frejdig och fartfylld offensiv ishockey som är rolig och titta på och verkar få alla spelare att växa inom de ramarna.

2. Dennis Hall, Hudiksvall

Dennis Hall ger verkligen Tuurala en kamp om förstaplatsen. Har fina sejourer i Borlänge, Forshaga och Hudiksvall bakom sig. Jag tycker hans starkaste säsong faktiskt var när han förde upp Forshaga till allettans femteplats med ett underdoglag. Senaste säsongen i Hudiksvall hade han en av ettans allra starkaste trupper till sitt förfogande, men han fick också ut dess fulla potential med ett frejdigt anfallsspel samtidigt som det inte tullades på defensiven. Inledde också kvalserien fint, men sedan lyckades han inte riktigt få laget att knyta till det under den andra halvan av kvalserien och laget missade därmed avancemang. Något Dennis säkert kan dra lärdom av.

3. Pelle Gustafsson, Dalen

Många tror säkert att Dalens framgångar kan stavas bröderna Thörnberg. Men hade det inte funnits ett riktigt stabilt lagbygge med därbakom dessa spetsar så hade Dalen inte alls haft såna framgångar som de haft. Men den före detta HV-spelaren har fått alla att ställa upp och spela ett kollektivt starkt försvarsspel som är svårforcerat och sedan sårar man motståndarna med snabbt omställningsspel, ett spel som förra säsongen gjorde att man tog sig hela vägen till kvalserien. Det är starkt med tanke på att man antagligen hade en av södra ettans allra minsta spelarbudgetar.

4. Andreas Appelgren, Mariestad

Andreas Appelgrens framgångssaga fick ett abrupt slut förra säsongen. Innan dess så hade han stora framgångar i såväl allsvenskan som i SHL och han hade inte förlorat en slutspelsmatchserie med Bois. Men efter klart godkänd serie och alletta, så följde förra säsongen två tämligen mediokra insatser mot ett formtoppat Halmstad vilket gjorde att hans slutspelssvit bröts och därmed tappar han på listan. Han har själv tagit på sig ansvaret för uttåget och det kan säkert bli en nyttig lärpeng för honom, det sägs ju att man lär sig mer av motgång än av medgång. Får alltid sina lag att spela otroligt tight defensivt med få insläppta mål, efter uttåget så verkar han vara inne på att utveckla också offensiven hos laget, det ska bli spännande att se hur det faller ut och om han kan hitta tillbaka på vinnarspåret.

5. Roger Forsberg, Boden

Roger Forsberg är en trygg och pålitlig tränare som bygger lag på sikt. Inget qvik fix där inte, men ändå en tränare som är bra på att bygga en enhet av individer. Bygger lag som kanske inte är så flashiga, men som håller ihop över hela isen och är svårforcerade. Lyckades med nämnda strategi föra upp Troja i allsvenskan för två säsonger sedan, i allsvenskan kanske det inte blev någon jättesuccé, men så hade han kanske inte materialet till det heller.

6. Staffan Lund, Skövde

Staffan Lundh är en tränare med gedigen erfarenhet från ettan, allsvenskan och superelit. Förra säsongen tränade han Vimmerby som hade en suverän höstserie, men en svagare vårserie. Till slut var man dock bara en match från kvalserien och det måste ändå anses som en bra säsong sammantaget. Bygger sitt spel på en trygg defensiv och snabba omställningar, det ska bli spännande att se vad han kan få ut av Skövde.

7. Mikael Tisell, Nybro

Mikael Tisell har haft kanske ettans starkaste lagbygge flera säsonger i rad utan att lyckas föra laget upp i allsvenskan, något som talar emot honom i en sådan här lista. Den stora orsaken kan vara den väl defensiva inställningen han förespråkar, där han safear nästan in absurdum. Samtidigt så har laget gått väldigt bra i seriespelet och man har varit med och slagits om allsvenska platsen ända in på mållinjen, och det är inte alltid givet bara för att man har det bästa laget på papperet.

8. Tomas Maikkula, Surahammar

Lite av Mr Surahammar som fick ta över som tränare för laget mitt under säsongen 20/21 när laget var på riktig dekis. Men han fick laget att lyfta och de gjorde en riktigt bra vår, en framgång som han sedan följde upp genom att leda laget såväl till allettan som lagets första slutspel. Har fått laget att spela ett aggressivt försvarsspel i egen zon med snabba omställningar och ett sylvasst powerplay.

9. Gunnar Persson, Borås

63-åringen har rutin så det räcker och blir över, med mängder med säsonger från toppnivåerna i Sverige. Förra säsongen så fick han ta över ett nyligen degraderat Borås, som toksatsade för att ta sig tillbaka till ettan igen, med en massa namnkunniga nyförvärv. Det är inte alltid lätt att få ett favoritlag att leverera, men Gunnar fick Borås att rätt komfortabelt gå hela vägen, och nu ska det bli spännande att se vad han kan göra med ett Boråslag som helt plötsligt får slå ur underläge.

10. Mikael Aaro, Piteå

Mikael Aaro har aldrig varit huvudtränare på seniornivå, men han har ett gott rykte som assisterande ända upp på SHL-nivå. Det är givetvis lite svårt att sia om vad han går för när han nu ska stå där med huvudansvaret på egen hand, men vi tror att Aaros inträde kommer bli en succé. En nyttig nystart för ett Piteå som varit lite på dekis de senaste säsongerna.

Lämna ett svar