Ettans tio bästa unga spelare

Mats kastade fram ett förslag att vi skulle ranka de 10 bästa unga spelarna i ettan. Ett rätt svårt, men lite roligt uppdrag, för då synar man spelare som kanske inte alltid får den uppmärksamhet som äldre och mer etablerade spelare får. Men vad skulle vi sätta för maxålder? Vi bestämde oss för att ta till och med de som i år är förstaårsseniorer, med andra ord spelare födda -02 eller senare. Det blir en salig blandning mellan spelare som redan testat på spel i ettan till spelare som kommer direkt ifrån superelit. Spelare som fortfarande är väldigt unga, men med en bra chans att kunna slå igenom redan säsongen som kommer.

1. Isak Garfvé, c Borlänge

Borlänge har tappat tunga pjäser som Martin Janohls och Markus Karlberg, det är med andra ord rätt stora skor att fylla för 20-åriga centern Isak Garvé. Men att det finns hög potentian i Moravärvningen råder inget tvivel om. Han har redan 78 allsvenska matcher i benen och han har representerat Sverige i landslagsspel hela vägen upp till denna säsongs juniorlandslagsspel. Påminner lite om Borlänges succévärvning av Arvid Degerstedt, det är bara att Garfvé egentligen har ännu mer meriter.

2. Filip Barklund, c Lindlöven

Filip Barklund var ett mycket eftertraktat namn bland hockeyettans sportchefer. Dey är ändå en kille med många landskamper i junior- och ungdomslandslagen och med 29 SHL-matcher, ett antal allsvenska matcher och väldigt fint facit från de matcher han spelat i ettan (22 matcher, 27 poäng). Att han då väljer en mindre klubb som Lindlöven med mindre ekonomiska resurser överraskar, men det kan också vara ett smart val. I Lindlöven kommer han få en väldigt stor roll och vi skulle inte vara förvånade om han går Maksim Semjonovs fotspår och tar klivet upp i allsvenskan redan nästa säsong.

3. Anton Johannesson, b Dalen

Var en omtalad talang redan som 16-17-åring då tippades att gå tidigt i draften. Han draftades sedan också som nummer 133 av Winnipeg Jets och spås av flera hockeytyckare att kunna bli en toppback i ettan redan första säsongen.

4. Hugo Pettersson, fw Karlskrona

Fick göra sina första allsvenska byten som 17-åring men har kanske inte riktigt gjort något kraftigare intryck på den nivån. Har heller inte fått chansen i några landslag. Men i J20 nationell har han toklevererat och när han fått chansen i ettan har han visat att han håller bra ettanklass redan som 20-åring.

5. Oscar Tellström, fw Mariestad

17 år gammal gjorde Oscar Tellström 24 poäng på 19 matcher för ett bottenlag i ettan. Det fick Luleå att norpa honom fortare än kvickt, och han har också fått chansen i deras a.lag vid ett antal tillfällen. Mestadels har han dock sprutat in poäng i J20 Nationell, men har också varit utlånad till ettan där han noterats för 11 poäng på 16 matcher samt till allsvenskan, där han dock nollats. Men att det är en spelare som kommer leverera bra med poäng på ettannivå är mer än rimligt.

6. Martin Schreiber, fw Kalmar

Martin fick under säsongen göra sina första tre landskamper och han har också under sin juniortid fått chansen att spela 15 matcher med Linköpings SHL-lag. Det lär med andra ord vara en spelare som är full av självförtroende och vilja att toppa den säsongen som kommer till Kalmar. Detta kan bli bra!

7. Oscar Nilsson, fw Piteå

Denna säsongen har Nilssons fokus legat på spel i J20 nationell där han tillhört toppen i poängligan. Han har också fått chansen fyra matcher med Skelleteås a-lag. Men förra säsongen så provade han också spel i ettan, där han imponerade med högt poängsnitt (15 matcher, 13 poäng) och bra spel i bottenlaget Lejon.

8. Erik Hedlund, fw Mariestad

Eric har ett väldigt gott renommé i Dalarna där han varit en lovande talang i flera år med bland annat 34 landskamper från U16 till J18. Han har också fått chansen i tio SHL-matcher med Leksand. Ettanmatcherna är dock räknade på ena handens fingrar, men lyckades då hitta fram till tre poäng på de fem matcherna. Kan säkert få en stor roll i Mariestad.

9. Lucas Torstensson, b Väsby

Den första spelaren på listan som inte spelat i J20 Nationell någon gång, utan vara Regional. Men där har han å andra sidan sprutat in poäng (över 2p/match senaste säsongen från backposition!). Han gjorde under förra säsongen också 24 matcher i allsvenskan med Almtuna innan han lånades ut först till Vallentuna och sedan till Väsby med stor succé som följd: 21 poäng på 34 matcher!

10. Rasmus Similä, c Piteå

Rasmus har trots sin ungdom redan två hela säsonger i ettan i ryggsäcken. Och även om den första säsongen var bra, så kom det definitiva genombrottet förra säsongen då han han gjorde hela 35 poäng på 41 matcher.

Lämna ett svar