Skrällfylld premiärhelg

Det var en skrällfylld premiärhelg i allettorna. Succélaget Surahammar bortaslog ettans största favorit Hudiksvall med 1-2 på bortaplan medan ett annat succélag från väst, Forshaga, skrällde och vann mot Östersund med 2-3 efter sudden. Tyresö/Hanviken slog södra seriesegrarna Kalmar emd 5-2 medan de västra seriesegrarna, Mariestad, förlorade mot Dalen. Apropå förlorande seriesegrare så förlorade också den fjärde seriesegraren, Boden, mot Kalix med 2-3 efter straffar. Till slut så var det väl ändå en liten miniskräll att Väsby dängde till formstarka Karlskrona med 1-2?

Själv så har jag tack vare en förkylning fått tid att sätta mig och titta på tre av seriesegrarnas matcher. Tyvärr blir det ingen rapport från Bodenmatchen då jag inte får någon kod för att kunna rapportera från den och betalar gör jag inte när jag själv inte tar en spänn betalt för det jag skriver.

Matcherna jag sett är alltså Hudiksvall-Surahammar, Tyresö/Hanviken-Kalmar och Dalen-Mariestad. Och det var väldigt stora likheter mellan alla tre matcherna:

* I alla tre matcherna var det favoriterna (seriesegrarna Hudiksvall, Kalmar och Mariestad) som skapade mest och bäst.
* Tveksamma målvaktsingripanden bjöd underdogsen (Surahammar, Tyresö/Hanviken och Dalen) på mål.
* Underdogsen försvarade sig mycket väl och uppoffrande med ett kompakt och fysiskt försvarsspel.
* I två av matcherna gjorde underdogsen mål i numerärt underläge.
* Underdogsen var långt ifrån utspelade, utan hade också perioder i matcherna där de ägde spelet.
* Storspelande målvakter hos underdogsen.
* En oskärpa i lägena hos favoriterna.
* Mycket studsar och andra marginalpuckar som gick underdogsens väg.

I matchen Hudiksvall-Surahammar så var det Hudiksvall som höll i taktpinnen stora delar av matchen. Redan i den första perioden hade man tre skott i stolpen och hade bud på fler mål än det enda man gjorde. Surahammar verkade dock inte chockade, utan höll sig till sin gameplan och spelade hela tiden enkelt och chippade ut pucken när de hamnade under press, och hade också några bra lägen efter spelvändningar. Man hade också flera etablerade anfall, men man hade svårt att skapa lika klara målchanser som Hudiksvall. I den andra perioden sedan så kommer en riktig groda från Oliver Håkansson i Hudiksvallsmålet. Ett nerlägg från mittlinjen, en enkel handledare som han överarbetar och ska försöka slå undan med klubban direkt och istället släpper in den mellan benen. Och när Surahammar får ett av sina längre anfall och avslutar det med ett skott från blå så tar det på en utsträckt Hudiksvallsklubba och ställer Håkansson och Surahammar är i ledningen. Efter det är jakten igång från Hudiksvalls sida, men Surahammar fortsätter spela enkelt i egen zon och bjuder inte på någonting och täcker dessutom skott på skott mycket uppoffrande. Suras stormålskytt Lukas Söderlund klev av mållös men hade ett par riktigt viktiga täck. För chanser saknades inte, med lite mer marginaler på sin sida så hade Hudiksvall fixat detta. Men Surahammar ska inte skämmas för poängen, de krigade heroiskt och visade att deras framgång under hösten inte var en slump utan skörden av ett uppoffrande och vägvinnande spel.

Hade man bara sett de första 7 minuterna från matchen Tyresö/Hanviken-Kalmar så hade man trott att Kalmar skulle ta hem detta med stora siffror. Då snurrade man friskt i anfallszonen och det var bara en storspelande Oscar Walldén som såg till att Kalmar inte hade ledningen med både ett och två mål. Men så drar Kalmar på sig en utvisning och där visar Felix Liljegren vilken målskytt han är när han drar upp den i krysset bakom en skymd Stålberg. Och bara några minuter senare, på lagets andra ”målchans” i matchen, så gör T/H genom Matthias Sundberg 2-0 efter att han vallat in den från bakom kassen via Stålberg in i mål, en miss av Kalmarmålvakten där, men samtidigt smart och oväntat av Sundberg. Efter det spottade T/H upp sig rejält och man hade en tyngd och en spelskicklighet som gjorde att man stundtals kunde få till långa anfall med etablerat tryck i Kalmarzonen. Det var dock Kalmar som fortsatt skapade mest och när man först reducerade och sedan också i andra perioden kvitterade i powerplay så såg det bra ut för södra seriesegrarna. Efter det hade man dessutom ett enda långt bastant tryck i nästa powerplay där ytterligare ett mål verkligen hängde i luften. Men hemmalaget reder ut stormen och när man blir fulltaligt så kommer en spelvändning där Tim Ljungkvist från väldigt dålig vinkel och en bra bit från mål kan slå in 3-2-pucken bakom en Stålberg som normalt räddar såna puckar åtta dagar i veckan. Det ger Hanviken ny energi och när man ånyo får spela boxplay så gör man mål också i den spelformen. Frederik Schlyter kommer och skjuter i ett inte alltför farligt läge, men pucken tar på en Kalmarklubba och går i en båge över Stålbergs benskydd in till 4-2. Då återstod endast åtta sekunder av den andra perioden och efter det är matchen mer eller mindre Tyresö/Hanvikens. Man spelar av den sista perioden på ett mycket bra sätt, även om Kalmar har både ett friläge och ett kalasläge med öppet mål, men marginalerna var på rätt sida för hemmalaget som sedan också kunde spika slutresultatet till 5-2 i öppen kasse. En väl genomförd match av öst-laget som var stora och starka och verkligen tog för sig i det fysiska spelet. Det hade de mer småväxta Kalmarspelarna problem med. Men det var inte bara fysik, det var också en hel del smart spel från T/H:s sida, killar som Santesson, Sundberg, Dennis Nordström och Liljegren besitter skills som alla lag får se upp med.

Efter en jämn förstaperiod där det i stort sett inte skapades en enda riktig målchans ledde Dalen hemma mot Mariestad med 1-0 efter mål i powerplay. Det var en otroligt fysisk match där båda lagen smällde på och det bjöds inte på en enda millimeter av isyta till motståndarna. Det märktes att det var två lag som hade en historia med flera tuffa möten under fjolårssäsongen, Mariestad slog ju ut Dalen i playoff bland annat. Men i den andra perioden så var det Bois för hela slanten i stort sett hela perioden. Mariestad skapade 4-5 heta målchanser redan första fem minuterna men Oskar Malm radade upp finfina parader i hemmakassen. Det gjorde att det tog 10 minuter innan kvitteringen kom, Tobias Aronsson målskytt i powerplay. Bois fortsatte trycka på och fick också chansen på nytt i powerplay två gånger om mot ett till synes rätt tröttkört Dalen som fick tillbringa mycket tid i egen zon. I det första skapar Bois flera nästan-mål, men i det andra så kommer kallduschen för gästerna när Jesper Thörnberg hinner först på en rensning och fri med Tobias Sandberg gör han inget misstag. Då gick luften ur Mariestad lite och Dalen kunde jämna ut spelet, och två minuter senare kommer också 3-1 efter Tobias Sandbergs första misstag för säsongen, ett skott han måste ta. Den andra perioden slutar skotten 3-11, men det är ändå Dalen som vinner perioden med 2-1… I den tredje perioden är det en enda lång jakt på Boismål, men Dalen försvarar sig mycket väl och det blir inte speciellt många vassa målchanser för Bois. 3-2 gör dock Erik Olsson på typiskt Erik Olsson-manér, en snärtig handledare efter en en mot en-duell, men det blir Dalen som vinner. Dalen spelade mycket uppoffrande och viljestarkt. Kan de bjuda upp mentalt och inställningsmässigt lika starkt fler gånger så kan de ta fler segrar än de gjorde i grundserien.

***

Övriga resultat då?
* Borlänge tog en övertygande 6-2-seger mot Strömsbro. Borlänge är ett lag som kräver ett ramstarkt försvar hos motståndarna, annars är de livsfarliga.
* Piteå körde över Kiruna AIF med 8-2! Carl Becker stod för ett hattrick, han gjorde bara fem under hela grundserien, lossnar det nu när allvaret drar igång?
* Boden förlorade lite överraskande mot Kalix efter straffar med 2-3, trots att man vände och ledde i tredje och hade allt.
* Östersund fick känna på Forshagas frejdiga och uppoffrande spelstil som dessutom har en hel del finess. Deras 0-1 mål är riktigt snyggt. Visst har de tappat sin spets, men det finns fortfarande kompetenta spelare i laget och mentaliteten och spelidén har inte förändrats. 2-3 blev det till slut sedan klassbacken Jesper Nordin avgjort i sudden.
* Nybro har fått det att lossna på målfronten och gjorde hela 6-0 mot Huddinge. Noterbart är att alla tre tillgängliga finnar återfanns i målprotokollet. Frågetecken dock för Huddinge.
* Har Väsbys stjärnor steppat upp nu? I lördags vann de mot Karlskrona med 1-2. Segern var rättvis enligt rapporter och det bådar gott för Väsby medan KHK kanske fått en del att fundera på.
* Skövde fick ingen bra start på allettan då man på hemmaplan blev mållösa när Vimmerby kunde vinna med 0-3. Två av Vimmerbys mål kom i special teams där man är supervassa, det tredje på straff av Philip Elgestål som verkligen fått det att lossna i Vimmerbydressen.

***

Går det dra några slutsatser av den första omgången så är det väl att det kommer att bli jämna allettor där alla lag kan slå alla. Med rätt inställning och lite marginaler på sin sida så kan också små tuvor välta stora lass. Det var också riktigt bra matcher med hög intensitet och en fysik och tempo som vi inte sett under grundseriespelet. Detta lovar gott!

Lämna ett svar