Streckstriderna i sista omgången

Imorgon väntar grundseriens stora crescendo då lagen som kämpat i sjutton omgångar så här långt ska få en sista chans att krypa upp ovanför det där eftertraktade allettanstrecket. I den östra ettan är platserna nästan spikade, och i den västra är det mest en formalitet vem som ska ta den sista platsen. Men i den södra ettan är det tre lag i kamp om en enda plats, och i den norra ettan så är det hela fem lag som gärna lägger beslag på någon av de tre platser som fortfarande finns tillgängliga. Vem missar att få en stol när musiken tystnar?! Jag ger er förutsättningarna.

Västra ettan

Streckstriden inför sista omgången i västra ettan.

Matcher av intresse i sista omgången:
Forshaga-Skövde
Mariestad Nyköping

Att Nyköping ska storbesegra suveräna seriesegrarna Mariestad samtidigt som Skövde for storstryk av Forshaga är det väl ingen som tror? Skövde till allettan.

Södra ettan

Streckstriden inför sista omgången i södra ettan.

Matcher av intresse i sista omgången:
Mörrum-Kalmar
Krif-Nybro
Vimmerby-Dalen

Som ni kan se så är kampen helt vidöppen mellan Mörrum och Krif. De båda lagen har samma poäng och samma målskillnad, fördelen för Mörrum är att man gjort fler mål. Det som talar för Krif är att man faktiskt är seriens formstarkaste lag med 12 poäng de senaste fem matcherna, tre poäng mer än kommande motståndare Nybro. Mörrum är inte speciellt formstarkt, endast sex poäng på de fem senaste men man är samtidigt med i de flesta matcherna, man har tagit poäng i 12 av 17 matcher, fyra av de fem senaste. Dessa faktorer gör att man kan räkna bort Dalens chanser nästan, för att de ska kunna ta platsen krävs att de vinner mot serieledarna Vimmerby samtidigt som de båda andra lagen nollas, det lär inte hända. Men det är som sagt var en hel öppen strid mellan Mörrum och Krif, en strid som om jag tvingas tippa en ändå väljer Krif. Deras form på slutet fäller avgörandet.

Norra ettan

Streckstriden inför sista omgången i norra ettan.

Matcher av intresse i sista omgången:
Östersund-Teg
Kiruna AIF-Kalix
Piteå-Kiruna IF

Östersund är i praktiken klara då det är tre lag som måste passera dom. Teg kan göra det vid tre poäng i deras möte, Piteå eller Kiruna IF kan göra det men bara ett av lagen, och Kiruna AIF lär inte kunna göra det då de ska ta in 11 plusmål. Så Östersund kommer spela allettan, därmed återstår kampen om två platser.

En av platserna kommer definitivt vinnaren i matchen mellan Piteå och Kiruna IF ta, även om det krävs tre poäng för Piteå.

Därmed återstår en plats att fördela. Vinner Teg mot Östersund är den deras. Men förlorar de öppnar det upp för Kiruna AIF. De går då om Teg om de tar tre poäng mot Kalix. Men tappar AIF poäng är de ändå i fortsättningsserien.

Om den sista platsen finns det också fler varianter: Delar Piteå och IF på poängen med 2-1, så kan båda lagen gå till allettan på Tegs bekostnad om de plockar noll poäng.

Tar Teg en poäng så måste AIF ta tre för att gå om och knipa sista platsen.

Vilka tre lag går då till allettan? Mitt tips:
Östersund: Har ett slagläge de inte kan missa.
Kiruna IF: Det räcker med en poäng i sista matchen för att de ska spela allettan.
Teg: Motståndarna Östersund har gått rätt knackigt på slutet medan Teg varit starka.

Lämna ett svar