Tuffare kamper kring allettanstrecken att vänta

Nu när hockeyettanserierna har minskat från 12 till 10 lag per serie så har det också gett konsekvenser kring hur många lag som kvalificerar sig för spel i allettorna. Tidigare har det varit fem lag som gått till den tuffare serien, men framöver så blir det bara fyra. Det innebär att kampen för att hamna i finrummet kommer att bli ännu tuffare, ja så pass tuff att inte ens lag som brukar abonnera på platserna kan känns sig trygga. I dagens inlägg så tänkte jag kika lite på vilka lag som kan förväntas vara med i kampen i de olika serierna. Givetvis ett mission impossible då många lag knappt ens påbörjat sitt lagbygge, men kikar man på spelarbudgetar, förutsättningar och historia så kan man i alla fall killgissa hur det kan komma att se ut.

Norra ettan

Givna allettanlag

Boden

Boden har ekonomiska muskler som få (om något) lag i hockeyettan. Även om de tappar några riktiga nyckelspelare så har de pengarna som krävs för att hitta ersättare. De får finna sig i att vara storfavoriter också kommande säsong.

Östersund

Östersund har också en stor pengapåse att ösa ur till spelarköp och de har prenumererat på en allettanplats de senaste sju säsongerna. Då spelar det ingen roll att urvalstratten blivit trängre, nog fixar man en allettanplats…

Strecklag

Teg

Teg har tagit stora kliv de senaste säsongerna och har nu två raka allettor i bagaget. Om ryktena stämmer så ser de också ut att få ett intressant lag kommande säsong så visst är de med i kampen om allettanplatserna åter en gång. Men det är flera lag som också vill dit, och så pass starka är de inte att de kan räkna sig som givna.

Piteå

Piteå har ett gäng rutinerade spelare som alltid ser till att laget har chans att vinna matcher vilket talar för att man kommer vara med och slåss om en topp 4-placering. Men samtidigt så har man inte samma bredd som de två topplagen vilket gör att man är ett snäpp under.

Kalix

Kalix har satsat lite extra säsongen som gick och ska öka spelarbudgeten ytterligare ett snäpp så visst kommer de fortsätta vara med och tampas om en allettanplats.

Kiruna IF

IF var länge med i kampen om en allettanplats säsongen som gick men i och med ett par förluster i rad mot Sundsvall så missade man. Nu laddar man om på nytt och kan man bara bli lite jämnare så kan man utmana igen, även om man är det av strecklagen som nog får det tuffast.

Bottenlag

Sundsvall

Sundsvall gjorde en fin första ettansäsong men nu blir det ännu tuffare att nå en allettan och man är också inne på det svåra andra året. Jag har svårt att se att laget på allvar ska utmana om en allettanplats.

Kiruna AIF

AIF:s säsong kantades av spelmässiga misslyckanden, trots en på papperet rätt stark trupp, men också av ekonomiska bekymmer. Det är en dålig grund för att utmana om en allettanplats och det blir nog inget av det kommande säsong heller.

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik brukar ha en enorm spelaromsättning med trupper utan röd tråd. Så har det inte heller gett några allettankänningar och så lär det inte bli nu heller.

Västra ettan

Givna allettanlag

Mariestad

Mariestad är ett topplag inte bara i västra ettan utan i hela ettan sedan flera säsonger. Denna säsong ser man ut att spänna musklerna ytterligare om ryktena stämmer och då ska man inte missa en alletta heller kommande säsong.

Strecklag

Borlänge

Jag var i valet och kvalet att placera Borlänge i kategorin givna allettanlag då man av tradition alltid tillhör toppen i västra ettan. Men man hade en fjolårssäsong som var minst sagt medioker och man har redan tappat några vassa kort denna silly season vilket inte talar för att det ska gå så mycket bättre 21/22. Men nog lär man vara ett av lagen som tampas om allettanplatsen!

Lindlöven

Säsongen 20/21 vill nog Lindlöven helst glömma, då man trots att man hade ett lag av toppklass sett till spelare missade allettan. Men man lär dra lärdom av den missen och komma tillbaka med en ny topputmanande trupp.

Skövde

Skövde bygger vidare på samma lag år efter år, och får samma resultat år efter år. Man är med och lyckas knipa en allettanplats men väl där så är man för tandlösa för att utmana på allvar. Nu blir det en ny repris av truppen, och givetvis kommer man ännu en gång utmana om en allettanplats, men nu när det blir ett lag mindre så ska man inte ta den för given.

Forshaga

Forshaga gjorde en kanonsäsong när man kom trea i den norra allettan och ser ut att få behålla merparten av spelarna. Så även om tappet av Viktor Lennartsson givetvis är tungt, så lär man ändå vilja ha ett ord med i laget om topp 4-placeringarna.

Linden

Linden vann västra fortsättningsettan säsongen som gick och nådde då sitt första hockeyettanslutspel. Där hade man inget att hämta mot ett överlägset Mariestad, men det gav säkert blodad tand och man har en rätt bra börs att plocka ur vilket gör att man kan bygga laget ännu lite starkare. Lyckas man med det så kanske man kan utmana.

Bottenlag

Nyköping

Nyköping hängde länge med i allettanstriden i östra ettan men tappade på slutet. Säsongen innan dess hade man ett betydligt starkare lag men var då ännu längre ifrån allettanplats då man spelade i den västra ettan. Den västra är något bredare och därför så tror jag att man får svårt att utmana på allvar.

Kumla

Trots en superkedja som noterades för otroliga 190 poäng tillsammans så var man förra säsongen ett bottenlag. Nu lär man bli av med minst kronan i den kedjejuvelen (Viktor Wänghult) och då kommer det givetvis inte bli lättare att tampas mot topp 4.

Köping

Köping gjorde en bra höstserie, men tappade sedan flera av sina tongivande spelare och fick kvala sig kvar. Och kommer det inte in flera spetsar så lär laget inte lyfta mot toppen.

Surahammar

Surahammar må ha varit något av vårens lag, men ny står man utan sin transatlanttrio och då ser det ut att bli en ny bottenplacering.

Östra ettan

Givna allettanlag

Huddinge

Huddinge är en institution i östra ettan, ett lag som ALLTID är med i toppen. Att de skulle missa en alletta finns inte på världskartan.

Väsby

Väsby har fått en fin start på sitt lagbygge, en start som visar på att de absolut ska bli att räkna med också kommande säsong.

Hudiksvall

Kvalserielaget genomgick ett litet generationsskifte och hackade på hösten, men efter några spetsvärvningar så trampade man sedan igång. Nu är skiftet gjort och då ska Hudiksvall också nå en alletta, allt annat skulle förvåna.

Strecklag

Visby

Visby brukar också nå allettan, men kommande säsong är det inte lika givet. De tre lagen som jag räknar som givna känns alla vassare och det finns lag underifrån som kan hota.

Strömsbro

Strömsbro gick inte alls lika bra som de räknat med föregående säsong. Man blev allt för framtunga och det straffade sig. Nu lär man dra lärdom av det misstaget och kan man rätta till det så kan det bli en alletta för Gävlelaget. Men det ska mycket till.

Enköping

När många lag valde att satsa ungt satsade Enköping rutinerat säsongen som gick. Så gjorde man också en utmärkt grundserie som gav en finfin andraplats. Men väl i allettan så fick man soppatorsk och slutade näst sist. Det vill man säkert förbättra kommande vår.

Vallentuna

Vallentuna gjorde en storsatsning säsongen som gick men av det blev det ett enda stort fiasko. Men det är ännu för tidigt att räkna ut dom för kommande säsong, för kvalitet finns det i truppen.

Bottenlag

Tyresö/Hanviken

Tyresö/Hanviken överraskade stort föregående säsong och nådde sin första alletta. Men nu är kraven för att nå dit ännu tuffare och man lär bli av med sin klart ledande spelare (Felix Liljegren) och då blir det för tufft.

Segeltorp

”Torpet” är inget dåligt lag, men att de ska kunna komma topp 4 i så tuff omgivning finns inte på kartan.

Wings

Wings fick i och för sig tillbaka Christian Blomqvist som lär fortsätta piska in mål. Men en fågel gör ingen sommar och laget kommer få svårt att räcka till i långa loppet.

Södra ettan

Givna allettanlag

Nybro

Nybro har en spelarbudget inget annat lag i syd kan mäta sig med och kommer att ställa ett lag på benen som är ett snäpp vassare än de andras. Kvalserietvåan är en av två favoriter att gå hela vägen i vinter.

Strecklag

Vimmerby

Vimmerby snubblade på målsnöret till kvalserien förra säsongen och ser ut att tappa flera viktiga kuggar till kommande säsong (bla poängkungen Jonas Nyman). Dessutom lämnar Phil Horsky tränarbänken. Staffan Lundh är dock ingen dålig ersättare och Vimmerby brukar kunna plocka in rätt spelare för att få till det.

Tranås

Tranås fjolårsfiasko är svårförståeligt med tanke på den trupp de hade, men nu laddar man om för ett nytt toppförsök. Den stora akkilleshälen, målvaktssidan, har vässats ordentligt och det lär inte bli många gratismål i tranornas bur i vinter. Man ser också om sin backsida samtidigt som man behåller många av sina vassa anfallsvapen. Laget lär absolut ha toppambitioner.

Mörrum

Mörrum gick till playoff föregående säsong och ser inte ut att få svagare lag säsongen som kommer. Att de då inte ska räknas som en allvarlig utmanare skulle bara vara dumt, men givna är dom inte.

Karlskrona

Det må se ihåligt ut i truppen just nu, men med tanke på förutsättningar med träningsmiljö och heltidsprofessionella spelare så lär de absolut mönstra ett lag som vill vara med högt upp.

Halmstad

Ett litet misslyckande ifjol, men nu får man behålla många av sina viktigaste kort och har redan något spännande nyförvärv så jag skulle inte bli förvånad om Halmstad är med i allettanstriden kommande säsong.

Dalen

Dalen ser ut att få ett betydligt svagare lag kommande säsong. Tappen av Stridsberg, Malmborg, Josefsson och Neubauer är att betrakta som tunga. Därför är man kanske inte laget som är de främsta utmanarna, men man har ändå ett tillräckligt intressant lag för att inte kunna räknas bort.

Kalmar

Ny hall, ny styrelse, ny sportchef. Det andas framtidsoptimism i Kalmar. Nu är jag kanske inte jätteimpad av värvningsarbetet så här långt, men sin vana trogen lär Stolt trolla fram några spetsar till slut som gör att laget under nye tränaren Tuurala kanske kan bli en joker.

Bottenlag

Krif

Det känns konstigt att sätta Krif som ett bottenlag med tanke på vad de presterade under 10-talet. Men förra säsongen var inte alls bra och det verkar vara tight ekonomiskt för det tidigare hårdsatsande blekingelaget. Nu blir de dessutom av med Tobias Karlsson som brukar få till det med sina lag. Inte mycket talar för att de ska vara ett topp 4-lag kommande säsong.

Hanhals

Hanhals har inte musklerna för att hänga med i racet om toppspelarna, och allt annat än en bottenplacering skulle förvåna storligen.

Lämna ett svar