Kvällens matcher: Jämnt i söder

Ikväll spelas det 12 matcher i hockeyettan, några mer ovissa och spännande än andra. I den norra ettan spelas bara en match i vilken Piteå med all sannolikhet enkelt ska besegra Lejon. Enkla segrar förväntar jag mig också i 3 av 4 östramatcher då Enköping lär vinna mot Hammarby, Huddinge kanske tar ännu en tvåsiffrig seger mot Sollentuna och Strömsbro lär inte heller ha några problem med Segeltorp. Den mest intressanta matchen i öster är den mellan Nyköping och Wings, två lag som samlat in 9 poäng på 4 respektive 3 matcher och där båda ligger på allettanplats. Nyköpings tre segrar har kommit mot lag som är förväntade att ligga längre ner i tabellen (Segeltorp, Sollentuna och Hammarby) medan Wings överraskat positivt och på sina tre viktorior bland annat besegrat Strömsbro och Visby. Visby som besegrade Nyköping klart i senaste matchen. Wings lär därför gå in som favoriter till matchen, speciellt som Nyköping är skadedrabbat med bland annat Christian Axelsson på skadelistan.

I den västra ettan så bör Skövde kunna avfärda ett Forshaga som underpresterat så här långt, framför allt läcker värmlänningarna defensivt då man släppt in 22 mål på fyra matcher. Det stora intresset i västra riktas istället mot Grums, där hemmalaget som inlett starkt tar sig an seriefavoriten Borlänge. Borlänge förlorade senast mot Lindlöven och ligger förvånansvärt utanför allettanplats i en serie där man var favoriter till att vinna alltihop. Grums har endast förlorat mot Mariestad och har framför allt visat moral då man vänt underlägen i samtliga sina tre segermatcher. Dock måste man nog ändå ses som underdogs, Borlänge fick tillbaka Markus Persson föregående match och med en match i benen lär han göra minst ett mål och gör han mål så vinner Borlänge varje gång (i stort sett).

I den södra ettan så är det denna gång en ovanligt intressant match-up. Om vi börjar nerifrån så ska Borås och Tyringe göra upp om vilket lag som undviker sistaplatsen. Båda lagen har det gemensamt att de enda poängen de tagit är var sin straffseger mot Kalmar. Båda lagen har också haft svårt för att hitta rätt, men Borås försvarsspel har varit betydligt sämre. Därför får Tyringe bära mitt favoritskap ikväll. Speciellt som deras största värvningen inför säsongen, Kevin Loppato, gör premiär i hemmalaget.

Fortsätter vi uppåt i tabellen så ska Tranås åka till Kalmar för något som känns som ett måstemöte för deras del. Tranås var ju topptippade inför säsongen men har endast tagit tre poäng på de första fyra matcherna och ligger med det på en tiondeplats, en poäng före Tyringe men med en match mer spelad. Med en ny förlust så kan man vara sex poäng och sex placeringar ifrån en allettanplats och det är mycket att hämta igen med tanke på vilken tuff konkurrens det är om platserna. Kalmar å sin sida var tippade lite längre ner i tabellen men har faktiskt tagit poäng i alla matcher så här långt och ligger just nu på en allettanplats. Formen verkar dock lite vikande då man förlorat de två senaste mot bottenlag. Därför ser jag Tranås som favoriter i matchen, med kniven mot strupen lär de spela mer desperat. Lite förvånande dock att dom inte knöt till sig Albert Lyckåsen som spelat för dom utlånad från Hästen och gjort det väldigt bra. Nu väljer den juniorlandslagsmeriterade talangen att spela juniorhockey i Linköping istället.

Halmstad brukar ha enkronasmatch och lapp på luckan när Troja kommer på besök. Lapp på luckan lär det bli också ikväll, men då med 50 åskådare istället för 4000 som det ”borde” vara. Halmstad har inte startat denna säsong lika bra som den förra, men fem poäng på tre matcher är ändå en klart godkänd start. Enda (stora) plumpen är 10-1(!)-förlusten mot Kalmar. Nu väntar dock en riktigt svår uppgift då Troja står för motståndet. Deras plump i första omgången (förlust mot Hanhals) har sedan följts upp med tre raka segrar, och framför allt har de sett oerhört starka ut defensivt. Det lär bli en oerhört målsnål tillställning, men Troja bör vara favoriter.

Det blir också för första gången på åtta år ett Blekingederby mellan Krif och Karlskrona. Karlskrona har sedan dess spelat i allsvenskan och SHL, men nu är man tillbaka i ettan och de lär bli varmt mottagna av ”lillebror”(?). Båda lagen har startat ungefär som väntat, men Krif lär brinna av revanschsug sedan de förlorat alla fyra möten senaste säsongen laget möttes. Jag tror på en väldigt jämn match, antagligen också målsnål. Ett oavgjort resultat lär ligga nära till hands.

Också den sista matchen i södra är intressant. Nybro leder just nu serien med 10 poäng medan Vimmerby just nu ligger sexa med 6 poäng. Nybro kan spela rätt avslappnat då de redan skaffat sig några poängs glapp ner till allettanstrecket, men för Vimmerby är varje poäng viktig för att klamra sig över det. De har två raka förluster och formen kanske inte är riktigt på topp och jag tror att Nybro tar hem detta med ett par kassar.

Lämna ett svar