KHK:s Erik Belin om lagbyggandet

Det har nu gått 2½ vecka sedan Karlskrona fick avslag på sitt sista överklagande och det blev definitivt att de blev degraderade till hockeyettan säsongen som kommer. Då hade klubben bara två månader till seriestart och många skulle kunna tro att det skulle vara kort om tid för att bygga ett lag som klarar det uttalade målet att ta klivet tillbaka upp i allsvenskan direkt. Men KHK:s sportkoordinator Erik Belin ser det snarare som en fördel!

– Jag tro att många lag skulle vilja ha platser lediga i sina trupper nu, menar han.

Erik Belin: Hur var reaktionerna efter beskedet om nedflyttning?

Det var klart det var bittert, vi fick samma besked i tre instanser. Oavsett om det bygger på samma grunder så har man ändå en förhoppning varje gång man skickar in ett nytt underlag. Vi har hoppats in i det sista, men nu är det surt trots att vi var förberedda på det. Så visst är man lite bitter, det är konstigt att man inte visat hänsyn till vad vi gått igenom på grund av dåligt uppsatta krav för att vi gick upp i SHL, och sedan hart vi fått slita efter det. Så bittert, men allt kan hända och det är bara att jobba vidare.

Hur är stämningen i klubben nu med lite distans till det?

Det finns alltid forskning och vetenskap som visar hur man reagerar, och hos oss var det klassiska att luften gick ur men sedan så kom revanschlusten med och vi är på banan igen och det finns energi i föreningen.

Hur ser ekonomin ut, finns det pengar att satsa på lagbygget?

Med hockeyettans mått mätt så kan vi satsa absolut. Det bygger på våra fantastiska sponsorer och partners som gjort att vi fått ett frivilligt ackord och alla gick med på att skriva ner våra skulder så det ser inte alls lika krismässigt ut som det gjorde i februari-mars. Sportsligt är målet att ta oss tillbaka och vi har förutsättningarna ekonomiskt för att göra det.

Ni fick behålla Mats Lusth, Markus Hellgren och Niklas Johansson. Vad betyder det?

Det betyder jättemycket för oss, att dom visar att dom vill vara med på det här och tror på det. Vi la ganska mycket tid på den befintliga truppen till att börja med för att få något att bygga på, så det var jätteviktigt. Det är spelare och tränare som skulle kunna vara högre upp.

Men i stort sett fick ni starta om lagbygget väldigt sent. Hur ser du på det? Hinner ni? Finns det spelare på marknaden?

Marknaden har aldrig varit som den är nu, och det var vår strategi från början att vänta så här länge med att skaffa spelare. Vi hade inte ekonomi för att vara med från början utan tänkte vänta och se på de billigare spelare som fanns kvar även om vi spelat allsvenskt. Och i hockeyettan så finns det så pass många bra spelare kvar så vi kände vi skulle få bra spelare. Sedan har vi haft en bra dialog redan tidigare när vi varit i kontakt med spelare, men vi gjorde klart att vi inte ville skriva kontrakt förrän sent i juli-augusti, men vi har ändå haft en bra dialog och kan nu knyta till oss spelare. Så det var ett bra val av oss. Dom lag som tillsatt sina trupper hade säkert velat ha platser kvar i nuläget, då de ser hur tyska ligan agerar och en del andra ligor, så det finns en hel del ledigt.

Då det kanske till och med blev en fördel att börja lagbygget så sent?

Ja det skulle jag kunna säga.

Hur vill du att lagbygget ska se ut? Ungt/rutinerat, etablerat/lovande, allsvenska/ettan/superelit..?

Framför allt vill vi bygga ett skridskostarkt lag då vi tror att vi kommer få vara ett spelförande lag. Vi ska åka mycket skridskor och äga matcherna. Sedan är det också viktigt med rutin och även en del unga talanger och det tycker jag vi fått ihop väl. Men framför allt vill vi vara skridskostarka.

Du var inne på det förut att ni siktar mot allsvenskan, men är det också ert uttalade mål?

Vi ska tillbaka till allsvenskan! Vi blev degraderade av ekonomiska orsaker och inte sportsliga, så det ska ske direkt.

Hur ser ni på konkurrensen i ettan?

Den är hård, det är ingen serie man kan gå igenom bara för att man har en relativt bra spelarbudget, så det är inte självklart. Det finns många bra lag och spelare i den södra ettan, så det kommer bli tufft, en utmaning.

Är ni storebror?

Njae, storebror vet jag inte, men vi har har färsk allsvensk rutin och bygger på samma sätt som vi gjorde i allsvenskan även om några fler jobbar. Men vi har förmiddagsträningar och annat, vi ville inte så stora förändringar med tanke på att vi har en del allsvenska spelare som blir kvar.

När vill ni vara klara med truppbygget?

Vi tänker att till uppstarten den förste september och till dess vill vi ha en trupp som har tre forwardsplatser för juniorer, vi vill testa några och ha plats för att värva längre fram och så vill vi ha en juniorplats på backsidan, men allt annat ska vara klart.

Då är det det klassiska med åtta backar och fjorton forwards som, gäller, era juniorer inkluderade?

Ja precis!

Till sist: Hur ska det bli spela i hockeyettan?

Jag säger som alla andra att det ska bli skitkul och vi ser fram emot den här säsongen. Förhoppningsvis kanske vi kan ha lite publik på matcherna också, det vore roligt för vår publik att se laget. Jagtror på en rolig serie att följa.

Lämna ett svar